REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/6/2025

0 Comments

 
Picture
Cum v-au ajutat ploile din ultima vreme culturile agricole și cum se prezintă acestea în câmp?
Picture
Cozma Gheorghe, adm. SC Agro Ilmar SRL, Târgu Frumos, județul Iași
„Ploile de la sfârșitul lunii mai ne-au adus un aport de apă în sol de cel puțin 100 litri/mp. Avem câteva zone cu băltiri și plante de grâu culcate la pământ, în rest nu sunt probleme. Ne bucurăm că plantele arată bine. Din septembrie până la acest moment au căzut peste 500 litri/mp – cantitate pe care nu am avut-o tot anul agricol 2024.
În acest an nu am făcut schimbări în structura culturilor, practic jumătate din suprafața fermei este ocupată cu culturi de toamnă și cealaltă jumătate cu plante de primăvară. În toamnă am avut precipitații care ne-au dat un pic de încredere, după care au mai fost câteva ploi și în primăvară. Culturile de toamnă, grâu și rapița, arată bine, dar numai când vom intra cu combina vom ști ce producții am obținut. La cultura de grâu am folosit soiuri autohtone, care se prezintă bine în condițiile din zona noastră. Pentru a avea o cultură frumoasă am efectuat tratamente fitosanitare, T1 și T2, și am intervenit cu îngrășăminte foliare. Cu prețurile actuale la inputuri nu este greu să ajungi la un cost de producție de 4.000 lei/ha.
La cultura de rapiță am avut două intervenții în toamnă și trei în primăvară pentru că a fost un atac mai mare de dăunători. Un tratament l-am aplicat și preventiv pentru că am văzut că rapița arată bine. În toamnă am aplicat îngrășăminte lichide la sol – este al doilea an de când le utilizăm. În ultimul timp, prețul acestor îngrășăminte a crescut simțitor comparativ cu cel al îngrășămintelor chimice solide.
Pentru înființarea culturilor de toamnă am prelucrat solul superficial, dar și în sistem strip-till (în benzi). Avem o semănătoare performantă, am lucrat cu ea anul trecut la culturile de primăvară și în campania din toamnă. Acum să vedem care va fi rezultatul. Am investit în această semănătoare când am văzut cât de vitrege au fost condițiile anul trecut și ne-am gândit să încercăm și acest sistem. Este al doilea an când o folosim la înființarea culturilor de primăvară. Cu acest sistem se văd economii la cantitatea de motorină folosită, la volumul de muncă și numărul de treceri pe teren.
Porumbul și floarea-soarelui sunt un pic întârziate în dezvoltare pentru că a fost frig. La aceste culturi urmează să efectuăm lucrarea de erbicidare.”

Picture
II Vonica Maniu, localitatea Crucea, județul Constanța
„În lunile martie – aprilie nu am avut precipitații semnificative, doar 5 – 6 litri/mp. Culturile sufereau foarte mult din cauza lipsei de apă. Ploile din luna mai ne-au adus o cantitate bună de apă în sol. În toamnă am avut condiții de însămânțare extraordinar de bune, cum nu am mai avut de mulți ani și dacă aveam noroc și de o primăvară un pic mai bună puteam să avem un an formidabil, însă, din păcate, nu a mai continuat așa. În luna februarie am avut zăpadă de câțiva centimetri și de atunci nu am mai avut precipitații. Noi am tot sperat și am tot așteptat ploile. Ele au venit până de curând și culturile au suferit. Orzoaica s-a îngălbenit înainte de ploi. Rapița nu a mai ajuns la talia pe care trebuia s-o aibă, dar cel puțin a prins-o totuși verde. Nu știu să spun exact ce pierderi sunt.
În primăvară am însămânțat porumbul, dar pe o suprafață mică, de 30 de hectare. Pentru că în toamnă am avut condiții bune de semănat am alocat o suprafață însemnată culturilor de cereale păioase și rapiță. Până nu vom intra cu combina nu vom știi ce producții vom obține.”

Picture
Marian Preda, administrator Predmag Prod, comuna Ziduri, județul Buzău
„Lucrăm 600 de hectare în sistem ecologic. Acum, culturile arată bine. Ploile recente ne-au dat speranță că putem obține producții spre deosebire de anul trecut când nu am avut ce recolta. Dacă nu ploua în urmă cu două săptămâni culturile erau compromise, la fel ca anul trecut. Din fericire, a plouat în luna mai 174 de litri/mp, iar cantitatea totală de precipitații din septembrie până acum este de 410 litri/mp. 
Din cauza secetei plantele de grâu au renunțat la frați și a rămas doar planta principală. Estimez o producție de grâu de 3 t/ha și sperăm că împreună cu subvenția vom putea să ne scoatem cheltuielile. Chiar și în aceste condiții, tot este mai bine decât anul trecut. Acum (30 mai) efectuăm la grâu un tratament pentru protecția spicului. În sistem ecologic produsele fitosanitare folosite asigură o protecție de scurtă durată, 7 – 8 zile și nu se compară cu cele cu acțiune sistemică, care pot proteja plantele o perioadă de 21 de zile. În sistem ecologic trebuie să intervenim mai des cu tratamentele.
La cultura de rapiță sperăm la o producție 2,5 – 3 t/ha.
Floarea-soarelui am semănat-o după ce am finalizat înființarea culturii de porumb și este într-o fază mai mică de dezvoltare. Porumbul are 7 - 8 frunze și este la irigat. Probabil vom mai interveni cu două udări ca să obținem producții mai bune. Sistemul de irigat este prin picurare și îl avem de anul trecut, dar în 2024 nu am obținut producții bune din cauza secetei accentuate astfel că nu am reușit nici să ne scoatem cheltuielile.
În privința valorificării, pe piață doar producția ecologică de floarea- soarelui și rapiță sunt căutate, în timp ce la porumb și grâu primesc același preț pe care îl are recolta la convențional.”

Soare Ionel, adm. SC Fermasun Progresul SRL, comuna Orbeasca, județul Teleorman
„Lucrăm o suprafață agricolă de 900 de hectare, iar culturile de primăvară, porumbul și floarea-soarelui, ocupă 100 de hectare. La acest moment, toate culturile sunt frumoase. Rapița am înființat-o pe 350 de hectare. Episodul de ger din primăvară a afectat un pic cultura, cu precădere plantele care erau înflorite. Am avut noroc că nu a fost multă înflorită.
La cultura de grâu, am întors o suprafață de 50 de hectare din cauza atacului gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Să vedem ce o să facem de acum încolo, pe fondul interzicerii utilizării substanțelor neonicotinoide la tratamentul semințelor. În această primăvară nu am avut probleme cu rățișoara porumbului, dar colegi din alte zone au avut probleme. Noi am avut probleme anul trecut. Nu înțeleg de această controversă pe subiectul neonicotinoidelor și pe faptul că afectează albinele. Înainte se foloseau insecticide mult mai periculoase, de pildă carbodan, carbofuran și nu existau plângeri că mor albinele.
Semănatul l-am efectuat cu mașina Horsch Pronto. Noi lucrăm de mult timp în sistemul de lucrări minime. De exemplu, după recoltarea florii soarelui se intervine doar cu discul. Pe suprafața de grâu întoarsă am reînsămânțat direct cultura de grâu, fără altă prelucrare, doar am aplicat un erbicid pe bază de glifosat.
În opinia mea arătura este sfântă, în sensul că trebuie să o realizezi o dată la 3 – 4 ani. Fiecare zonă sau fermă are specificul său, nu poți aplica aceiași tehnologie peste tot.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE