REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cu ce înlocuiesc fermierii suprafețele de porumb în scădere?

15/9/2024

0 Comments

 
Picture
​Sorgul este una dintre speciile care este prezentă pe buzele tuturor, fermieri și companii deopotrivă. Cu păreri pro și contra, chiar și cei mai sceptici acceptă faptul că au nevoie și de alte culturi cu toleranță mai mare la seceta prelungită, dar cu care să poată rămâne profitabili. 
​Lidea este una dintre firmele care au promovat și promovează cultura sorgului.
Are avantaje agrotehnice și de consum, atât furajer cât și uman, incontestabile, dar piața noastră încă nu oferă un preț atrăgător pentru fermieri, acesta fiind și principalul motiv al reținerii multora dintre ei.
Ce alte variante de a înlocui suprafețele de porumb în scădere avem?
”Este clară tendința către cereale sezonul acesta și suprafețele cu păioase vor crește. Am constatat și o creștere a intenției de semănat în cazul rapiței, dar depinde foarte mult de ploile din septembrie”, spune Florin Guloiu, Crop Manager porumb și sorg Lidea România.
El explică această decizie generală prin faptul că la cereale este o altă abordare: reprezintă o ”plasă de siguranță” și pentru rapiță, motiv pentru care că se va semăna atât în epoca optimă, dar și mai tardiv, poate chiar până în luna noiembrie, cât va permite vremea.
Compania Lidea are în portofoliu și soiuri de păioase care permit semănatul mult mai tardiv față de perioada optimă.
”Per ansamblu ne așteptăm la o creștere a suprafețelor la culturile de toamnă”, conchide el.
 
Porumbul rămâne o cultură tentantă
”Porumbul rămâne o cultură tentantă pentru mai toți fermierii români, ea aduce profit în condiții normale.
Este o cultură iubită și ocupă un loc special în tradiția noastră. Dar se simte de mai mult timp o tendință de reducere a suprafeței. Și va continua declinul, mai ales după un sezon ca acesta.
Însă cifrele finale le vom afla în primăvară, în funcție de precipitațiile pe care le așteptăm cu toții”, spune Florin Guloiu, Crop Manager porumb și sorg Lidea România.
În aceste condiții, specialistul recomandă sorgul în suprafața de circa 10% din cea de porumb, ca o soluție de siguranță pe terenurile sau zonele unde nu plouă suficient. Încearcă să ofere informații cât mai corecte cultivatorilor.
Știind că încă nu sunt suficient de multe date pentru condițiile din țara noastră, că nu este o cultură cu care fermierii să fie obișnuiți și să știe elemente de detaliu la fel de bine ca la porumb, recomandările sunt de completare mai degrabă decât de înlocuire.
”În condiții optime, potențialul porumbului este mai mare. În condiții dificile, când de exemplu la porumb obținem 3 tone/ha, șansele să se obțină 5 tone/ha la sorg sunt mai mari.
La cultura de sorg sunt și câțiva factori importanți pe care cultivatorii trebuie să îi știe: de exemplu terenul ar trebui să nu fie foarte infestat cu buruieni monocotiledonate, pentru că sunt mai greu de combătut (nu imposibil).
O altă cerință este pregătirea foarte bună a terenului (mai devreme) pentru că sămânța este mică, se pune la o adâncime de circa 4 cm. Sorgul se seamănă atunci când în sol s-au atins 10 grade C (calendaristic este foarte greu de precizat), dar după porumb sau soia.
Un bun indicator ar fi răsărirea costreiului, fiind din aceeași familie au cam aceleași pretenții termice. Nu este pretențios în asolament, dat trebuie reținut că are o capacitate mare de explorare a solului, acesta fiind caracteristica ce îi conferă toleranța mare la secetă, alături de structura epidermei frunzei ce ajută planta ca evapotranspirția să fie mult mai mică față de porumb.
Talia plantei este mai redusă, tulpina înmagazinează apă, poate rămâne verde și folosi apa în perioadele de stres. Temperatura la care se oprește polenizarea este mai mare decât la porumb cu 3-4 grade, adică până la 33-34 grade C, datorită structurii florii.
Acestea sunt câteva dintre elementele care fac din cultura sorgului o alternativă atractivă, în condiții de secetă și arșiță prelungită. Un alt avantaj ar fi că tulpinile de sorg se pot lăsa pe sol peste iarnă, pentru că ele vor putea degera și astfel contribuie la creșterea cantității de apă reținută în sol.
 
Hibrizi de sorg cu toleranță la nicosulfuron
Prezentați încă de anul trecut în parcelele experimentale, Lidea va introduce hibrizi de sorg toleranți la nicosulfuron începând cu 2025.
Un prim hibrid de sorg cu bob alb, timpuriu, cultivat și testat și anul trecut, este Zealandia. Printre beneficiile acestei noi varietăți sunt enumerate: vigoare bună la pornirea în vegetație și sterilitate apicală foarte redusă, paniculul este compact și are lungime 30 cm, talia plantei redusă, cu Stay green: foarte bun, textura bobului 75% vitros, 25% făinos.
Kalahari este un alt hibrid timpuriu cu toleranță la nicosulfuron prezentat pe ww.lidea-seeds.com - panicul semicompact, talie joasă, stay green foarte bun, recomandat pentru utilizări multiple, atât în consum uman, cât și furajer.
Această nouă direcție de dezvoltare a hibrizilor de sorg cu toleranță la erbicide va contribui la creșterea încrederii fermierilor de a lua mai mult în calcul cultura sorgului și de a avea o producție mai consistentă, astfel încât să crească și piața.
”Discuția despre piață trebuie abordată din ambele direcții: ca să fie cerut și căutat la consumatorul final, trebuie să asiguri o masă critică, pentru că rețetele în furajare nu se pot schimba rapid atunci când nu ai marfă disponibilă.
Probabil că dacă suprafețele de sorg vor crește și se va atinge acea masă critică, va fi folosit mai mult și implicit piața va crește”, consideră Florin Guloiu, Crop Manager porumb și sorg Lidea România.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE