REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Industria de protectia plantelor, la ora bilantului

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPROM) a organizat în data de 18 ianuarie ac, la hotelul Radisson din Bucureşti, un eveniment în cadrul căruia a prezentat raportul de activitate pe 2010 şi planurile pe care intenţionează să le întreprindă în acest an. La eveniment au luat cuvântul domnii Yves Picquet, preşedintele asociaţiei, Paul Claxton, membru al Consiliului Director, Vasile Iosif, vicepreşedinte AIPROM şi dna Agata Zagorska director Afaceri Publice Europa Centrală şi de Est din cadrul ECPA (Asociaţia Europeană de Protecţia Plantelor).


Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din România are ca membri 16 companii importante de pe piaţă: 11 companii multinaţionale care operează pe piaţa internaţională şi 5 companii naţionale. Companiile membre ale AIPROM acoperă prin produsele lor 80% din piaţa produselor de protecţia plantelor din România şi sunt angajate în respectarea standardelor CropLife International, FAO şi a Codului de conduită ECPA. Începând din 2005, AIPROM este membră a European Crop Protection Association – ECPA (Asociatia Europeana de Protectia Plantelor), fiind astfel ambasadoarea reţelei pan-europene a industriei de protecţia plantelor în România. Ca şi obiectiv principal, AIPROM promovează utilizarea în siguranţă a produselor de protecţia plantelor în cadrul principiilor şi normelor agriculturii durabile, printr-o abordare care să îmbine grija ecologică pentru un mediu divers şi sănătos, cu exigenţele economice ale agriculturii. În opinia dl Picquet, preşedintele AIPROM, acest obiectiv nu poate fi realizat decât în strânsă colaborare cu parteneri implicaţi în promovarea unei agriculturi durabile, cum sunt Agenţia Naţională Fitosanitară; FNPAR, Comisia Naţională de Omologare a  PPP; Academia de {tiinţe Agricole şi Silvice şi institutele subordonate; Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului; Ministerul Agriculturii etc.
La capitolul realizări ale anului 2010, dl Paul Claxton a vorbit despre simpozioanele naţionale pe care AIPROM le-a organizat pe teme de interes pentru industrie şi nu numai. La aceste întâlniri s-au dezbtut Regulamentul 1107/2009 privind plasarea pe piaţă a PPP şi Directiva 2009/128/ CE, care se referă la utilizarea durabilă a produselor de protecţia plantelor.
Scopul organizării acestor simpozioane este consolidarea parteneriatului cu toţi factorii implicaţi în domeniul protecţiei culturilor şi iniţierea dezbaterilor pentru o abordare pragmatică de dezvoltare a protecţiei culturilor în România ca suport pentru o agricultură modernă, durabilă cu reducerea riscurilor la utilizare şi protecţia mediului înconjurător.
În anul 2010, AIPROM a iniţiat şi a continuat unele proiecte extrem de importante. TOPPS/Bridge este un astfel de proiect început în 2010 cu continuare în 2011/2012. Scopul proiectului este popularizarea/pregătirea utilizatorilor în bunele practici agricole pentru a preveni poluarea mediului şi în special a apelor din surse de poluare punctuale. Aceste surse sunt generate de manipularea/utilizarea produselor de protecţia plantelor, la pregătirea soluţiei şi umplerea rezervorului echipamentului de stropit, la spălarea echipamentului etc.
Campania pentru prevenirea şi combaterea contrafacerilor şi a activităţilor ilegale este un alt proiect iniţiat anul trecut de către AIPROM. În opinia industriei, fenomenul de contrafacere a produselor de protecţia plantelor a crescut vizibil. „Actiunile noastre din 2010, în cooperare cu DAMSP şi DAF din IGP, a fost incepută o campanie susţinută impotriva activităţilor ilegale din piaţa produselor de protecţia plantelor şi au fost soluţionate două cazuri de comerţ ilicit cu PPP”, a afirmat dl Claxton.
Toate acţiunile industriei de protecţia plantelor sunt îndreptate spre creşterea gradului de conştientizare în rândul fermierilor a prezenţei produselor contrafăcute pe piaţa românească. „În combaterea acestui fenomen ne confruntăm cu o reţea bine organizată, iar legislaţia actuală prevede pedepse prea blânde”, a spus dl Iosif.
Principalul furnizor de produse de protecţia plantelor contrafăcute este China. „Produsele contrafăcute pătrund destul de uşor în Europa deoarece este o piaţă valoroasă, cu multe porturi şi nu pot fi verificate toate căile de acces. Se importă milioane de containere pe zi”, a declarat Agata Zagorska director Afaceri Publice Europa Centrală şi de Est din cadrul ECPA.
Campania de conştientizare se întinde până în 2013, când se va face o evaluare clară a situaţiei şi se vor analiza rezultatele cu scopul stabilirii unei strategii.
Proiectul SUI (Iniţiativa de utilizare în siguranţă a PPP) a fost iniţiat la finele anului 2010 şi va fi detaliat în 2011. Scopul acestui proiect este promovarea bunelor practici agricole la utilizarea produselor de protecţia plantelor. Acest lucru înseamnă folosirea produselor de protecţia plantelor cu responsabilitate şi în siguranţă pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor, reducerea la minimum a riscurilor la manipularea şi utilizarea pesticidelor, precum şi consolidarea respectării normelor legale în procesul de producţie, transport, depozitare, ambalare şi colectare a ambalajelor. În opinia industriei, dezvoltarea utilizării produselor pentru protecţia culturilor este obligatorie pentru a valorifica potenţialul agricol al României. AIPROM şi ECPA s-au declarat pregatite pentru a investi în România, cu mijloace materiale şi umane pentru această initiaţivă.
Un alt proiect derulat cu succes, de trei ani, este SCAPA, un program naţional de colectare a ambalajelor după utilizare. În cadrul evenimentului au fost prezentate date privind cantitatea de ambalaje colectată.
În 2008, rata ambalajelor recuperate a fost de 114,4 tone, în 2009 a crescut cu 37,5% ceea ce înseamnă 364,7 tone. În anul 2010, s-au recuperat 550 tone. Cea mai mare parte a ambalajelor recuperate se incinerează. De trei ani de când se derulează acest proiect, nivelul de colectare a ambalajelor a crescut, situându-se la acelaşi nivel cu cel înregistrat de Polonia.
Pentru anul 2011, AIPROM şi-a propus să crească rata de colectare la cel puţin 60% şi să înceapă reciclarea conform recomandarilor ECPA, la cel puţin 10%. Tot în acest an, AIPROM va încerca să găsească cele mai potrivite soluţii de atingere a obiectivelor naţionale şi să extindă sistemul de colectare la nivelul micilor fermieri (fito-farmacii). Totodată, va începe un proiect pilot de colectare şi distrugere a deşeurilor de PPP.
În 2011, AIPROM se va implica în transpunerea şi implementarea Directivei de Utilizare Durabilă a PPP  prin crearea unui grup de consultanţă cu reprezentativitate naţională şi în elaborarea Planului Naţional de Actiune.

Mesaje cheie privind utilizarea în siguranţă a PPP
Citiţi cu atenţie eticheta produsului înainte de utilizare. Folosiţi numai produse de protecţie a plantelor omologate în România şi provenite din surse autorizate. Depozitaţi produse de protecţie a plantelor în spaţii destinate doar acestui scop. Reglaţi şi menţineţi în bună stare echipamentul de stropit. Pregătiţi soluţia pentru tratament direct în rezervorul echipamentului de stropit. Purtaţi echipament de protecţie pe toată durata utilizării produselor de protecţie a plantelor. Curăţaţi sau schimbaţi echipamentul de protecţie după fiecare folosire. Clătiţi de 3 ori ambalajele produselor de protecţie a plantelor după utilizare. Nu fumaţi, nu consumaţi alimente sau băuturi în timpul utilizării acestor produse. Informaţi-vă cu privire la măsurile care se iau în caz de contaminare accidentală.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE