REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - FEBRUARIE 2018

15/2/2018

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - FEBRUARIE 2018

- Consideraţi că instumentele agriculturii de precizie vor fi adoptate de către fermieri?

- La ce probleme aşteptaţi soluţii din partea firmelor producătoare de pesticide?

Picture
Constantin Preoteasa, administrator SC Star Fructiscom SRL, comuna Buzoieşti, judeţul Argeş

„Pe lângă activitatea de fermier, ofer şi sfaturi tehnice fermierilor din judeţ privind identificarea bolilor, utilizarea celor mai eficiente produse de combatere a bolilor, dăunătorilor şi buruienilor şi astfel am posibilitatea să vizitez mai multe ferme agricole. Am observat că mulţi au început să realizeze cartări agrochimice, care ajută la practicarea unei agriculturi de precizie, ţinând cont că solele nu sunt uniform aprovizionate cu macro- şi microelemente. Mecanismele agriculturii de precizie ar fi foarte importante pentru a doza îngrăşămintele în funcţie de necesităţi în sola respectivă. Pot să spun că se foloseşte GPS-ul pe scară mare în zonă, mai ales la fertilizat şi erbicidat, este un mare progres pentru evitarea suprapunerilor sau a greşelilor. Atunci când cartările vor fi  precise, probabil în viitorul apropiat, se va folosi şi în funcţie de gradul de aprovizionare cu macro- şi microelemente în sol. Acest tip de agricultură are viitor pentru că astfel se pot face economii de îngrăşăminte chimice şi, în acelaşi timp, se poate preîntâmpina administrarea de doze mari, în special cele pe bază de azot, care pot polua mediul. Sunt convins că fermierii vor adopta instrumentele care ţin de agricultura de precizie cât mai repede, pentru că, pe de o parte, se face economie de inputuri - care contează foarte mult în preţul de cost, pe de altă parte, se evită poluarea, fiind mai precişi în activitatea noastră.“

Picture
IF Mareş Marilena, comuna Izvoru, judeţul Argeş

„Şi noi ne-am interesat de posibilitatea utilizării unor instrumente care ţin de agricultura de precizie, însă costul acestora este, după părerea mea, încă mare pentru posibilităţile fermierilor români. Încercăm mai întâi să ne concentrăm pe creşterea producţiilor agricole şi pe activitatea de producere de sămânţă de grâu din soiuri româneşti şi străine, având în vedere că avem o suprafaţă de 100 ha ocupată cu loturi semincere. Am făcut investiţii pentru achiziţia de maşini agricole performante, iar cea mai recentă este într-o maşină care a costat mult şi care ne este necesară în activitatea de multiplicare a seminţelor. Nu este uşor să fii producător de seminţe pentru că implică costuri mai mari, cu sămânţa bază şi redevenţa. Investim pentru a îmbunătăţi performanţele agricole şi urmărim să mărim calitatea solului; în ultimii 4 ani am aplicat amendamente, iar efectele încep să se vadă.  Ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă, cum de altfel mulţi agricultori din ţară se plâng de această problemă. Pe măsură ce fermierii vor performa, cu siguranţă vor recurge şi la utilizarea instrumentelor de precizie în activitatea lor.“

Picture
Mihai Nanu, administrator  SC Agrobal, localitatea Balaci, judeţul Teleorman

„Aş începe prin a spune că agricultura de precizie este agricultura viitorului. Dacă la început a pătruns mai greu, consider că acum sunt destui fermieri care au adoptat unele dintre instrumentele care ţin de ea. Chiar eu folosesc unele dintre ele şi se pare că suntem pe drumul cel bun, pentru că am reuşit să fac economii de inputuri agricole şi am eliminat o parte din forţa de muncă. Folosim sistemele GPS pentru măsurarea terenului şi pentru ghidare. Investiţia în aceste sisteme indiscutabil ne-a ajutat, iar aceasta nu a depăşit 4.000 de euro pentru dotarea a două tractoare. Dotarea am făcut-o ulterior, în 2015-2016, pentru că aveam mai demult tractoarele agricole. Dacă la început nu eram convins că merită investiţia, acum văd beneficiile prin faptul că am eliminat greşelile; aveam pierdere de 15% la fertilizat şi erbicidat, în unele locuri erau dubluri sau erau suprafeţe neacoperite cu îngrăşăminte sau erbicid. S-a văzut în portofel! La început credeam că sistemele GPS sunt scumpe şi aveam impresia că mă descurc bine şi fără ele. După aceea am văzut la alţi fermieri, dar şi firmele au venit şi au făcut demonstraţii. În perioada următoare voi achiziţiona un program de gestionare a fermei, care mă va ajuta să am un management mai bun pornind de la alimentarea cu carburanţi, amplasamentul solelor, măsurătorile pe care le facem pentru APIA etc. Urmează să primesc două oferte de la firmele specializate. Pe zi ce trece apar noutăţi, iar noi trebuie să le cunoaştem. Unii afirmă că pot şi ei să facă acele producţii, dar important este la cât se ridică costul de producţie. Nu trebuie să ne uităm doar la producţii atunci când facem o comparaţie, trebuie să ne uităm şi la costuri.“


Picture
Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al SC Agricost SRL, Insula Mare a Brăilei

„Trăim într-un moment în care Uniunea Europeană, prin grija manifestată faţă de alimentaţia oamenilor pentru a deveni mai sănătoasă şi mai calitativă, interzice folosirea multor substanţe active pe care le utilizam în protecţia plantelor până acum. Dorinţa de a mânca mai sănatos, de altfel firească, presupune însă schimbări rapide care de multe ori ne iau pe nepregătite şi o măsură de a elimina un produs nu mi se pare normală atunci când nu ai cu ce să-l înlocuieşti. Ne confruntăm cu această situaţie şi dau exemplul neonicotinoidelor. Acestea sunt restricţionate şi sperăm să nu fie interzise, pentru că nu avem ce pune în loc. Particip la multe întâlniri cu marile companii şi mă aştept să spună că de mâine au cu ce înlocui neonicotinoidele. Pot să spun acelaşi lucru şi despre glifosat, despre care s-a spus că ar fi dăunător. De la companiile producătoare de pesticide aştept să se adapteze rapid prin centrele lor de cercetare şi dezvoltare şi să găsească înlocuitori pentru substanţele active a căror utilizare se interzice. Cu cât ar fi mai prompte, cu atât avantajul lor în piaţă ar fi mai semnificativ.“

Picture
Cornel Stroescu, administrator Hastro Şovarna SRL, judeţul Mehedinţi

„În primul rând. aştept să vină cu produse eficiente, dar şi prietenoase cu mediul înconjurător. Ca fermieri, trebuie să ţinem cont de mediul înconjurător şi de calitatea produselor noastre. Trebuie să ne protejăm plantele, să avem rezultate pentru că, aşa cum ştiţi, investiţiile în agricultură sunt mari şi atunci desigur că ne dorim produse fitosanitare cu eficienţă maximă, dar în acelaşi timp prietenoase cu entomofauna utilă. Pentru că la nivel european se discută despre posibilitatea interzicerii anumitor substanţe chimice, cum este glifosatul, aşteptăm de la firmele din domeniu să vină cu soluţii alternative. În activitatea noastră, trebuie să aplicăm tratamente pentru a avea siguranţa unor producţii bune şi sănătoase. Grâul poate fi atacat de mălură şi atunci nu poate fi folosit nici în hrana animalelor; porumbul poate fi atacat de fusarium, care duce la apariţia aflatoxinelor. Aplicarea tratamentelor trebuie făcută la timp, însă nu trebuie să exagerăm. Este necesar să urmărim plantele şi să intervenim atunci când este nevoie. Deţin o fermă de găini ouătoare şi gunoiul rezultat îl administrez pe terenuri în vederea reducerii cantităţii de îngrăşăminte chimice. Consider că trebuie să avem grijă de pământ care, aşa cum se spune, este al copiilor copiilor noştri. Îi inţeleg şi pe producătorii de pesticide care urmăresc un business, dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ, să producem cât mai sănătos posibil şi să nu ne intereseze doar partea economică. Aşadar, de la companiile producătoare aştept produse cât mai prietenoase cu mediul pentru a obţine producţii de calitate şi mai sănătoase.“

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE