REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Grâul – în centrul atenției în loturile demonstrative de la ferma Gelda

15/5/2025

0 Comments

 
Picture
​Pe 16 mai, ferma Gelda din Popești Leordeni, județul Ilfov, a fost gazda evenimentului intitulat „Rădăcina pâinii de mâine”, în cadrul căruia au fost prezentate în câmp genetica companiilor Biogranum și Saaten Union la cultura de grâu, dar și tehnologia de cultivare. 
​Deschiderea evenimentului i-a revenit lui Petre Surugiu, cofondator Agroinnovate și director tehnic al fermei Gelda, care s-a ocupat cu înființarea platformei demonstrative.
Pentru început au fost prezentate soiurile companiei sârbești Biogranum, înființată de cercetătorul Boris Kobiljski, care a ocupat funcția de director general al Institutului de Cercetări pentru Culturi de câmp și legumicole de la Novi Sad și care are o experiență de peste 30 de ani în ameliorarea cerealelor păioase.
Domnia sa a fost prezent la manifestare și a putut oferi informații detaliate fermierilor cu privire la caracteristicile soiurilor de grâu Biogranum, printre care se numără adaptabilitatea ridicată la condițiile climatice actuale, capacitatea înaltă de producție, toleranța la secetă și, nu în ultimul rând, calitatea superioară a recoltelor.
În cadrul platformei demonstrative au fost prezentate 7 soiuri de grâu Biogranum, din cele 36 de varietăți de cereale păioase (grâu, grâu durum, orz, triticale, spelta) înscrise în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din UE.
Boris Kobiljski le-a vorbit fermierilor despre bagajul genetic al soiurilor de grâu pe care le-a creat – bagaj ce provine atât de la varietăți de toamnă cât și de primăvară.
„În contextul schimbărilor climatice, va trebui să schimbăm varietățile de grâu pe care le cultivăm ca să poată face față mai bine stresului cauzat de secetă, de temperaturile ridicate sau oscilante, de ploile abundente etc.
Soiurile de grâu de toamnă pe care le folosim și care sunt setate genetic să treacă cu bine peste iernile grele pe care le știam ar trebui uitate pentru că acum, în regiunea noastră, avem o climă care seamănă mai mult cu cea din Italia sau Grecia.
Am creat varietăți de grâu care combină caracteristicile soiurilor de toamnă cu ale celor de primăvară, în diferite proporții, astfel încât să fie capabile să producă indiferent de condițiile climatice întâlnite, dar și să ofere o flexibilitate mai mare cu privire la data semănatului. Aceste soiuri poartă denumirea de 2 S (Două sezoane).”
O caracteristică genetică a unor soiuri de grâu Biogranum este inegalitatea plantelor în lan.
„La soiurile furnizate de companiile multinaționale vedem plante care arată identic, au aceiași înălțime și lanul pare ca un covor.
În cazul de față, la soiul BG Logika, vedem spice pe mai multe nivele, iar acest caracter ajută la securizarea producțiilor. Dacă atunci când apar primele spice sunt condiții nefavorabile și producția poate fi afectată în proporție de 25%, vine din urmă cel de-al doilea nivel de spice, care înfloresc la 3 – 4 zile distanță de primele și astfel pierderile sunt compensate. Avem la acest soi chiar și 5 nivele de înflorire.
Acest tip de soi nu va asigura recolte de 11 t/ha pentru că nu este creat să dea producții record, ci pentru a obține producții stabile. Astfel de varietăți pot asigura producții de 7 – 9 t/ha, dar niciodată nu vor obține 3 – 4 t/ha”, a susținut Kobiljski.
Soiurile prezentate în câmpul demonstrativ și produse de compania Biogranum au fost BG Ikona, BG Logika, BG Unistar, BG Unigold, BG Klimatika, BG Flexa și BG Converta.
Potrivit fondatorului companiei, BG Ikona este cel mai bun soi pentru panificație din lume, deoarece are cei mai buni indici: proteină 19,6%, gluten 45%, tenacitatea aluatului (W) peste 500.
„În curând vom încheia cu o companie un contract de exclusivitate pentru a vinde acest soi în SUA și Canada.”
BG Unistar este special dezvoltat pentru condițiile specifice din România, putând fi semănat chiar și la sfârșitul toamnei sau începutul iernii, fără să apară probleme legate de vernalizare.
„În testele efectuate în România în ultimii 3 ani soiul BG Unistar a asigurat producții de peste 9 t/ha, iar soiul BG Klimatika a fost testat pe suprafețe mari în județul Timiș și există cerere deoarece s-a remarcat prin stabilitatea producțiile asigurate.”
În ferma Gelda sunt înființate și loturi semincere din genetică Biogranum. 
​O altă companie producătoare de semințe prezentă la eveniment a fost Saaten Union, care a prezentat câteva soiuri productive de grâu, dintre care amintim Tika Taka și Papillon. Primul este un soi de grâu nearistat, semitimpuriu, cu o vigoare foarte bună la răsărire și care combină potențialul mare de producție și calitatea pentru panificație. Totodată, are o toleranță foarte bună la iernare, precum și la principalele boli foliare și ale spicului.
Papillon este un soi de grâu din genetică de ultimă generație, semitimpuriu, cu o capacitate ridicată de înfrățire.
Cornelia Pistol, director de vânzări Saaten Union România, a făcut precizarea că în toamna anului trecut s-a însămânțat o suprafață de 2 milioane de hectare cu grâu, din care doar 30% cu sămânță certificată.
„Poate că în anii grei fermierii consideră că fac o economie dar pe termen lung rezultatele sunt mult mai costisitoare pentru că vorbim de boli care nu pot fi combătute prin tratamentul la sămânță și este păcat ca fermierii să nu profite de progresul genetic.”
 
Protecția fitosanitară a loturilor demonstrative a fost asigurată de compania Syngenta.
Pentru combaterea buruienilor s-a utilizat erbicidul Axial One, ce conține trei substanțe active și are acțiune sistemică asupra buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate anuale din culturile de cereale păioase. La T1 s-a aplicat Amistar Prime Pack – un pachet care conține două fungicide, respectiv Amistar (azoxistrobin) și Celsivo (fenpropidin), și este dimensionat pentru 20 ha.
La T2 Syngenta recomandă produsul cu acțiune fungicidă preventivă și curativă Elatus Era, ce conține substanțele active benzovindiflupir și protioconazol. 
 
Timac Agro România a aplicat în platforma demonstrativă fertilizantul lichid In-Folen, pe bază de azot, care stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor, cu rol în stimularea activității enzimatice la nivel foliar.
„Acest produs ocupă o nișă nouă în tehnologia clasică de fertilizare, se aplică foliar și asigură o doză mare de azot plantelor de cultură. În tehnologia clasică de fertilizare, dacă vrei să aplici cea de-a treia trecere pentru a favoriza umplerea boabelor iar condițiile climatice nu permit efectuarea acestei lucrări, fermierii pot apela la produsul In-Folen care suplinește această nevoie”, a precizat Marius Eftene, director cercetare – dezvoltare în cadrul companiei. 
Fermierii veniți la evenimentul organizat de ferma Gelda, în colaborare cu Agroinnovate și Rivera, au putut afla informații nu doar despre genetica superioară la cultura de grâu și tehnologiile de fertilizare și protecție recomandate, ci și despre alte produse ale companiilor partenere, precum Agrii România, Agrostock Group, Biogranum, Biorizon Biotech, BMS Micro-Nutrients, Dekagro România, Iuriaghi, Metzer România, Oros, Saaten Union, Sea6 Energy, Specialagri SRL, Syngenta România, Timac Agro România și Trust Brokers.
 
Informațiile complexe din domeniul geneticii, protecției și nutriției plantelor, irigațiilor, echipamentelor de recoltat, nanotehnologiilor etc au dat valoare evenimentului găzduit de ferma Gelda, administrată de cei trei frați Drăghici.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE