REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Dialog cu fermierii - Mai 2018

15/5/2018

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii - Mai 2018

-  Ce activitate agricolă desfăşuraţi şi ce doriţi să achiziţionaţi în materie de tehnică agricolă în ferma dvs.?
Picture
PF Câmpean Cătălin, comuna Fărcaş, judeţul Maramureş

„La expoziţia AGRARIA am venit pentru a mă interesa de achiziţia unor utilaje care să meargă în agregat cu noul tractor pe care l-am cumpărat anul trecut cu fonduri europene. Am cumpărat un tractor marca Belarus, de 95 CP, iar acum îmi doresc o semănătoare şi o freză. Am o fermă mixtă, vegetală şi zootehnică. Lucrez o suprafaţă agricolă luată în arendă, de 20 de hectare, şi o cultiv cu diverse culturi, precum porumb, floarea-soarelui, soia şi grâu. Pe partea de zootehnie, creştem vaci, porci şi prepeliţe. Dificultatea noastră constă în faptul că maşinile şi utilajele agricole performante de care avem mare nevoie sunt costisitoare faţă de puterea noastră de cumpărare. Încerc şi varianta de a mai accesa bani europeni pentru a ne dota, deoarece este greu să ne modenizăm fermele doar din fonduri proprii. În zona noastră nu există o asociaţie a micilor fermieri, însă sper ca pe viitor să putem să ne unim mai mulţi agricultori pentru a avea o putere mai mare şi să ne putem dezvolta mai rapid.“


Picture
PFA Pârţilă Gligor, comuna Poşaga,  judeţul Alba

„Administrez o suprafaţă de 100 hectare în zona de munte, în Valea Arieşului, unde cresc animale, respectiv vaci de carne şi de lapte. La ora actuală avem un efectiv de 80 de capete de animale. La această expoziţie mă interesează achiziţia unui tractor, însă nu ştiu prin ce modalitate îl voi putea cumpăra şi de aceea am venit să mă informez. Nu am accesat niciodată fonduri europene, însă vreau să mă informez şi despre această posibilitate. Puterea tractorului de care avem nevoie este de până în 100 CP. Avem nevoie şi de utilaje care se pretează activităţii zootehnice, cum ar fi balotiere sau cositori. Ne lipseşte foarte mult informaţia pentru că suntem în zona de munte. Beneficiem de subvenţii, fără de care cu greu ne-am descurca. Pentru a produce lapte avem vaci din rasa autohtonă Bălţata românească, iar pentru carne creştem Aberdeen-Angus. Suntem la început cu creşterea acestor vaci de carne, însă până acum suntem mulţumiţi de modul în care s-au adaptat în zona noastră.“

Picture
PF Părău Gheorghe, localitatea Dindeşti, judeţul Satu Mare

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de 100 de hectare, pe care o cultivăm cu grâu, rapiţă, porumb şi fasole verde. De trei ani avem în asolament cultura de fasole verde, de care suntem mulţumiţi însă mai întâmpinăm probleme cu contractele de valorificare. În acest moment campania de semănat este finalizată în proporţie de 70%, pentru că a mai rămas o parte din teren unde am avut băltiri. Probabil o să ne afecteze puţin faptul că întârziem cu însămânţarea culturilor de primăvară, însă la porumb am optat pentru hibrizi semitimpurii care să ne ajute la recuperarea acestui decalaj. Sperăm ca anul agricol 2017 să fie unul bun astfel încât să putem merge înainte. De asemenea, sperăm să ni se aprobe proiectul european pe care l-am depus astfel încât să putem cumpăra mai multe utileje agricole de care avem nevoie. Am mai beneficiat de fonduri europene, am primit suma de 40.000 de euro, iar acum suntem la al doilea proiect pentru a ne moderniza ferma. Ne interesază achiziţia unui tractor de putere mai mică, de 75-90 CP, pentru a efectua lucrările de semănat sau erbicidat. Pe viitor dorim să achiziţionăm o combină pentru deoarece acum apelăm la prestatori de servicii. Costul unei maşini de recoltat este destul de mare şi încă nu ne permitem. Sperăm ca pe viitor, şi cu ajutorul altor proiecte cu finanţare europeană, să putem dota ferma cu o maşină de recoltat.“

Picture
PF Alin Curtean, localitatea Bozieş, judeţul Bistriţa Năsăud

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de 15 hectare, cultivată în principal cu porumb. La momentul acesta am finalizat semănatul culturilor de primăvară în proporţie de 95%. Am avut parte de vreme bună, nu au fost ploi care să ne încurce campania de semănat şi astfel am reuşit să terminăm la timp. În urmă cu circa 7 ani am accesat fonduri europene, care ne-au ajutat la creşterea suinelor. Dispunem de un efectiv de 30 de capete, însă această activitate este destul de dificilă. Am auzit că Ministerul Agriculturii subvenţionează creşterea porcilor din rase autohtone, respectiv Bazna şi Mangaliţa, însă nu există o piaţă reală de desfacere. Ne dorim mai mult să ne dezvoltăm pe partea vegetală şi să lucrăm o suprafaţă agricolă mai mare. Există în zonă posibilitatea să ne extindem, însă am avea nevoie şi de utilaje. Când am beneficiat de sprijin european, suma care ne-a revenit a fost de 12.000 de euro, însă tot procesul de accesare a fost dificil şi birocratic. Cred că jumătate din sumă s-a dus pe diverse hârtii. Acel sprijin ne-a săltat foarte puţin şi cumva am rămas cu un gust amar. Nu ştiu dacă vom mai încerca să facem un alt proiect, cu toate că poate ne va fi mai uşor la a doua experienţă. Importantă este şi suma de care am putea beneficia, deoarece nevoile noastre pentru a ne moderniza ferma sunt mari. Am avea nevoie de utilaje mai bune, mai performante, pentru că acestea au costuri de întreţinere mai mici şi consumuri de combustibil mai mici. Ne-ar trebui un tractor cu o putere mai mare, de 120 CP, în special pentru lucrarea de arat. Acum lucrăm în fermă cu un tractor de 95 CP.“


Picture
PF Lobonţ Leo, comuna Aghireşu, judeţul Cluj

„Lucrăm o suprafaţă agricolă de 350 ha şi creştem un efectiv mare de oi, de circa 2.000 de capete, din rasa Ţurcana. Este o rasă de oi pe care o ştim şi cu care ne-am obişnuit. La această expoziţie am venit pentru a ne interesa de noutăţile de pe piaţă, de oferte şi pentru a ne informa cu privire la achiziţia mai multor utilaje care ne sunt necesare şi care se potrivesc la noul tractor pe care l-am cumpărat  anul trecut, marca Case IH, de 115 CP. Toate investiţiile din fermă le-am realizat cu fonduri proprii, nu am accesat fonduri europene.“


Picture
PF Roman Gabriel, Baia Mare, judeţul Maramureş

„Am venit la târgul AGRARIA să ne interesăm de achiziţia unui tractor, ceea ce avem în gospodărie este mai vechi. Ne-ar interesa un tractor de circa 70 CP, cu care să putem lucra mai bine terenul, pentru că în zona noastră conţine argilă şi este mai dificil de lucrat. Am dori să putem beneficia de oferte avantajoase care pot să însemne preţ atractiv şi dobânzi mici. Sperăm la un an agricol bun şi să ne mai mărim efectivul de animale.“



Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE