REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

De la pasiunea pentru cultura cactușilor, la o afacere de familie

15/5/2024

0 Comments

 
Picture
​În Călinești, județul Argeș, familia Popa deține o seră relativ mică în care cultivă doar cactuși și plante suculente. Ca și alți producători de flori, au transformat o pasiune de-o viață într-o afacere. Ca ei, în țară, sunt foarte puțini specializați în producția comercială de cactuși pentru că necesită cunoștințe aprofundate și multă răbdare. 
​Stelian Popa este pasionat de cultura cactușilor din copilărie, însă acest hobby a devenit afacere doar de câțiva ani. Economist, provenit dintr-o corporație, după 15 ani a lăsat în urmă confortul financiar și siguranța pentru a-și urma pasiunea. A investit aproape tot în acest business, după ani de studiu, experiențe și testare a pieței. Împreună cu soția sa a început producția de plante pe balcon, apoi au umplut apartamentul, ca în cele din urmă să decidă că au nevoie de o seră.
”În urmă cu doar patru ani am decis, împreună și cu fratele meu (pasionat și el de plante, care are deja un punct de lucru și Certificat de producător) să dezvoltăm și această latură cu plante suculente, ca afacere, nu doar pentru prieteni.
Acum producem 5.000-6.000 buc/an din aproximativ 350 de specii distincte, ieșim la târguri și expoziții, vindem și online”, spune producătorul.
Colaborează cu grădinile botanice și alți pasionați de cactuși, atât din țară, cât mai ales din afară. În România există o comunitate mare de iubitori de cactuși și suculente care s-au coagulat în jurul unei asociații cu sediul în Satu Mare, numită Aztekium.
 
Întâi colecționar, apoi producător
Producătorul explică faptul că, dacă pentru multe dintre speciile de cactuși sau plante suculente întreținerea este relativ simplă acasă, obținerea de noi plante și îngrijirea lor până la vânzare este o știință aparte.
Varietatea de forme și culori este uriașă. Sunt și specii rare, greu de obținut și de înmulțit, care se comercializează doar între colecționarii pasionați și care nu sunt expuse la târguri publicului larg. Acestea ajung la sute de euro un exemplar, în funcție de varietate și vârstă.
”Plăcerea de a cultiva și colecționa cactuși s-a dezvoltat pe măsură ce am citit și m-am documentat. Am învățat și învăț continuu despre ei.
Speciile sunt foarte multe, variate și cu cerințe specifice față de sol, udare etc. Am și varietăți pe care nu le cultiv pentru vânzare, ci doar de colecție, nu le pot valorifica”, spune pasionatul cultivator.
 
Provocări în producția de cactuși
Cel mai dificil în cultura cactușilor e trecerea lor peste iarnă.
”Deși pretențiile lor față de temperatură în perioada de repaus sunt destul de mici (rezistă la -6...-7 grade C), faptul nu se udă timp de câteva luni, nu au nevoie nici de căldură, dar au mare nevoie de lumină. Această combinație de nevoi face foarte greu de asigurat condițiile optime de traversare a sezonului rece, pentru că problemele apar când avem umiditate ridicată și lipsă de lumină”, explică Stelian Popa.
Sunt provocări mari și în cazul protecției fitosanitare, fiind plante sensibile la atacul păianjenului roșu, păduchi lânoși sau păduchi țestoși, diverși fungi. De aceea sunt perioade când sera este verificată și de două-trei ori pe zi.
Înmulțirea cactușilor este o altă mare provocare pentru cultivatori. Mare parte dintre specii se înmulțesc din semințe (la suculente se folosește mai mult înmulțirea vegetativă), iar obținerea de semințe de calitate înseamnă înflorire, polenizare și plante care să intre în această fenofază simultan pentru că florile nu sunt autofertile, mai precizează Stelian Popa.
Semințele sunt cumpărate de alți producători din afara țării, specializați doar în această activitate. Prețul per bucată poate porni de la aproximativ 0,5 euro și ajunge și la 10 euro sau mai mult la speciile rare.
”Un cultivator cu experiență, poate obține cam 45 plante din 50 de semințe. Eu dacă am o germinație de peste 75% sunt mulțumit. După germinare, primele două luni sunt critice din cauză că sunt foarte sensibili la orice variație a unui factor de mediu sau prezența unui patogen. Pentru aceasta noi izolăm tinerele plante în niște minisere germinative construite în regie proprie, unde controlăm atent factorii de mediu”, mai explică Stelian Popa.
Un alt secret pentru a avea plante frumoase și viguroase este folosirea substratului cu caracteristicile specifice fiecărei varietăți.
În general nu sunt plante pretențioase, dacă ne gândim la zonele lor de origine, dar sunt specii care cer de exemplu concentrații foarte mari de fie natural în sol pentru că nu îl primesc pe cel din produsele de sinteză. Alte specii preferă sol din natură mai bogat în minerale și microorganisme utile. De aceea cultivatorii specializați folosesc soluri speciale îmbogățite aduse de la carierele de piatră din țară, în culori de la galben până la roșu etc, spune cultivatorul de cactuși.
 
Piața de cactuși și suculente
Dacă primăvara ghivecele cu mușcate, petunii sau panseluțe sunt foarte căutate la noi, piața cactușilor este mult mai puțin dinamică.
Chiar dacă unii dintre ei au forme sau flori spectaculoase, ”mulți cumpărători sunt reticenți, fie din cauza țepilor, fie din cauza superstițiilor și a denumirilor populare. Sunt mulți care nici nu știu că mai mult de 75% dintre speciile de cactuși înfloresc repede, după 1-2 ani”, povestește Stelian Popa.
Nu vinde plante mari, cele mai multe sunt în ghivece de maxim 5-6 cm. Plantele suculente, de exterior, sunt ceva mai ușor de cultivat și cresc mai repede. Sunt specii care ocupă frumos spațiul într-o grădină, își schimbă culorile de la un sezon la altul și rezistă la temperaturi negative.
Ca pasionat și autodidact, visul lui ar fi să pună într-o carte toată informația și experiența acumulată în peste 25 de ani de când se ocupă de cactuși.
În limba română nu sunt cărți de specialitate cu date actualizate și sigure din punct de vedere științific. Informația, cât de cât verificată, circulă între colecționarii pasionați care, spune Stelian Popa, ajung pe la vreo 1000 de specii de cactuși și au experiență. Însă, la noi în țară, din cei circa 500 de ”cactușiști”, sunt probabil în jur de trei producători care au făcut din asta un business, apreciază el.
”Noi, ca mici producători avem nevoie de susținere. Și nu mă refer la bani, ci la condiții de comercializare, spații în care să ne putem promova afacerea și să vindem  ceea ce producem. Cred că cel mai util ne-ar fi o relație mai bună cu administrația, cu primăriile care organizează evenimente”, mai spune producătorul din Călinești, Argeș.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE