REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum să faci din miere un produs mai atractiv

15/10/2023

0 Comments

 
Picture
​În Stupina Frații Matei se produc mai multe tipuri de miere, dar deosebit la această miere nu este doar sortimentul, ci și ambalajele. În combinații surprinzătoare, întâi culoarea și apoi gustul sunt cele care te fac să te oprești. Borcănele de culoare neagră sau vasele mari de ceramică neagră, în contrast cu etichetele colorate au cu siguranță impact vizual. 
​Silviu Matei și cei doi frați ai săi, Claudiu și Răzvan sunt la a patra generație de apicultori. Cel mai activ este Silviu, alături de logodnica sa.
„Este o activitate în care am fost implicat de copil. În perioada liceului i-am cerut bunicului primele două familii pe care să le îngrijesc. De altfel, o mare parte din familie este implicată în apicultură. Am început ca și hobby, iar 5-6 ani m-am tot ”jucat” cu stupii, am făcut și greșeli, miere nu prea obțineam, dar bunicul m-a lăsat. 
Am ales apoi să urmez Facultatea de Horticultură pentru că îmi plăceau florile, nu pentru că vedeam în apicultură o afacere profitabilă pe termen lung, mai ales dacă vrei un produs curat, autentic. Eu mi-am dorit să fac o meserie care să îmi placă”, spune Silviu Matei despre primele sale experiențe cu albinele.
În perioada facultății toți bani strânși se duceau pe albine. Pe măsură ce numărul stupilor s-a mărit și producția a început să crească, livrau în cafenele și restaurante în recipiente de 10-15 kg, dar la un preț mic, care nu acoperea cheltuielile.
„Apoi ne-am decis, în urmă cu vreo 10 ani, să livrăm noi direct la consumator, să căutăm un loc în București unde să luăm direct legătura cu cumpărătorul final. Așa am ajuns la Galeriile Titan unde am vândut timp de trei ani și jumătate. La început am vândut doar produse de bază. A fost o experiență interesantă, am căpătat încredere că facem o treabă bună, oamenii reveneau și, ținând evidența încasărilor, observam creșteri de la o săptămână la alta. Cele mai bune vânzări au fost în anul al treilea, cu clienți noi mereu. După ce piața s-a închis, au apărut cele mai mari provocări”, povestește apicultorul despre începutul afacerii sale.
În paralel, au încercat să acorde mai multă atenție și prezenței pe rețele de socializare, site-ului, căutând în continuare un punct de vânzare în București. L-au găsit, aproape de prima locație, astfel încât clienții vechi să-i poată regăsi. ”Doar că am constatat că oamenii nu au mai revenit la fel. Am învățat că sunt sceptici, foarte comozi, nu se abat câțiva metri de la drumul lor obișnuit. Și a trebuit să o luăm de la capăt, încercând în același timp să mai găsim un loc de vânzare.
În această perioadă nu am avut alte căi de valorificare. Am încercat și la Piața Amzei.
Am constatat că durează cel puțin un an să formezi și să fidelizezi o clientelă. Nefiind suficient, am încercat ulterior și o colaborare cu magazine mai mici, de cartier, deschise să ne primească. Mierea era ambalată în borcane clasice, transparente, cum au mai toți producătorii. Dar vânzările erau ocazionale.
Atunci, ca să ieșim în evidență trebuia să găsim un ambalaj care să ”țipe”, și de circa trei ani am ales aceste recipiente de sticlă închisă la culoare, destul de scumpe, dar foarte apreciate. Interesul meu este să am un produs de calitate deosebită, într-un ambalaj frumos și altfel. Această prezentare ne-a scos în față, dar ne trebuiau și alte produse cu care să atragem prin gust și culoare. Așa am ajuns la amestecurile de miere cu fructe uscate și plante aromatice”, mai spune Silviu Matei.
 
Apicultorul are propria sa tehnologie (acum certificată și Ecologic) despre cum trebuie obținută o miere de calitate, un produs de care să fii mândru. El crede că ar trebui eliminat plasticul de exemplu, din circuitul stupului, că nu face bine albinelor hrana artificială, că sunt tehnici mai prietenoase prin care să reduci atacul unor dăunători ai stupului etc. Un producător serios trebuie să își asume o tehnologie mai curată (poate care costă cu 30% în plus), dar la final produsul este autentic.
 
Frații Matei dețin în jur de 85 de familii, iar producția anuală este între 30-50 kg/stup.
Poate că s-ar mai extinde, dar nu foarte mult. Momentan au rămas doar doi dintre frați să se ocupe de afacere, fiind aproape singura sursa de venit, iar al treilea își dorește o altă carieră.
Dar Silviu Matei spune că este o afacere de familie, de subzistentă, pentru că aproape toate veniturile se duc în menținerea producției.
O altă direcție de valorificare este cea a ”produselor pentru suflet”, cum le numește, parte de care se ocupă logodnica sa: lumânări parfumate, figurine de ceară, ceară aromatizată și alte subproduse, la fel de colorate și de atractive.
Atuul său este calitatea produsului final și modul cum este obținut, spune Silviu Matei.
Pe de altă parte consideră că mierea românească în general începe să piardă în calitate din cauza felului în care lucrează mare parte dintre apicultori, care adoptă metode de producție mai facile și mai rapide.
„Dacă faci corect apicultura este dificilă, cu multe provocări, dar satisfacția este foarte mare mai ales când iei contact direct cu cumpărătorii, iar feedback-ul lor este cel care îți dă încredere”.
Planul lor este să-și dezvolte mai mult vânzarea online, păstrând ca și până acum, și legătura directă cu consumatorii. Încearcă în același timp să pună bazele unui grup de producători sau cooperative, să aducă lângă ei câțiva colegi care respectă aceleași principii de producție și să poată construi un brand.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE