REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

În dialog cu fermierii

1/9/2024

0 Comments

 
Picture
​Ce tehnologii adoptați sau doriți să practicați pentru a reduce costurile?
Picture
​Daniel Gheordunescu, adm. Agro Gheordunescu, comuna Mereni, județul Constanța
„În anul 2015 am trecut la sistemul semi-direct de prelucrare a solului.
În fermă, am un tractor șenilat marca Challenger de 660 CP și o semănătoare Focus de la firma Horsch. De atunci am rămas pe această gamă de utilaje pentru tehnologia de lucrări minime. Ne-a fost teamă să facem trecerea la sistemul de semănat direct în miriște, știam că cei de la compania John Deere au utilaje foarte pune pentru acest tip de agricultură, însă experiența noastră de la acel moment nu era atât de bine pusă la punct. Trecerea de la sistemul clasic de prelucrare a terenului, care presupune arătură, discuit etc, la no-till ar fi fost o tranziție prea bruscă, așa că am optat pentru sistemul de lucrări semi-directe.
Prima oară am achiziționat un cultivator, modelul Tiger, cu care pregăteam terenul, după care intram cu o semănătoare. Ulterior, mai exact după un an, am decis să cumpăr o semănătoare și să fac totul într-o singură trecere. Am rămas la acest sistem până în ziua de azi nu neapărat că nu am fi vrut să schimbăm tehnologia însă ultimii ani agricoli au fost dificili și ne-au cam pus frână la retehnologizare.
În perioada 2017 – 2019 am reușit să modernizăm partea de combine, orientându-ne spre marca John Deere și urma să schimbăm și tractoarele dar am amânat aceste investiții. La combine avem monitoare GPS, sistemul Autotrac și soluția de generare a hărților de productivitate. Recunosc că nu exploatez în totalitate sistemul de agricultură de precizie de la JD și este loc suficient pentru îmbunătățire. Cu ajutorul sistemului Autotrac abaterea este de câțiva centimetri, în schimb operatorul, fără ajutorul instrumentului de ghidare, poate să aibă o abatere de 20 până la 40 cm. Nu avem un om care să urmărească toți parametrii pentru că avem doar două mașini dotate cu astfel de tehnologii inteligente însă, într-adevăr, ca să poți să gestionezi foarte bine tot lanțul de lucrări, pornind de la pregătirea terenului până la recoltare, îți trebuie un om capabil care să facă această muncă.
Se pune din ce în ce mai mult accent pe reducerea costurilor. Pe viitor obiectivul este de a dota ferma cu un tractor din gama de putere 350 – 370 CP și o semănătoare de păioase directă. Totodată, achiziția unei mașini de erbicidat autopropulsată performantă ne-ar permite să facem economii cu produsele de protecția plantelor. Realizarea acestor investiții va depinde însă de cum vor evolua următorii ani agricoli.”

Picture
​PF Florin Barbu, comuna Dragalina, județul Călărași
„Lucrez o suprafață agricolă mică, de 50 de hectare, în proprietate, iar tehnologia de prelucrare a solului este cea clasică, fac arătură la fiecare doi ani și în rest pregătesc terenul cu discul. Pentru înființarea culturilor am semănători clasice, românești.
Am participat la diferite demonstrații cu utilaje care îți permit să faci mai puține lucrări sau chiar să semene direct în miriște și consider că astfel de tehnologii au viitor, însă, din păcate, sunt destul de costisitoare. 
2024 este un an greu și aș spune că este al patrulea an dificil pe care îl traversăm. La culturile de cereale păioase producțiile au fost bune, însă la cele de primăvară sunt foarte slabe. Nu știu dacă la cultura de porumb voi reuși să scot o producție de 1.000 kg/ha. Cultura de floarea-soarelui nu am avut-o în asolament pentru că a trebuit să respect rotația culturilor și, în plus, nu am o suprafață mare. Acum pregătesc terenul pentru înființarea culturilor de orz și rapiță dar nu se anunță ploi și nu știu dacă vor fi condiții prielnice de semănat.
Cred că viitorul în agricultură nu poate fi asigurat decât prin modernizare și extinderea sistemelor de irigații.
În zona noastră se lucrează la canalele de irigații, se reabilitează - ceea ce este foarte bine pentru că irigând ai o garanție asupra producțiilor. În cazul meu, investiția în sisteme de irigații ar fi mult prea mare.”

Picture
​Marian Mailat, administrator Agroprest Mailat SRL, comuna Grădiștea, județul Călărași 
„Lucrez o suprafață agricolă de cca 300 de hectare. Anul acesta am irigat 80 de hectare din suprafață, la cultura de porumb. În ultimii ani am făcut investiții în sisteme de irigații, avem un sistem tip pivot, trei tamburi, dar și linii de picurare pe o solă de cca 30 de hectare.
În condițiile actuale și în zona noastră nu știu cât de mult profit mai aduce irigatul. Anul acesta am făcut multe udări, am avut multe treceri cu pivotul și consumul de motorină a fost mare. Când vom intra cu combina la recoltat vom putea vedea dacă ieșim pe profit sau nu.
Producțiile la culturile de toamnă au fost, în cazul nostru, satisfăcătoare, dar nu toți fermierii au obținut aceste rezultate pentru că în ultimii ani am observat că ploile cad mai mult localizat și mai puțin pe suprafețe întinse.
Situația la culturile de primăvară, din păcate, nu este bună pentru că au suferit din cauza lipsei de apă. În unele zone a plouat doar 15 – 20 litri/mp.
Sunt interesat de tehnologia semănatului direct în miriște, respectiv no-till, pentru că poți înființa culturile agricole într-o singură trecere și cu costuri mai mici. Lipsa precipitațiilor ne forțează să ne adaptăm tehnologiile. Din anul 2020 ne confruntăm aproape în fiecare an cu seceta pedologică extremă. În acest moment consider că trebuie să fim foarte atenți la costurile pe care le avem dacă vrem să ne supraviețuiască afacerile.
Am început să mă interesez de sistemele no-tillage și minimum-tillage, am fost în ferme la alți colegi fermieri care au implementat aceste tehnologii, ne informăm din reviste, de pe internet și mergem la demonstrații precum este cea organizată cu utilajele Sky.
Nu suntem siguri pe ce gamă de utilaje vom merge pentru că încă studiem piața și aceste utilaje sunt scumpe așa că trebuie să fim foarte atenți când le vom alege.
Cred că aceste tehnologii au viitor pentru că permit reducerea costurilor cu înființarea culturilor. În ultimul timp nu mai putem prognoza ce producții vom face, însă costurile le știm și astfel putem avea un control asupra lor. Trebuie să limităm numărul de treceri pe teren și, astfel, vom putea păstra mai bine apa în sol.
La o semănătoare directă urmăresc ușurința și precizia în lucru, să plaseze sămânța la adâncimea optimă în mod constant, să respecte norma de semănat etc.
Începutul noului an agricol este foarte dezamăgitor. Obiectivul nostru este să reducem costurile pentru că în momentul de față vorbim mai mult despre cum să supraviețuim decât de investiții sau planuri pe termen lung pentru că nu știm cum vor fi următorii ani.”
 
Ana Ioniță

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE