REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Distribuitorii de inputuri joacă un rol important în ecosistemul agricol

1/10/2024

0 Comments

 
Picture
​Anii agricoli dificili pe care i-au traversat în ultima vreme fermierii și-au spus cuvântul asupra situației lor financiare. Seceta, volatilitatea prețurilor agricole, creșterea prețurilor la inputuri, în special la îngrășămintele chimice, se numără printre principalii factori care au condus la agravarea situației la nivel de fermă. Acumularea de datorii și lipsa de lichiditate amenință să blocheze activitatea tuturor actorilor implicați în lanțul de producție. 
​Pentru a trage un semnal de alarmă, Asociația Input Agro România, a organizat o conferință de presă la jumătatea lunii septembrie, înainte de încheierea acordului cu MADR privind OUG 4/2024, care tratează și suspendarea ratelor și a datoriilor pe care le au agricultorii către bănci și furnizori.
 
Agricultura autohtonă se finanțează într-o proporție covârșitoare prin credit furnizor
Mihai Răzvan Moraru, fondatorul asociației Input Agro România și director general al Agro Est Muntenia: „Zilele acestea am auzit tot mai des expresia că distribuitorii livrează inputuri la fermieri. Aș dori să precizez că noi, distribuitorii din domeniul agricol, nu avem simple firme de logistică, de curierat. Procesul de distribuție a inputurilor agricole este unul mult mai complex.
În primul rând, pentru că agricultura românească se finanțează într-o proporție covârșitoare, de aproximativ 90%, prin credit furnizor, care doar parțial vine de la producător către distribuitor, restul finanțării venind de pe lanțul de distribuție.
De 35 ani distribuitorii nu doar că livrează niște produse, ci pun pe piață și aduc în fermă tehnologii. Distribuitorul își asumă acele tehnologii, aduce produse inovatoare, face consultanța tehnică în fermă și de cele mai multe ori îl informează pe fermier despre noutățile din domeniul legislativ, agricol sau  tehnologice.
Așadar, distribuitorul face mult mai mult decât simpla livrare de produse. Și credem că agricultura României s-a dezvoltat în acești 35 de ani pentru că întotdeauna fermierul a avut un partener alături și acela este distribuitorul. Atunci când fermierul are o problemă în câmp sau o problemă financiară, primul care este sunat este distribuitorul.
Cunoaștem foarte bine realitatea anului agricol 2024, dar și situația la care am ajuns după mai mulți ani în care problemele s-au acumulat. Suntem conectați la domeniul agricol și cunoaștem foarte bine situația dificilă din ferme, sumele rămase neachitate, și aici nu mă refer doar la cele din anul în curs, ci și la cele din anii anteriori.
Situația din ferme s-a transferat către distribuitorii de inputuri. Nu poți să ai fermieri profitabili fără aportul distribuitorului în lanțul comercial și nu poți să ai distribuitori profitabili cu fermieri care nu sunt profitabili.”
 
Monalisa Ungureanu, CEO Agrii România: „Pe lanț, noi, distribuitorii, suntem unul din cei care ne asumăm toate riscurile de neîncasare și credităm din punct de vedere comercial agricultura din România.
În România distribuitorul are, fără doar și poate, un rol de finanțare a acestui lanț de aprovizionare al fermierilor. În acest moment mulți dintre fermieri, în condițiile perioadei grele prin care trec, se tem că nu-și vor putea onora o mare parte din rate și dobânzile scadente la creditele pe care le au.
Există o presiune foarte mare pe lanț, pentru că mulți dintre ei pot accesa greu credite și au ajuns într-un moment în care, sub amenințarea scadențelor, nu mai sunt finanțați de bănci.
De aceea membrii asociației noastre doresc deblocarea acestui segment de finanțare printr-o abordare pragmatică, prin aducerea la masa Guvernului a unor soluții practice, care să ajute fermierii, inclusiv pe cei aflați sub presiunea unor datorii și a unor situații mai puțin clare din punct de vedere financiar, să poată să-și continue activitatea.
Este nevoie de foarte mult pragmatism, de soluții practice, pentru că și noi suntem într-o situație delicată, dacă aceste măsuri nu privesc întregul lanț, respectiv producție -distribuție - fermier.
Este nevoie de lichiditate în sistemul agricol, de măsuri practice și suntem convinși că numai prin comunicare putem găsi soluții.”
 
Gabriela Rizescu, președinte ALCEDO: „Situația agricolă din acest an impune anumite soluții la care nu am apelat în anii precedenți. Noi cu seceta ne-am mai întâlnit!
Fermierii au mai trecut printr-o perioadă destul de grea în anul 2020 și nici anul trecut n-a fost foarte simplu. Dar ce este important de reținut este că distribuția, așa cum finanțează ea, a găsit, caz cu caz, soluții.
Având în vedere datoriile pe care le avem acum de plătit, partea de distribuție singură nu va putea duce toată această povară. Noi nu suntem „executorii de serviciu”.
La nivel de distribuție, partea de executare este ultima verigă pe care o avem pentru a ne recupera datoria, iar procentul de recuperare în astfel de cazuri este foarte scăzut, de aproximativ 20 - 30%. Noi vrem să găsim soluții împreună cu fermierii și cu autoritățile statului.
Subvențiile, care vor fi plătite mai devreme, ajutorul pentru calamități etc sunt binevenite, dar ele trebuie direcționate, în special, spre achitarea de inputuri. De ce?
Pentru că fără inputuri anul agricol 2025 va fi compromis pentru că vorbeam de lipsa finanțărilor și de faptul că ne confruntăm cu o criză de lichiditate. Toate măsurile pe care noi le-am propus sunt pentru rezolvarea situației curente dar, să nu uităm, că noi trebuie să tratăm cauza și nu problema.
România are în continuare nevoie de irigații, dar irigațiile se fac cu bani. Și banii aceștia trebuie obținuți de fermieri prin credite de investiții pe termen lung, care să fie garantate de stat. Trebuie să găsim soluții inclusiv în materie de taxe.
Fermierii care demarează astfel de investiții ar trebui să beneficieze de scutiri fiscale.”
 
Ioan Enoiu, fondator Naturevo: „Este un fapt cert că schimbările climatice afectează peste tot producția agricolă. La nivelul Uniunii Europene pierderile sunt mult mai mari decât în România.
Toate statele și-au luat măsuri ca să intervină pe lanțul de producție pentru a sprijini fermierii.
Din păcate, în România sprijinul statului este foarte mic și s-a găsit formula ca distribuitorii să preia toată această sarcină.
Agricultura este finanțată în procent de 80 – 90% de către furnizorii de inputuri. Finanțarea agriculturii prin credit furnizor depășește suma de 1,5 miliarde de euro.
Dacă nu sunt achitate plățile, această sumă va genera pierderi de minimum 5 miliarde de euro!”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE