REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ce plusuri aduc panourile fotovoltaice transparente în culturile agricole

1/5/2025

0 Comments

 
Picture
​SCDP Băneasa a organizat o masă rotundă cu scopul de a dezbate și de a promova sistemele fotovoltaice și cum pot fi ele folosite în plantații pomicole, viticole sau alte culturi horticole și nu numai. Specialiștii invitați au adus în discuție și colaborarea interdisciplinară prin inițierea unui HUB, o platformă intitulată Horticultura 2.0, prin intermediul căreia să fie create și promovate inovațiile tehnologice precum și transferul către fermieri, principalii beneficiari.
Pentru că sistemele fotovoltaice clasice, care pot ocupa terenuri  și cu alte destinații, inclusiv agricole, nu erau potrivite pentru plantațiile hortiviticole, echipa de la SCDP Băneasa desfășoară de câțiva ani un proiect pilot cu panouri fotovoltaice transparente care nu doar permit pătrunderea luminii, ci îmbunătățesc calitatea acesteia pentru plante.
Așa cum a subliniat și Damian Dragomir, director adjunct al SCDP Băneasa, este vorba despre utilizarea responsabilă a resurselor de apă și energie, despre optimizarea costurilor în pomicultură prin testarea, validarea și promovarea unor soluții foarte noi. Ferma de la Moara Domnească are o suprafață de 10 hectare de loturi experimentale și o lagună de 400 mc unde se testează metode de conservare a apei, de reciclare și stocare.
Pentru a face și mai bine cunoscute rezultatele acestor sisteme, pe 18-19 iunie SCDP Băneasa va organiza un simpozion cu participare internațională unde vor fi prezentate, în cadrul unor ateliere practice în câmp, în condiții reale de cultură, toate instalațiile acestor sisteme.
 
Sisteme fotovoltaice pentru agricultură: doi ”sori” în plantație
Hortivoltaic V2.0 este un proiect început în 2023, în colaborare cu compania InterNet condusă de prof. Dragoș Ofrim. Un alt proiect vizează sistemele acvavoltaice. În ce privește obiectivul de conservare a apei se au în vedere sistemele de irigații inteligente dotate cu senzori, recuperarea și stocarea apei, dublate de tehnologii se mulcire a solului.
Și, pentru că așa cum a punctat și Dragoș Ofrim în prezentarea sa, ”tot ce urmează trebuie înțeles ca fiind mai perturbat și mai interconectat”, echipa sa a propus o soluție ingenioasă: conceptul hortivoltaic, materializat în Hortitech OpenLab - o suprafață de livadă acoperită de panourile fotovoltaice cu calități special gândite pentru culturile agricole.
Se pot folosi atât pentru spații deschise (plantații, piscicultură), cât și pentru sere, solarii sau spații semideschise. Sticla folosită la aceste panouri este o sticlă solară nanostructurată semitransparentă, cu capacitate de difuzie a luminii.
Soluția este inovatoare nu doar datorită transparenței, dar și faptului că transformă lumina UV, până la 385 nm în lumină fotosintetic activă, roșu, 585 până la 650 nm, ceea ce duce la creșterea randamentului, implicit a producției, fără a folosi alte inputuri.
Alte avantaje menționate: umbrirea este adaptată diferitelor tipuri de culturi și expuneri, plantația este protejată de unele fenomene extreme (furtuni, grindină, îngheț). În plus simpla prezență a panoului reduce insolația la nivelul solului, respectiv evapotranspirația. Apa de ploaie poate fi recuperată și stocată prin prezența unor jgheaburi.
Picture
”Noi promovăm ideea hibridă de sistem fotovoltaic cu elemente de stocare a energiei”, a explicat Dragoș Ofrim un alt avantaj al sistemului propus de echipa sa. De asemenea panourile pot fi simple, pe mai multe rânduri, cu poziționare mobilă manuală sau automată etc. și este important de urmărit poziționarea lor, dinamica umbrei la nivelul solului, modul în care umbra cade față frunzele/plantele care pot fi umbrite la un moment dat, a subliniat inginerul.
”O proiectare proastă, fără a urmări traiectoria razelor solare pe parcursul zilei poate duce la eșec pentru că plantele pot fi iluminate în momente defavorabile. De aceea fiecare cultură/proiect are diverse modalități de acoperire și trebuie tratat cu mare atenție. Este cheia de succes a aplicației”, a mai explicat Dragoș Ofrim.
Pentru culturile pomiviticole există variante de panouri care se rotesc după poziția soarelui, pot fi fixe dar orientate după zonele de interes (răsărit și apus).
”Ceea ce ne propunem noi în etapa următoare este o nouă generație de panouri pe care le gândim pentru câmp deschis, o soluție mai ieftină, mai ușor de folosit în ferme deocamdată. Pentru sere este mai complicat, fiind și mai costisitoare. Investiția trebuie să fie eficientă pentru cultura de interes și producția vizată, recoltele obținute în acest spațiu vor avea calitate mai bună decât cele sub incidența directă a soarelui. Încercăm să venim cu metode de gestionare a apei, pentru că dacă sistemul oferă mai multe date despre umiditate, evaporare, plus protecție termică, plus alte elemente suplimentare pentru gestionarea resurselor”, a mai adăugat el.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE