REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Forumul OptiTech pentru viticultură - ediţia a II-a

15/11/2014

0 Comments

 
Picture
La data de 13 noiembrie, la Sibiu, compania Syngenta Agro a organizat cea de-a doua ediţie a forumului OptiTech. La eveniment au participat peste 60 de invitaţi, fermieri, distribuitori şi presa de specialitate.
Descrierea Syngenta la nivel global, dar şi provocările, ambiţiile şi viziunile companiei au fost detaliate de dl Andrei Măruţescu, director relaţii publice şi comunicare Syngenta CU România. Cu angajaţi pasionaţi şi o platformă puternică de produse şi servicii, Syngenta a realizat în anul 2013 din vânzări 14,7 miliarde $. Aproximativ 1,4 miliarde $ investiţi anual şi peste 5.000 de angajaţi în cercetare, din cei peste 28.000 de angajaţi în 90 de ţări.

Industria de protecţia plantelor este una dintre cele mai strict reglementate industrii la nivel global, în care 30% din costurile înregistrării sunt asociate studiilor de siguranţă a produsului. Şansa de a omologa şi lansa pe piaţă o nouă moleculă este de 1 la 100.000, durează 8-10 ani şi poate costa 260 mil. $ până poate ajunge un produs pe piaţă.

Provocarea companiei este de a asigura hrana necesară într-un mod durabil, pentru o populaţie în creştere, având în vedere faptul că 70% din populaţie depinde de agricultură. Vom fi încă 2 mld. până în anul 2020, iar în fiecare zi populaţia globală creşte cu 200.000. Va trebui să creştem productivitatea agricolă cu cel puţin 70% în următorii 40 de ani cu resurse naturale limitate.

Studiile arată că există opinii diferite: o parte din populaţie consideră că o creştere a producţiei alimentare pentru o populaţie în creştere reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru următorul deceniu. Există o deschidere către folosirea noiilor tehnologii, dar cu dorinţa de a reduce utilizarea pesticidelor, seminţelor MG şi a fertilizanţilor. Puţini sunt cei care consideră că agricultura se realizează astăzi într-o manieră responsabilă. O altă parte din populaţie consideră că o creştere a productivităţii va face ca agricultura să devină mai sustenabilă.

Syngenta vine în ajutorul fermierilor pentru a face faţă provocărilor legate de securitatea alimentară. Ambiţia lor este să contribuie la siguranţa alimentară a unei populaţii în creştere într-un mod sustenabil, prin generarea unei schimbări la nivel global în productivitatea fermelor.

Sub egida „O planetă, Şase angajamente“, reprezentanţii Syngenta îşi propun:
1. Creşterea productivităţii culturilor
Creşterea cu 20% a mediei productivităţii culturilor principale, fără a necesita creşterea suprafeţelor agricole, a resurselor de apă sau a altor inputuri.
2. Îmbunătăţirea fertilităţii solului
Îmbunătăţirea fertilităţii a 10 milioane de hectare suprafaţă agricolă afectată în prezent de eroziune.
3. Sprijin pentru ca biodiversitatea să prospere
Îmbunătăţirea biodiversităţii pe 5 milioane de hectare de suprafaţă agricolă.
4. Sprijinul micilor proprietari
Sprijinirea a 20 de milioane de mici proprietari pentru a creşte productivitatea cu 50%.
5. Siguranţa operatorilor
Înstruirea a 20 de milioane de operatori-fermieri privind siguranţa în muncă, în special în ţările în curs de dezvoltare.
6. Asigurarea condiţiilor de muncă pentru fiecare angajat
Oferirea celor mai bune condiţii de muncă pentru toţi cei care lucrează în lanţul nostru de aprovizionare.

Tehnologia Syngenta pentru protecţia viţei-de-vie a fost prezentată de dl Ştefan Dragoş - manager portofoliu culturi speciale SEE Syngenta, pornind de la dezmugurire, formare lăstari, înflorire, formare bob, compactare până la maturare, folosind o gamă largă de erbicide, fungicide şi insecticide.

Dl Simon Arnsek
- expert tehnic în culturi pomicole şi viticole, împreună cu dna Dana Raduică - manager campanii legume şi culturi speciale Syngenta, au prezentat detaliat o parte din bolile cu care se confruntă viţa-de-vie şi o serie de recomandări pentru combaterea acestora.

Putregaiul cenuşiu al viţeide-vie (Botrytis cinerea)
Pentru studiu a fost luat un exemplu din Franţa, unde sunt foarte mari diferenţe între podgorii: Champagne, Bourgogne, Bordeaux (parţial), dar şi între producătorii dintr-o podgorie: susceptibilitatea varietăţilor de struguri, viticultori şi cooperative producătoare de vinuri de calitate, vinuri roşii ajunse la maturitate şi vinuri albe aromate. Stadiul critic de dezvoltare pentru controlul Botrytis cinerea, o ciupercă saprofită/necrofită, ce are nevoie de „leziuni“ sau ţesuturi moarte pentru a se dezvolta şi pentru a contamina boabele, apare devreme, la sfârşitul înfloritului, în leziuni mici. Pentru a avea un control bun asupra Botrytis, este important să avem o strategie preventivă, pentru a evita instalarea lui în mijlocul ciorchinelui.

Reprezentanţii Syngenta recomandă utilizarea unui produs cu eficacitate ridicată în acest stadiu, cum este Switch. Nici un efect secundar în vinificaţie încă din 1995. Switch este cel mai utilizat produs pentru putregai, folosit pe mai mult de un milion de hectare, de peste 15 ani. Pentru a evalua orice efect secundar, există două aspecte critice care trebuie verificate: impactul asupra boabelor mature (zahăr, aciditate, polifenoli, antociani, maturarea sâmburelui) şi impactul asupra vinificaţiei: analiza boabelor (compoziţie şi greutate), fermentaţia alcoolică, fermentaţia malolactică, analiza vinului, degustare pe nevăzute. Pentru palincă: studii specifice despre distilaţie.

Influenţa Botrytis asupra mustului

Schimbă compoziţia zahărului: creşterea zahărului şi a producţiei de glicerol şi acid gluconic. Schimbări în echilibrul acidităţii: scăderea acidului tartric şi mai puţin acid malic, maturitatea (coacerea) pare să fie mai avansată. Degradarea proteinelor şi a aminoacizilor, scăderea azotului amoniacal, degradarea vitaminelor, fermentaţia mustului este mai dificilă. Producerea de enzime nedorite: lacaze, glucozidaze responsabile de oxidări, scăderea compuşilor polifenolici (tanini, antociani), SO2 este combinat.

Impactul Botrytis asupra vinului

Dezvoltarea de gusturi şi arome rele (octan-3-1: aromă de ciupercă). Oxidarea scade aromele varietăţii, pierderea calităţilor senzoriale ale vinului perceptibile de la un prag de 5 până la 10%.
Schimbarea culorii:
• vin roşu: scăderea culorii prin oxidarea antocianilor;
• vin alb: creşterea culorii galbene (chinone şi fenoli).

Dificultăţi în limpezire, maturarea este redusă (risc de oxidare), risc de culoare brună, creşterea acidităţii volatile, protecţia împotriva oxidării trebuie să fie permanentă.

Dubla protecţie împotriva putregaiului cenuşiu a fost prezentată de Iulian Zafiu - expert tehnic în culturi pomicole şi viticole Syngenta România. Principalul tratament recomandat a fost cu Switch, o combinaţie de două substanţe chimice, cu moduri unice de acţiune împotriva putregaiului cenuşiu: Cyprodinil inhibă biosinteza metioninei, iar Fludioxonil inhibă germinarea sporilor şi alungirea tubului germinativ. Combinând puterea a două substanţe active, fiecare dintre ele având ca ţintă putregaiul cenuşiu,
Switch reprezintă soluţia de vârf în combaterea acestei boli, asigurând cantitatea şi calitatea recoltei. Switch are două moduri de acţiune de contact şi sistemic, pentru o combatere eficientă. Componenta de contact rămâne pe suprafaţa plantei, protejând împotriva infecţiei, iar componenta sistemică rămâne atât la suprafaţă, dar pătrunde şi în plantă, mişcându-se sistemic. Switch acţionează şi împotriva Aspergillus & Penicillium. Acesta asigură combaterea putregaiului cenuşiu, previne reducerea culorii (determinată de lactază) şi protejează strugurii, pentru o calitate optimă a vinului.

Formulare nouă inovatoare şi naturală Dynali, pentru combaterea făinării, a fost prezentată de dl Ştefan Dragoş - manager de portofoliu culturi speciale SEE Syngenta. Inovaţia este bazată pe un produs natural, cu un profil toxicologic favorabil, biodegradabil şi prietenos cu mediul. Dynali acţionează prin inhibarea formării haustorilor, inhibarea dezvoltării miceliului, instalarea coloniilor şi oprirea sporulării.

Workshopul „Mana viţei-de-vie“ a fost susţinut de dl Mircea Mărmureanu - consultant tehnic Syngenta, care le-a vorbit invitaţilor despre efectele preventive prin distrugerea ciupercii înainte să pătrundă în ţesutul vegetal. Efectul curativ a fost dat de distrugerea ciupercii după infecţie. Efectul curativ poate varia în timp de la o zi la mai multe, în funcţie de temperatură. Efectul curativ nu este niciodată total. Efectul antisporulant a fost combătut prin blocarea fructificării ciupercilor.

Fungicidele translaminare şi sistemice sunt ferite de levigare după 30-60 de minute de la aplicare. Fungicidele de contact (de suprafaţă) nu pătrund în frunză. Putem considera că sunt „active“ după ce s-a uscat soluţia. Indiferent de tipul lor, sistemia fungicidelor depinde de stadiul fiziologic al plantei. În general, produsele sistemice prezintă o sistemie către frunze şi struguri în perioade de creştere vegetativă puternică şi în special în perioada înfloritului. Sistemia către struguri scade după legare şi devine aproape nulă după compactare.

Fungicidele sistemice şi cârnirea: pentru a evita pierderile de produs este indicat să se efectueze cârnirea înainte de tratament. După tratament, produsul începe să migreze spre extremităţile corzii, unde substanţa se acumulază încet, în acelaşi timp la baza corzii se crează o subconcentrare. Acest fenomen are loc la maximum 7 zile după tratament, în zilele calde. Apoi produsul redifuzează de sus în jos, recolonizând întreaga coardă, generând o repartiţie mai omogenă. De asemenea, o cârnire la 3-10 zile după aplicarea tratamentului se traduce printr-o pierdere importantă de produs. Un produs aplicat pe foliaj umed, după ploaie, pătrunde mai greu în plantă, iar principiile active sunt diluate. De asemenea, eficacitatea va fi mereu mai scăzută. Putem obţine beneficii prin supradozare sau prin subdozări şi tratamente repetate? Supradozajul este interzis şi poate aduce probleme de selectivitate şi niveluri ridicate de reziduuri. Subdozajul poate genera probleme de eficacitate. Este de preferat să tratăm înainte sau după ploaie? Când tratamentul preventiv precedent ajunge la sfârşitul persistenţei trebuie făcută o reaplicare înainte de ploaie, chiar dacă tratamentul se face cu una sau două zile în avans. În general, tratamentul preventiv este mai eficace. O soluţie fungicidă se aplică imediat după preparare. Anumite substanţe active se degradează rapid în soluţii alcaline. Acordul pentru fructe şi struguri de calitate a fost prezentat de dl Simon Arnsek - expert tehnic în culturi pomicole şi viticole, împreună cu dl George Andron - specialist campanii zona Est Syngenta.

Acordul porneşte de la piaţa mondială şi oferă segmente foarte atractive pentru comercianţii de vinuri de calitate. Cerere bună pentru vinuri de înaltă calitate are loc în pieţe cu putere de cumpărare mare (ex: SUA, Anglia, Norvegia, Elveţia, Japonia şi China). Creşterea dinamică şi competitivitatea în lumea comerţului cu vinuri necesită profesionalism, timp, cheltuieli în cramă şi în marketing. Regulamentele de import în pieţele-ţintă (mondiale) sunt pentru pieţe adesea opace, variabile de la an la an, cu consecinţe pentru siguranţa marketingului.

Acordul pentru struguri de calitate (Grapes Quality Contract - GQC) porneşte de la nevoile-cheie ale producătorului de vin: program de protecţie a culturii robust, de încredere şi conform, asigurarea accesului pe piaţă, dar şi mai mult timp pentru marketing şi cramă. Producătorul de vin beneficiază de reducerea complexităţii protecţiei culturii, acces la pieţe mondiale, atenuarea riscurilor, mai multă concentrare pe marketing şi cramă.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE