REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/10/2024

0 Comments

 
Picture
​Cum a fost anul agricol ce tocmai s-a încheiat și cum decurge campania de toamnă? 
Picture
​Adrian Mocanu, adm. SC Agrianca Prodserv, localitatea Dumbrava, județul Prahova
„Anul trecut nu am semănat rapiță și am avut o suprafață mai mare cu plante prășitoare. Din această cauză am înregistrat pierderi mari. Lucrez de 40 de ani în agricultură și an mai dificil decât 2024 nu am trăit. Am înregistrat pierderi la toate culturile. În zona noastră nu au căzut ploi. Noi semănam porumb și era cea mai profitabilă cultură. Inițial doream să semăn porumb pe 550 hectare, dar văzând că nu există rezervă de apă din sol am mai scăzut din suprafață și am semănat floarea-soarelui – cu toate că și la această cultură am pierdut pentru că am obținut 1.300 – 1.400 kg/ha, în condițiile în care cheltuielile de producție s-au ridicat la 4.000 lei/ha. La porumb dauna a fost totală. În noul an agricol structura culturilor va cuprinde 50% culturi de toamnă și 50% culturi de primăvară, deoarece am înființat cultura de rapiță. Suprafața semănată cu rapiță este de 300 ha și și arată excepțional – nu am mai o cultură așa frumoasă, la această vreme, de mulți ani. După 5 – 6 octombrie voi începe semăna culturile de cereale păioase, mai avem de pregătit terenul și, după aceea, voi înființa cultura de grâu. Ploile căzute în luna septembrie a.c, ne ajută foarte mult. Am o stație meteorologică în câmp și în aplicația mobilă pot să văd cantitatea de precipitații căzută, iar în luna septembrie 2024 ne-a plouat 60 l/mp, în timp ce cantitatea medie pe ultimii 5 ani, căzută în luna septembrie, a fost de doar 8 litri/mp. Cu toate acestea, încă mai avem nevoie de apă pentru că solul nu s-a aprovizionat suficient. Am un senzor de umiditate la adâncimea de 45 cm și de anul trecut, din septembrie, indică „0”.
Fermierii au nevoie ca subvențiile să vină la timp, să le fie plătite despăgubirile pentru culturile afectate de secetă pentru că este nevoie de lichiditate în piață. Avem de plătit ratele la bănci și trebuie să ne achităm datoriile. Personal, nu cred că va fi adoptată Ordonanța privind amânarea ratelor fermierilor pentru că nu este constituțională.”

Picture
​Nica Gheorghe, adm. SC Agromec Andrășești, județul Ialomița
„Este un an foarte dificil, care vine după alți ani agricoli dificili. În aceste condiții, pentru agricultură și mai ales acolo unde nu se irigă, problemele sunt deosebite. Producțiile obținute au fost foarte mici, fiind afectate atât de seceta pedologică cât și de seceta atmosferică puternică. De pildă, la cultura de porumb nu s-a recoltat nimic, doar s-a intrat să se elibereze terenul, la floarea soarelui producția a fost de 1.500 kg/ha, ceea ce este foarte puțin, la grâu am obținut cca 4.500 kg/ha iar la orz recolta a fost ceva mai bună, de 5.500 – 6.000 kg/ha, în funcție de solă. 
Lucrăm 1.250 ha, din care culturile prășitoare ocupă o pondere de cca 35% din suprafața totală. În ultimii am diminuat substanțial suprafața de porumb, ajungând ca anul acesta să ocupe 129 ha, comparativ cu 350 ha cât aveam în anii din urmă, iar în primăvară nu vom semăna mai mult de 50 – 60 ha. Într-un an agricol normal, cu o tehnologie corectă, cultura porumbului este foarte profitabilă. Cultura de floarea soarelui a ocupat anul acesta 330 ha și o s-o menținem la același nivel, dar vom crește în schimb ponderea culturilor de cereale păioase, respectiv grâu și orz. Nu mai semănăm rapiță de cca 5 ani pentru că este o cultură destul de riscantă comparativ cu cealaltă plantă oleaginoasă pe care o avem în asolament, este o cultură pretențioasă și, mergând mai departe cu analiza, necesită costuri mari de întreținere pentru că se aplică foarte multe tratamente. Optăm așadar pentru cultura de floarea soarelui, chiar dacă producțiile obținute nu au fost bune din cauza secetei puternice. În zona noastră nu sunt canale de irigații, nu există un sistem centralizat de irigații și doar un plan strategic în agricultură, la nivel național, care să prevadă extinderea rețelei de irigații ar putea duce la creșterea numărului de fermieri care pot să irige. În județul Ialomița sunt Organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații și sunt zone unde se irigă destul de bine, însă în altele au fost probleme, nu a fost apă pe canale pentru o lună și jumătate, exact când porumbul avea mare nevoie de apă și sigur că l-a afectat destul de puternic.
În sistem de irigare, producțiile la porumb pot ajunge la 14 t/ha, cu costuri ridicate, dar se obține și profit. Fermierii au nevoie mai mult decât oricând de sprijin pentru că nu doar anul acesta ne-am confruntat cu seceta, ci mai mulți ani succesivi. Datoriile fermierilor s-au acumulat, au crescut de la un an la altul și ceea ce anunța Ministerul Agriculturii cu privire la amânarea ratelor și suspendarea executărilor ne-ar fi de mare folos. Totodată, ministrul a anunțat faptul că despăgubirile pentru calamitățile provocate de secetă vor fi plătite începând cu 15 octombrie. S-au făcut evaluări în teren de către Comisie și acum sunt finalizate procesele verbale de stabilire a suprafețelor calamitate.”

Picture
​Costică Necula, adm. SC Agel Necula, comuna Lehliu, județul Călărași
„Lucrăm o suprafață agricolă de 550 ha, iar cultura de porumb ocupă cca 35% din fermă. Producția obținută a fost foarte slabă, de până 1.000 kg/ha, comparativ cu alți ani, de pildă în 2021când am obținut o cantitate de 13.000 kg/ha. Am început să aleg hibrizi de porumb mai timpurii, am scăzut grupa de maturitate de la 420 FAO până la 350 FAO, în ideea de a reduce efectele negative ale secetei. Din păcate, seceta extremă și-a spus cuvântul. Drept urmare, cultura de porumb va ocupa în primăvară doar 10% din suprafața pe care o lucrăm.
Sunt ani dificili, cu pierderi cumulate pentru că anul trecut la porumb am obținut doar 300 kg/ha. Un impact negativ l-a avut și faptul că am făcut arătura și am pierdut mai repede apa din sol. Anul acesta, în primăvară, am efectuat lucrări minime ale solului, adică am intervenit cu un disc și apoi cu semănătoarea. Fermierii care au arat au obținut 300 – 400 kg/ha. În condițiile actuale, nu mai văd utilitatea plugului. Am făcut investiții în utilaje, iar acum, din cauza producțiilor mici, ne este greu să ne achităm ratele. În următoarea perioadă nu ne mai gândim să achiziționăm utilaje deși nevoie încă mai avem. De exemplu, am avea nevoie de o combină pentru că cea cu care lucrăm este veche, are 35 de ani, și ne-am dori o mașină de recoltat nouă și mai performantă. În această campanie de toamnă o să mărim suprafața ocupată cu cereale păioase și rapiță. La acest moment, am semănat 80% din suprafața alocată culturii de rapiță, terenul l-am prelucrat în sistem de lucrări minime și sperăm să răsară bine.” 

Picture
II Ivan Marius Daniel, comuna Vâlcelele, județul Călărași
„Lucrăm o suprafață agricolă de 150 de hectare. Anul acesta am reușit să investim într-un sistem de irigare tip pivot ce are o rază de acțiune de 400 metri și cu care am reușit să irigăm o suprafață de cca 60 de hectare. Pe această suprafață am înființat, evident, cultura de porumb. Dacă nu reușeam să accesez fonduri de la bancă pentru a demara această investiție, acest an ar fi fost al patrulea în care avea aveam sabia lui Damocles deasupra capului pentru că ar fi scris „faliment” pe fermă. Trei ani la rând am obținut producții de doar 2.000 kg/ha. Cu această investiție reușim într-un fel să compensăm pierderile înregistrate într-un an din cei trei pierduți. Vom putea semăna porumb trei ani consecutivi dacă intervenim cu o cultură intermediară. Hibrizii folosiți sunt marca Pioneer, de pildă P9889, P9911. Cultura de porumbul nu va dispărea dacă vor fi irigații. Dacă asiguri apa necesară plantelor de cultură producțiile cresc simțitor. La cultura de porumb în sistem irigat producțiile sunt de 10 - 11 tone/ha, iar la neirigat de doar 2 tone/ha. Este o diferență mare, de 8 – 9 t/ha, care te salvează de la faliment, chiar dacă prețul de valorificare este mic. Câtă vreme vom avea apă pe canalele de irigații, porumbul va avea viitor. De altfel, ne dorim să extindem suprafața irigată și sper ca banca să ne finanțeze în continuare. Am semănat cultura de rapiță și a început să răsară. Sperăm ca noul an agricol care a început să fie unul bun.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE