REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Ferma Longin - gazda primei demonstraţii practice de soluţii digitale în agricultură

15/9/2019

0 Comments

 
Picture
Pe 5 septembrie a avut loc la ferma familiei Longin (6.000 ha în judeţul Olt) primul eveniment în câmp dintr-o serie de trei, ce a reunit mai multe companii care oferă soluţii digitale pentru agricultură.
Este prima caravană de acest fel din România dedicată agriculturii de precizie şi soluţiilor digitale de management al fermei, cu demonstraţii practice. Organizatorii - TMT PR, cu sprijinul APPR - au ales trei ferme reprezentative pentru acest domeniu, următoarele întâlniri cu fermierii fiind programate la Agricost, judeţul Brăila (18 septembrie) şi Frizon, judeţul Vrancea (20 septembrie). Partenerii care au venit să prezinte live aplicaţiile digitale au fost AgroConcept, AgriculturaPlus şi Limagrain.

Programul a urmărit ordinea firească a operaţiilor în câmp, de la cartare/fertilizare variabilă, la scanarea solului şi stabilirea paramentrilor fizico-chimici, iar în final semănatul variabil în funcţie de caracteristicile terenului. Agricultura Plus, reprezentată de Valerian Iştoc, director de dezvoltare în cadrul grupului Origin, propune soluţia Rhiza, un serviciu digital complet de zonare, cartare agrochimică, monitorizarea şi administrarea culturilor. Este un serviciu care îmbină imagistica satelitară cu cartarea şi întocmirea hărţilor de fertilizare. Datele adunate îi ajută pe fermieri să aplice diferenţiat îngrăşămintele, precum şi la următoarele verigi cum ar fi semănatul variabil. „Este foarte important să vedem aceste prezentări, dar în acelaşi timp să le vedem şi cum arată în câmp aceste tehnologii noi. Principalii doi factori de producţie sunt genetica şi nutriţia, De aceea încercăm să aducem o soluţie competă: satelit, analize de sol şi foliare, recomandări de fertilizare variabilă“, a subliniat Valerian Iştoc. Idee reluată şi de Mircea Drăghicescu, care a spus că „important este să nu rămânem la stadiul de prezentări, ci să reuşim să formăm oameni şi să implementăm aceste tehnologii în fermă“.

Cei de la AgroConcept, prin departamentul de precizie AGXtend, au prezentat trei servicii: SoilXplorer, CropXplorer şi NIRXact. Iulian Creţu, manager al acestei divizii, a explicat în detaliu cum lucrează fiecare tip de senzor. SoilXplorer este un senzor care poate explora terenul pe mai multe adâncimi până la 115 cm, permite cartografierea în detaliu, oferind informaţii despre eterogenitate, umiditate, tip sol, gardul de compactare (prezenţa hardpanului) etc., date care ajută la controlarea adâncimii de lucru a unui scarificator (implicit a consumului de combustibil), la o mai bună gestionare a apei din sol şi evident la alcătuirea unor hărţi ale solului. „Scarificarea variabilă asigură o economie semnificativă de combustibil prin lucrarea solului doar acolo unde e nevoie“, a spus Iulian Creţu. CropXplorer este un senzor de biomasă care ajută la determinarea ratei de fertilizare în funcţie de necesităţile culturilor, având capacitatea de a citi, procesa şi interpreta în timp real date despre starea nutritivă a plantei, cantitatea de biomasă şi proteină. NIRXact se foloseşte pe maşinile de recoltat şi permite determinarea nivelului de umiditate, precum şi compoziţia cerealelor recoltate (fibre, gluten, proteine, amidon, grăsimi, pleavă). LG Agrility este platforma digitală a companiei Limagrain cu serviciul agrility.Density care ajută fermeirii în stabilirea densităţii optime la hectar, în funcţie de datele meteorologice, caracteristicile zonei/solei/terenului şi a hibrizilor de porumb aleşi. Roxana Găman, director de marketing Limagrain, a punctat cei şase paşi importanţi pentru acest program:
1. Caracterizaţi răspunsul hibrizilor la densitate, în funcţie de specificitatea solului, tehnologii anterioare etc., apoi se fac recomandări de hibrizi pentru sola respectivă;
2. Definiţi zonele;
3. Caracterizaţi zona în termeni de productivitate potenţială;
4. Definiţi densitatea optimă pentru fiecare zonă şi creaţi harta;
5. Puneţi harta pe monitor şi semănaţi;
6. Evaluaţi acurateţea hărţii primite din partea LG. „Pe parcursul celor doi ani de când monitorizăm culturile, am avut situaţii de plus de 20% de producţie. Suntem la început de drum, este important ca programele să fie simple, accesibile şi uşor de înţeles“, a spus Roxana Găman. Cei de la LG şi-ar dori ca în primăvară să prezinte fermierilor o demonstaţie în câmp la semănatul variabil la cultura de porumb.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE