REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cartoful - un sezon bun, dar complicat și riscant

1/10/2024

0 Comments

 
Picture
​Pentru că România își compensează o mare parte din consumul intern de cartofi din importuri, ne-am uitat și la producțiile acestui an, din vestul Europei, de la marile țări producătoare. NEPG - Asociația marilor producători din vestul Europei anunță într-un comunicat emis pe 24 septembrie, o creștere a suprafeței cu 7% în UE-04, la 560.000 hectare, sau mai mult, adică un plus de 37.000 de hectare sezonul acesta, despre care spun că a fost ”dificil, stresant, riscant și costisitor pentru cultivatorii de cartofi”. 
​Vestea bună pentru piață este că producția totală va fi mai mare decât media pe cinci ani, adică peste 22,7 milioane de tone, producția medie la hectar fiind probabil similară cu cele de anul trecut, se arată în comunicatul NEPG. Producătorii vestici spun că și calitatea este satisfăcătoare în general, dar cu dimensiuni ceva mai reduse ale tuberculilor.
 
Un an de cultură complicat
Sezonul a fost marcat de o serie lungă de probleme și provocări: lipsa materialului săditor a dus la creșterea prețului acestuia, utilizarea pe scară largă a materialului propriu (cu unele consecințe dramatice din cauza managementului defectuos și/sau chiar a ploilor mai abundente după plantare).
Reprezentanții NEPG mai afirmă că un alt element care a ”complicat situația” este că, în principal în Belgia, s-au cultivat peste 80 de soiuri diferite destinate industriei de prelucrare.
Precipitațiile abundente și constante în timpul sezonului de plantare și apoi vara au dus la extinderea intervalului de plantare pe o perioadă de peste 10 săptămâni! Acest lucru s-a întâmplat în principal în Belgia și în sudul Țărilor de Jos și, într-o măsură mai mică, în Franța și Germania. Precipitațiile semnificative înainte, în timpul și după plantare au provocat una dintre cele mai mari presiuni de boli observate vreodată. Tulpinile noi sau aflate în evoluție și necesitatea de a combina diferite substanțe active în fiecare tratament au condus la costuri mai mari de tratamente și, în cele mai multe cazuri, la mai multe treceri, cu excepția câmpurilor plantate mai târziu.
 
Recoltarea și păstrarea
O atenție deosebită trebuie acordată recoltării și depozitării în următoarele câteva săptămâni, atrag atenția specialiștii. Soiurile mai puțin rezistente și tuberculii mai afectați nu ar trebui depozitați pentru că au greutate hectolitrică mică, o calitate slabă pentru procesare (prăjire), goluri în pulpă. Pentru soiurile mai tolerante, în funcție de condițiile meteorologice din momentul recoltării, pot apărea probleme cu lovituri mecanice și alte daune din cauza putregaiul bacterian și/sau mucegaiul tuberculilor.
Industria cartofului merge bine în acest moment, dar Asociația vest-europeană a trage atenția că ”mărirea capacității de procesare nu este automat sinonimă cu cererea din ce în ce mai mare de cartofi sau produse prelucrate!” În plus, ”producătorii trebuie să realizeze și să țină cont de faptul că deși capacitatea de procesare, în special în Europa de Nord-Vest, dar și în America de Nord, Asia și America de Sud, ar putea crește, acest lucru evoluează mai rapid decât cererea de produse procesate. Producătorii trebuie să însoțească cererea și nu să o preceadă!”, se mai arată în comunicatul NEPG.
 
Noile provocări apar pe măsură ce efectele negative ale schimbărilor climatice se accentuează.
Ca și concluzie a acestui sezon, cultivatorii de cartofi sunt sfătuiți să producă tot ce pot, dar într-un mod durabil, având grijă de resursele lor (sol, apă etc). Se face referire și la faptul că ei ar trebui să producă ”ceea ce pot în mod rezonabil, nu doar ceea ce procesatorii doresc să producă.
Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, cultivarea cartofilor nu numai că devine mai riscantă și mai costisitoare, dar pune și o presiune tot mai mare asupra resurselor naturale de care depinde: solul, apa și biodiversitatea. Cultivatorii trebuie să păstreze acest capital dacă doresc să continue agricultura cu succes în viitor”.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE