REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

15/5/2025

0 Comments

 
Picture
​Care este starea de vegetație a culturilor de toamnă și cum au fost afectate de variațiile de temperaturi din această primăvară?
Picture
Bacau Mihai, Universal Agro, Fundulea, județul Călărași
Nu am avut ploi semnificative din toamnă până acum. Am semănat în condiții destul de bune, dar grâul mai târziu puțin față de anii precedenți. Cu toate astea plantele au răsărit relativ uniform. Rapiță am semănat prin luna august, dar am riscat cu această cultură. O parte am întors-o pentru că nu a răsărit din cauza lipsei de apă și am resemănat tot rapiță. Lunile de iarnă au fost sărace în precipitații, apoi primăvara a mai adus ceva ploi care au ajutat plantele deja răsărite. Gerul din aprilie, aici în zona noastră, nu a afectat culturile pentru că durata a fost scurtă.
Rapița a suferit puțin din cauza înghețului, doar primele flori. După îngheț am mai avut un total de 14 litri de precipitații.
Plantele sunt dezvoltate destul de bine acum, dar este încă mare nevoie de apă. Culturile au fost mai mult stresate de variațiile de temperaturi din ultimele săptămâni. Reușim cu tratamente, să ținem sub control și bolile, dar nu putem trata cât ar trebui pentru că lipsa apei este deja un stres pentru plantă. La grâu am făcut un singur tratament și cultura arată încă bine. Așa am pățit cu un an-doi în urmă când toată lumea spunea să facem tratamente preventiv, dar am făcut mai rău plantelor.
Din păcate nu am reușit să păstrez un asolament corect - anul acesta am semănat numai 50 de hectare cu porumb, floarea soarelui doar 35 de hectare din cele 300 de hectare cât aveam înainte, pentru că nu avem apă. La grâu am ales mai multe soiuri atât românești, cât și străine. Al nostru parcă a rezista mai bine la presiunea climatică, deși nu a avut cele mai mari producții. Însă cel mai mult ne îngrijorează prețurile la cereale. Eu am mai renunțat la unele terenuri, adică din 1.500 hectare am rămas cu 1.200 de hectare. În loc să creștem suprafața cultivată, o reducem. Nu știu ce vom face anul viitor. Voi încerca să fac altceva, în alt domeniu, nu agricultură. Acum grâul este 85 bani/kg și la prețul acesta nu am vrut să semnez niciun contract. Ne costă 1 hectar de grâu 5.000 lei, iar producția este de 5-6 tone. Putem depozita o parte din producție, dar nici cu depozitarea nu știu dacă este o afacere bună.

Picture
Haraga Lucian, Semptop Group, județul Iași
Toamnele lungi din ultima vreme cu siguranță au schimbat planul de semănat, ceea ce ne-a permis să prelungim și noi această perioadă. Orzul, grâul și rapița le-am semănat în condiții bune. Ceea ce ne-a bucurat anul acesta au fost precipitațiile din timpul sezonului rece, mult mai multe decât în ultimii ani, chiar dacă nu a fost cu zăpadă. Orzul a înfrățit încă din toamnă, cultura arată foarte bine și prezintă un potențial destul de bun de producție; grâul a înfrăți mai mult în ferestrele iernii spre primăvară. Răsărirea a fost destul de bună, dar înfrățirea este puțin sub normal, nu la nivelul la care ne așteptam. Rapița a fost și ea ajutată de ploi, este un an în care poate nu era nevoie să se semene atât de devreme (sunt fermieri care au început cu rapița încă din august, în funcție de precipitațiile pe care le așteptau). Problema acum este alternanța cald-frig, cu scădere bruscă de temperatură, ceea ce pentru cultura de rapiță nu a fost cel mai bine. Păioasele au fost în regulă din punct de vedere termic. Pentru orz cred că vom avea un an bun spre foarte bun, poate și pentru grâu, dacă va mai ploua după înflorit. La rapiță vedem cum va fi după valul acesta de frig.
Din punct de vedere fitosanitar, la păioase făinarea a fost cea care a pus presiune mai mare anul acesta, dar la rapiță frigul a ajutat la reducerea rezervei de dăunători. Ceea ce s-a schimbat puțin a fost intervenția cu T1, mai tardivă puțin, mai aproape de T2. Am semănat și porumb, dar plantele suferă deocamdată din cauza frigului. Același lucru se întâmplă și la cultura de floarea soarelui.

Picture
Florin Rusu, director general SCDA Turda
Pe terenurile de la Stațiune am semănat în toamnă grâu, triticale și o cultură de orz de toamnă în experiențe. Toamna a fost destul de secetoasă și aici în zona noastră, iar după semănat am avut deficit hidric care s-a resimțit în culturi, mai ales perioada octombrie-noiembrie. Am semănat la timp și am avut răsărire destul de bună în toamnă, la păioase. Nici la rapiță nu au semnalat fermierii probleme deosebite cu răsărirea, și cred că au crescut puțin suprafețele cu rapița în detrimentul porumbului. Acum grâul, soiurile noastre, au înspicat (chiar mai devreme decât la Fundulea), la fel și triticale, iar orzul la început de mai. Cele mai mari problemele au creat temperaturile scăzute (negative), cu alternanțele mari: vârful frunzelor de păioase este puțin ofilit, din fericire a rămas doar la nivelul frunzelor, nu a atins spicul. Rapița nu a fost afectată, dar acum încă este frig, am avut pe văi chiar și dimineți cu brumă. Cred că vor fi ceva probleme la culturile de porumb (sau alte culturi termofile) semănate prea devreme, posibil ca unele dintre ele să fi înghețat, mai ales pe văi. Dacă nu, oricum ritmul de creștere este mult încetinit. Păioasele artă promițător, au densitate și înfrățire bună. Avem și ceva umiditate în sol la momentul acesta. Dacă temperatura se stabilizează, lucrurile întră în normal la culturile de toamnă. Fitosanitar, plantele de grâu sau orzoaică primăvară de exemplu, sunt în parametri normali, nu s-au semnalat atacuri de boli. Cei care respectă schemele de tratament nu cred că vor avea probleme, important este să nu treacă mai mult de două săptămâni între ele. 

Picture
Mageranu Aurel, SC Mager Prod SRL, județul Teleorman
Avem toate culturile din asolament, dar predomină ca suprafață cerealele păioase. Cultura de porumb ocupă anul acesta cam 120 de hectare, deși anul trecut nu am reușit să recoltam mai mult de 500 kg/ha. Floarea soarelui am semănat o suprafață ceva mai mare decât cea de porumb anul acesta. Culturile de toamnă le-am semănat în condiții destul de bune, sunt foarte optimist în privința producțiilor. La cum se prezintă acum păioasele, sperăm la recolte de 4-5 tone/ha la grâu și orz. La fel și la rapiță, de la care ne așteptăm la un minim de 3 tone/ha, mai bine ca în alți ani. M-am mirat totuși că păioasele nu au avut de suferit prea mult din cauza bolilor care apăreau primăvara, dar T1 a fost mai întârziat anul acesta.
Ploile din păcate pe zona noastră au fost insuficiente, am avut chiar și grindină, dar nu a creat probleme deosebite. Avem încă nevoie de apă. Din păcate nu avem posibilitate să irigăm deloc, sistemul este distrus de zeci de ani, nu s-a mai mobilizat nimeni să facă ceva.
 
Roxana Drăghici

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE