Cartoful electronic - dispozitiv folosit la testarea echipamentelor de recoltat și condiționat1/8/2024 În cadrul evenimentului „Ziua Verde a Cartofului 2024”, organizat la Remetea, firma Rinapack a prezentat cartoful electronic TuberLog. Acest dispozitiv, având forma și dimensiunea unui cartof, este echipat cu senzori de temperatură și de impact, capabili să înregistreze șocurile mecanice și temperaturile la care este supus. TuberLog identifică problemele reglajelor din interiorul unor utilaje care pot cauza daune tuberculilor de cartofi. Dispozitivul electronic imită forma, dimensiune și densitatea unui cartof, precum și caracteristicile de mișcare ale acestuia în timpul manipulării.
Cum funcționează Tuber Log? În cadrul demonstrației, TuberLog a fost plasat printre cartofii din bilon și a fost recoltat inițial cu o mașină de recoltat simplă, care scoate cartofii și îi lasă pe bilon. În cea de-a doua încercare, a fost testată o combină modernă de recoltat, dotată cu benzi de curățare, masă de inspecție și buncăr de acumulare. Datele transmise de cartoful electronic au fost înregistrate pe o tabletă sub forma unui grafic, având pe o axă Timpul și pe cealaltă Intensitatea șocului. Astfel, s-a putut analiza numărul și intensitatea fiecărui impact suferit de produs. Datele înregistrate pot fi vizualizate în timp real și pot fi vizualizate în diferite forme, cum ar fi tabele sau grafice, astfel: operatorul urmărește TuberLog care trece printr-o mașină/echipament. TuberLog se conectează la o tabletă Android prin Bluetooth. Aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a vedea în timp real șocurile primite de TuberLog. Operatorii pot identifica cu precizie locația și severitatea șocului și pot decide rapid dacă sunt necesare lucrări de remediere. Operatorii își pot selecta propriile praguri de raportare, astfel încât șocurile mici apar ca o alertă verde, cele intermediare ca portocaliu și cele severe ca roșu. Fiecare alertă este însoțită de o alarmă sonoră diferită. TuberLog înregistrează și stochează valorile de impact și temperatură. Analiza făcută după testările din câmp relevat că echipamentele moderne, care au numeroase elemente mecanice în mișcare, necesită un reglaj atent și o viteză de recoltare adaptată sensibilității produsului, pentru a preveni vătămarea acestuia în timpul recoltării. Utilajele de recoltat simple, unde produsul este lăsat direct pe sol și apoi cules manual, sunt în general mai delicate cu tuberculii de cartofi. Totuși, acestea necesită o forță de muncă mai numeroasă, care este din ce în ce mai greu de găsit. Această analiză poate fi aplicată atât echipamentelor de recoltat, cât și celor de condiționat din depozitele fermierilor. Identificarea zonelor cu o cădere mare, care pot vătăma produsul, permite luarea de măsuri rapide pentru reducerea distanței de cădere sau capitonarea locului de impact. Ca referință pentru acest cartof electronic este și site-ul producătorului: martinlishman.com/tuberlog/ Roxana Drăghici
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|