REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Banca Transilvania flexibilizeaza accesarea creditelor agricole

15/3/2011

0 Comments

 
Picture
La data de 7 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurală a avut loc semnarea convenţiei dintre Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Banca Comercială Transilvania. La conferinţa de presă au participat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabară, directorul general al Băncii Transilvania, Robert C. Rekkers, directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Agricol, Veronica Toncea, şi directorul adjunct Clienţi Corporativi Banca Transilvania, Sorin Ignat.


Parteneriatul încheiat între cele două instituţii permite accesul mai uşor la credite de finanţare, deorece garanţia fondului se obţine direct în unităţile băncii, fără analiză suplimentară din partea FGCR. Banca va aprecia dacă un client este bancabil şi dacă are nevoie de fond pentru a completa garanţiile acestuia. Pe piaţa bancară, BT este prima instituţie care le oferă clienţilor această posibilitate, de a obţine în mod direct garanţia fondului. Banca Transilvania lansează, cu sprijinul Fondului de Garantare a Creditului Rural, importante produse financiare destinate sectorului agricol. Oferta de creditare a băncii cuprinde credite pentru capital de lucru, credite de investiţii destinate dezvoltării exploataţiilor agricole şi credite APIA. „Facem încă un pas pentru a contribui la revigorarea activităţii de creditare. De această dată, ne adresăm agricultorilor, printr-o ofertă dedicată, care este o sursă de finanţare mai flexibilă şi rapidă. Sprijinim, alături de MADR, iniţiativele menite să crească accesul la surse financiare necesare acestui sector. În plus, cu o singură vizită la bancă, clienţii eligibili pot obţine şi garanţia fondului, fără a fi necesare alte deplasări”, a afirmat dl Rekkers, directorul general al BT.

Finanţare pentru întreţinerea sau înfiinţarea culturilor
Cel mai nou produs al BT este „Creditul pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale”, de maximum 250.000 de lei - cu acoperirea, de către BT, a până la 75% din valoarea cheltuielilor -, acordat pe o perioadă de 12 luni. FGCR garantează până la 80% din credit. Pentru diferenţă, sunt acceptate garanţii de tipul: gaj pe cultura finanţată sau pe utilaje, ipotecă asupra companiei, spaţiilor comerciale ori a celor locative, respectiv terenuri. La acest produs financiar, BT percepe o dobândă (pentru lei) de 12,5% pe an, un comision de acordare de 1% şi un comision lunar de gestiune de 0,1%. În cazul comisionului perceput de FGCR, acesta variază între 1,6 şi 3,8%, în funcţie de rating, de evoluţia clientului etc. De regulă, comisionul de garantare de 3,8% se percepe în cazul start-up-urilor, firmelor nou-înfiinţate. Garanţiile se acordă în maximum 3 zile lucrătoare de la solicitarea acestora. „Pentru a veni în sprijinul fermierilor, pentru că ştim că se apropie campania de înfiinţare a culturilor de primăvară, am creat acest produs, care este foarte facil şi care merge rapid, pentru că nu mai ajunge dosarul la noi. Această convenţie, la care am pus principiile de acordare de comun acord, permite acordarea garanţiei în mod automat. Produsul este un pionierat şi sperăm ca şi celelalte bănici comerciale să lanseze astfel de pachete”, a afirmat dna Veronica Toncea, director general al FGCR. În anul 2010, volumul creditelor garantate de FGCR pentru capital de lucru a fost de 160 de milioane de euro, iar 95% din volumul creditelor de investiţii a fost adresat beneficiarilor PNDR.

Criterii de eligibilitate
Pentru a beneficia de „Creditul pentru acoperirea cheltuielilor de înfiinţare sau de întreţinere a culturilor vegetale”, firma trebuie să funcţioneze de cel puţin 24 de luni, să fie stabilă financiar, administratorul sau personalul angajat să aibă experienţă în domeniul agricol, iar suprafaţa exploatată să fie de minimum 150 ha. În plus, compania trebuie să prezinte fişe tehnologice avizate de Direcţiile Agricole judeţene sau Camerele Agricole, precum şi un plan de culturi multianuale. De asemenea, trebuie să deţină adeverinţă APIA, din care să rezulte informaţii despre suprafaţa pe care o are în folosinţă sau pentru care beneficiează de subvenţii. O altă cerinţă este ca, în conformitate cu ultimul bilanţ contabil, evoluţia cifrei de afaceri a firmei să fie pozitivă sau, dacă înregistrează scădere, aceasta să fie de maximum 25%. La acest credit vor avea acces fermierii, care sunt asociaţi în organizaţii juridice. În cadrul conferinţei, dl Valeriu Tabără a afirmat că s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte relaţionarea dintre sectorul agricol şi sistemul bancar. „Numai cu astfel de parteneriate, agricultura României poate să crească şi să se aşeze într-un sistem de durabilitate. Sunt convins că vor apărea şi pachete pentru fermierii mici sau direcţionate pe anumite sectoare din agricultură”, a precizat ministrul Agriculturii.
Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE