REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Agricultura trebuie exceptată de la aplicarea Legii Mirosurilor

1/10/2025

0 Comments

 
Picture
​Fermierii și cooperativele din România atrag atenția asupra efectelor negative pe care aplicarea strictă a Legii Mirosurilor le-ar putea avea asupra sectorului agroalimentar și securității alimentare. În numele organizațiilor membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC) – PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF – se solicită exceptarea fermelor și unităților agroalimentare de la aplicarea noilor metodologii privind nivelul de disconfort olfactiv și planurile de gestionare a acestuia, aflate în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Emisii olfactive inevitabile în agricultură
Activitățile agricole presupun emisii olfactive naturale, inevitabile, care nu pot fi eliminate complet. Aplicarea strictă a normelor propuse riscă să afecteze continuitatea fermelor, unităților de procesare și producția de hrană, punând în pericol securitatea alimentară a României.
AAC subliniază că, dacă excepția nu este aprobată, este necesară implicarea Ministerului Agriculturii în elaborarea și aplicarea normelor pentru a asigura o reglementare adaptată realităților sectorului.
 
Principalele solicitări ale Alianței
• Protejarea fermelor deja autorizate față de reclamațiile generate de construcții ulterioare;
• Introducerea unor criterii clare și diferențiate pentru evaluarea disconfortului olfactiv între activități agricole și industriale;
• Limitarea plângerilor abuzive prin verificarea sesizărilor și respectarea normelor urbanistice de către reclamanți;
• Asigurarea continuității activităților agricole și comerciale fără blocaje administrative sau juridice;
• Adoptarea unor norme proporționale, aliniate standardelor UE, care să protejeze fermele existente.
 
Modele europene de bune practici
AAC amintește că în țări precum Franța, Germania, Olanda, Danemarca sau Austria există reglementări echilibrate, care protejează fermele autorizate și tratează diferențiat mirosurile agricole față de cele industriale. Principiile includ prioritatea agriculturii, proporționalitatea măsurilor și excluderea sancționării retroactive a fermierilor pentru activități specifice agriculturii.
 
Continuitatea producției agroalimentare, esențială
„Este absurd să se pretindă ca fermele și exploatațiile agricole, autorizate legal și funcționale de ani de zile, să fie supuse unor noi norme și penalizări pentru mirosuri firești și inevitabile. Producția de hrană pentru populație trebuie exceptată de la această legislație, altfel riscăm să punem în pericol continuitatea fermelor și securitatea alimentară a României”, transmite AAC.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare își exprimă disponibilitatea de a participa activ la consultările publice și de a colabora cu autoritățile pentru găsirea unor soluții echilibrate, care să protejeze mediul fără a afecta funcționarea fermelor și producția agroalimentară.
FERMIERII NU POT FI SANCȚIONAȚI PENTRU ACTIVITĂȚI AGRICOLE FIREȘTI.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE