REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Alegerea preselor de balotat

15/7/2013

0 Comments

 
Picture
Alegerea preselor de balotat trebuie să se realizeze în funcţie de necesităţi, de tipul materialului recoltat, dar şi de modelul tractorului aflat în dotare. Acestea au fost câteva dintre recomandările făcute de dl Radu Meşină, specialist de produs al IPSO Agricultură, pentru cele două tipuri de prese de balotat cilindrice, marca John Deere, cu cameră fixă şi cu cameră variabilă.

„Presele de balotat cilindrice cu cameră fixă au o serie de rulouri, paiele sunt introduse înăuntru de către un ridicător, iar în interiorul camerei începe o mişcare de rotaţie până când camera se umple şi, odată plină, începe comprimarea de la exterior către interior. Acest mod de lucru se observă pe un balot deja efectuat, prin faptul că partea centrală a balotului este moale, în timp ce partea exterioară este dură. La aceste prese nu se poate modifica diametrul balotului. În privinţa preselor cu cameră variabilă, materialul de recoltat este preluat de ridicători şi, pe măsură ce intră în cameră, curelele se deplasează în sus, creând astfel forma balotului. În interior, paiele au exact forma unui covor rulat.

Aceste prese le recomandăm, în primul rând, pentru materiale uscate, cum ar fi paie sau pentru recoltarea de culturi fragile, cum ar fi lucerna. La presele de balotat cilindrice cu cameră variabilă se poate regla diametrul balotului. Înainte de a achiziţiona o presă de balotat trebuie să ştim de la început ce vrem să facem şi să obţinem cu ajutorul acesteia. Presele cu cameră fixă le recomandăm pentru material mai umed, pentru semisiloz, semifân. Bineînţeles, sunt situaţii când trebuie să balotăm foarte repede, iar materialul nu este întotdeauna uscat. La presele cu cameră fixă am spus că interiorul rămâne moale, iar exteriorul dur, iar acest lucru asigură o circulaţie a aerului din interior către exterior, care va permite uscarea materialului balotat.

La cele cu cameră variabilă nu există teroretic această posibilitate. Configuraţia balotului poate fi dată cu ajutorul unui soft care reglează densitatea din balot şi astfel putem obţine o „inimă” moale în centrul balotului care să permită această uscare”, a afirmat dl Meşină. Potrivit specialistului de produs, presele pot fi echipate cu sistem de pretocare a paielor. Avantajele acestui sistem sunt obţinerea unor baloţi mai denşi, mai uşor de distribuit animalelor şi mai uşor de conservat. Referitor la sistemul de legare al baloţilor, acesta poate fi cu plasă sau cu sfoară, în funcţie de configuraţia presei.

„De multe ori vedem că balotul legat cu sfoară este un pic conic sau deşirat la capete. Acest lucru se întâmplă deoarece camera nu a fost bine umplută. Toate presele JD sunt dotate cu monitor BaleTrak, ce ne indică dacă avem camera umplută uniform, astfel încât să obţinem baloţi perfect cilindrici. Una dintre problemele cu care se confruntă cei care au prese de balotat este că nu văd repartiţia materialului pe lăţimea camerei. La presele JD acest lucru este posibil, datorită monitorului BaleTrak”, a spus reprezentantul firmei. Un sistem de legare cu plasă, caracteristic preselor JD, este cel CoverEdge. Este un sistem simplu, plasa este rulată 5 cm în interiorul balotului şi în felul acesta marginea balotului este menţinută, balotul mai bine păstrat şi conservat pe durate mai mari de timp şi nu există riscul ca balotul să se desfacă. Presele de balotat cu cameră variabilă din seria 800 şi cele cu cameră fixă au un sistem de gresare automată, astfel încât de fiecare dată când se deschide uşa tractorului începe ungerea lanţurilor şi a articulaţilor. La alegerea presei de balotat, trebuie să se ţină seama şi de modelul tractorului cu care se va lucra.

„O presă cu cameră variabilă necesită puteri de antrenare mult mai reduse faţă de presele cu cameră fixă, care au nevoie de un plus de putere de 30-40 CP. La o presă cu cameră fixă, puterea se menţine constantă pe perioada umplerii, iar când începe procesul de presare, puterea creşte foarte mult, ceea ce va solicita transmisia unui tractor. În cazul unei prese cu cameră variabilă puterea creşte continuu până când se umple prima oară şi pe măsură ce începe deplasarea curelelor puterea rămâne constantă până la sfârşitul balotării. Dacă clientul are un tractor mai vechi, vom recomanda întotdeauna o presă cu cameră variabilă.

De multe ori clienţii evită presele cu curele pentru că acestea se pot întinde, lărgi sau rupe. Ceea ce doresc să le spun este că presele John Deere au curele polistratificate, diamantate, pentru a le mări aderenţa, iar îmbinarea curelelor se face prin agrafare. Toate centrele IPSO posedă cleşti de agrafare şi periodic, la -4 ani, în funcţie de numărul de ore de funcţionare, mecanicii noştri scot curelele, verifică lungimea lor şi le agrafează, în cazul în care una sau două curele au dimeniuni diferite. S-au făcut teste privind rezistenţa curelelor. S-au folosit două curele de 11 metri pentru a ridica o combină, ceea ce spune foarte multe despre rezistenţa acestora. De când lucrez la IPSO, nu-mi amintesc să fi cumpărat cineva un set de curele de 11 m”, a susţinut acesta. Recomandări au fost făcute şi la alegerea sforii sau a plasei pentru balotat.

„Întotdeauna un producător recomandă o anumită rezistenţă la sfoară sau la plasă. Din păcate, acum au apărut mulţi fabricanţi de sfoară, dar de o calitate inferioară. Aceasta se scămoşează, nu este rezistentă sau se înfăşoară pe sistemul de legare şi fermierul va sta mai mult să dezlege sfoara decât să baloteze.” Odată pusă presa în funcţiune, reglajele sunt aproape nule; ceea ce trebuie însă verificat în mod permanent este starea rulmenţilor şi a lanţurilor de antrenare.

„Atenţie şi la alegerea vitezei la priză pentru că unele lucrează până la 540, altele la 1.000 de rotaţii/min., dar acesta este un reglaj iniţial ce se face pe tractor şi de regulă proprietarul ştie ceea ce are de făcut. Periodic, trebuie făcute gresările, dar la o presă ce are sistem automat lanţurile şi toţi rulmenţii sunt unşi automat.

Între cele două tipuri de prese de balotat nu sunt diferenţe legate de productivitate, totul depinde de producţia de paie sau de material la hectar. Presele au o viteză de lucru de 8-12 km/h. Sunt maşini simple, uşor de transportat, de reglat şi adaptat pentru orice model de tractor. Presele de balotat cu cameră variabilă din seria 800 sunt rapide, de mare capacitate, însă nu pot concura cu noile prese din seria 900, campioană în ceea ce priveşte viteza de lucru.

„Legarea şi evacuarea balotului se efectuează în 18 secunde. Presele din seria 900, echipate cu sistem de legare atât cu sfoară, cât şi cu plasă sunt recomandate prestatorilor de servicii”, a afirmat dl Radu Meşină, specialist produs al IPSO Agricultură.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, mecanica agricola, alegerea preselor de balotat, ipso, john deere
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE