REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Concurs BASF „Povești cu vinuri românești”, ediția 2022

15/3/2022

0 Comments

 
Picture
​BASF organizează și în acest an, alături de ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România), concursul de vinuri „Povești cu vinuri românești”, dedicat producătorilor cu plantații viticole de până la 100 de hectare.
Cea de-a 7-a ediție a concursului a debutat în martie și pe parcursul acestei luni se vor desfășura patru etape regionale: Moldova, Oltenia, Dobrogea și Muntenia, Banat și Transilvania. Etapa finală, cea de la nivel național, va avea loc pe 12 mai a.c.
​În data de 10 martie s-a desfășurat etapa regională Muntenia & Dobrogea, la Pauleștii Noi, județul Prahova, unde am avut plăcerea să fim prezenți.
Evenimentul a debutat cu discursul lui Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions România, care a declarat următoarele: „Pentru a obține un vin bun este nevoie de inspirație dar și de multă știință. Știința este cea care ajută cercetătorii BASF să descopere produse inovatoare, menite să ofere protecție viței-de-vie pentru a obține struguri de calitate - esența unui vin extraordinar. Așa a apărut „Smart Technology” - tehnologia BASF de ultimă generație prin care viticultorii pot obține culturi sănătoase și vinuri premiate. La BASF niciun detaliu nu este lăsat la întâmplare, totul se bazează pe ani întregi de muncă și cercetare pentru a obține produse de ultimă generație, adaptate mereu necesităților viticultorilor, aflate în permanentă schimbare.”
Manifestarea a fost presărată cu momente artistice, iar prezentarea produselor și a tehnologiei BASF de protecție a viței-de-vie a fost inedită - un adevărat spectacol care a încântat auditoriul.
Robert - Ionuț Băicoianu, director vânzări culturi horticole, a fost amfitrionul evenimentului.
 
Tehnologia fitosanitară
Pentru a ajuta viticultorii să obțină culturi sănătoase și vinuri de calitate, BASF a conceput un program inteligent de protecție a viței-de-vie. Acesta înglobează produse inovatoare care combat în mod eficient principalele boli întâlnite în plantațiile viticole: mana (Plasmopara viticola), făinarea (Uncinula necator), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), putregaiul negru și bolile lemnului.
Tehnologia BASF de protecție a culturii de viță-de-vie asigură o serie de beneficii, printre care amintim lipsa infecțiilor, evitarea apariției formelor de rezistență, protecție în perioade vulnerabile, rezistență la spălare și timp de pauză favorabil până la recoltare.
Pentru combaterea manei soluțiile BASF cuprind produsele Polyram® DF, Forum® Gold, Delan® Pro, Soriale® LX și Cabrio® Top. Cel din urmă produs este recomandat și pentru combaterea altor boli, cum ar fi putregaiul negru și făinarea.
Făinarea afectează atât frunzele, cât și strugurii, influențând negativ calitatea vinului. Pentru combaterea acestui agent patogen se recomandă aplicarea produsului Sercadis®, atunci când se întrunesc condiții favorabile pentru producerea făinării (coincide cu luna mai). Ulterior tratamentele se pot alterna, intervenindu-se cu fungicidele Vivando® și Sercadis®.
Împotriva putregaiului cenușiu BASF recomandă produsele Scala® și Cantus®.
 
Protecție împotriva bolilor lemnului
Recent în România a fost lansat în premieră un produs fungicid destinat protecției viței-de-vie împotriva bolilor lemnului (eutipoza, esca sau apoplexia, înnegrirea și moartea coardelor): Tessior®. Acesta este și primul produs fungicid pentru bolile lemnului care a fost omologat pentru aplicarea directă pe rănile de tăiere cu un echipament special de aplicare.
Tessior® este un fungicid cu o formulare sub formă de suspensie concentrată, gata de utilizare. Produsul conține două substanțe active: 10 g/l boscalid + 5 g/l piraclostrobin. Substanța activă piraclostrobin face parte din clasa strobilurinelor. Are acțiune de contact și sistemic-locală, inhibă respirația mitocondrială a patogenilor rezultând blocajul transportului de electroni și reduce producerea de energie care susține o serie de procese importante din celulă.
Substanța activă boscalid face parte din grupa piridine-carboxamidelor, inhibând respirația mitocondrială a patogenilor, rezultând un blocaj al transportului de electroni în ciclul Krebs și acționând asupra enzimei succinat dehidrogenaza. Astfel, boscalid blochează producerea de energie pentru sinteza componentelor celulare ale patogenilor, având atât acțiune de contact, cât și sistemică. Formularea ca suspensie concentrată creează o barieră eficientă de protecție pe suprafața rănilor de tăiere la vița de vie, reducând germinarea sporilor și pătrunderea agenților patogeni.
Produsul se aplică în perioada de repaus, pe zona rănilor de tăiere, cât mai repede posibil după ce tăierile au fost executate (între 1 - 7 zile).
Temperatura de aplicare se situează între - 5 și + 25 grade Celsius.
Conform testelor efectuate în Europa, doza medie de aplicare este de 5 - 7 l/ha.
 
În cadrul evenimentului, a fost prezentată o ofertă avantajoasa pentru cei care achiziționează anumite pachete de produse fitosanitare pentru plantațiile viticole pentru o suprafață de 10 ha. La achiziția unui astfel de pachet, producătorii primesc de la companie suma de 500 lei. Pentru mai multe detalii apelați reprezentanții BASF.
 
Concursul național „Povești cu vinuri românești”, ediția 2022, aduce din nou în prim-plan cele mai rafinate vinuri românești create de producătorii mici și mijlocii.
Concursul se desfășoară în 4 etape regionale, urmate de marea finală națională. În cadrul fiecărei etape regionale membrii comisiei de jurizare, formată din degustători experți, membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, desemnează câte 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri roșii, albe și roze). În total, după terminarea etapelor regionale, vor fi desemnate 36 de vinuri calificate în marea finală națională.
Pentru faza națională, cele 36 de vinuri finaliste vor fi jurizate pentru a fi desemnat cel mai bun vin al fiecărei categorii în parte (alb, roșu și roze), conform criteriilor prevăzute în regulamentul concursului.
La final, locul 1 al fiecărei categorii va obține marele premiu constând într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii (utilaje pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau produse BASF), în valoare totală de 5.000 de euro.
Totodată, cramele care au trimis probe la concursul de vin intră automat și în concursul de etichete, care le poate aduce câștigătorilor și alte premii.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE