REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Loturi demonstrative organizate de Saaten Union și tehnologii Nufarm

15/5/2025

0 Comments

 
Picture
​„Ziua porților deschise” este un eveniment de tradiție al companiei germane Saaten Union, care se desfășoară pe platforma demonstrativă de la Drajna, județul Călărași, de mai bine de 15 ani.  
În acest an evenimentul a avut loc în zilele de 14 și 15 mai, timp în care fermierii au avut ocazia să vadă caracteristicile și adaptabilitatea geneticii Saaten Union la culturile de cereale păioase (grâu, orz, triticale, secară), leguminoase (mazăre, bob) și rapiță în condițiile pedoclimatice din Bărăgan.
​Tehnologiile de protecție a culturilor agricole au fost asigurate de Nufarm - companie australiană de nivel global din domeniul industriei de protecția plantelor.
În deschidere a luat cuvântul Mihai Mirițescu, director Saaten Union România, care a prezentat echipa de specialiști din cadrul companiei și i-a îndemnat pe fermieri să pună întrebări cu privire la varietățile înființate în loturile demonstrative, să facă comparații între acestea și să le aleagă pe cele pretabile condițiilor specifice fermelor lor.
În cadrul întâlnirii a rezultat un schimb valoros de informații, iar fermierii au putut vedea în câmp o parte din oferta comercială a Saaten Union, ce cuprinde la cultura de grâu atât soiuri, cât și hibrizi, varietăți productive de orz, care au câștigat un bun renume pe piață (cum este, de pildă, soiul SU Ellen), dar și hibrizi de rapiță Rapool, recunoscuți pentru potențialul ridicat de producție și rezistența superioară la boli și dăunători.  
​Ionuț Bărbulescu, director cercetare – dezvoltare al Saaten Union România și responsabil pentru platforma demonstrativă din Drajna, a declarat: „Accesul la platformă este permis oricând astfel încât fermierii interesați pot ne viziteze când doresc și să verifice tot ce vor, inclusiv în timpul înfloririi pentru a vedea timpurietatea, dar și rezistența genetică la anumiți agenți patogeni.
În fiecare an testăm mai multe densități la culturile agricole înființate în cadrul platformei.
La culturile de grâu și orz recomandăm o normă de semănat de 360 b.g/mp iar la porumb, având în vedere încălzirea climatică, densitatea de 60.000 b.g/ha este cea „câștigătoare” – nu recomandăm densități mai mari dacă nu există posibilitatea irigării. În cazul florii-soarelui rămânem consecvenți privitor la norma de semănat de 50.000 - 55.000 b.g/ha. La cultura de rapiță densitățile s-au redus drastic; dacă înainte se recomanda 55 - 65 de boabe germinabile per mp, pentru noii hibrizi care vin pe piață se recomandă o normă de 25 - 35 boabe germinabile/mp într-un pat germinativ bun. Ca în fiecare an, în platforma de la Drajna se remarcă soiurile de orz, printre care se numără și cunoscutul soi SU Ellen. La cultura de grâu se evidențiază trei soiuri care, în opinia mea, nu au niciun competitor și sunt adaptate la aproape toate condițiile pedoclimatice din estul Europei. Aceste soiuri sunt: Aspekt, SU Mousqueton și Tika Taka. Primul este un soi semitardiv, ce se remarcă prin stratul de pruină de pe suprafața foliară și rezistenta de excepție la principalele boli foliare. Cel de-al doilea este un soi semitimpuriu, cu o capacitate de producție foarte bună – de peste 8.000 - 9.000 kg/ha. Tika Taka este un soi de grâu nearistat, semitimpuriu, pretabil pentru toate condițiile de cultivare deoarece este un soi robust, care mai „iartă” anumite greșeli tehnologice, de pildă dacă se întârzie cu aplicarea unui fungicid sau dacă se greșește densitatea, etc.  
Totodată, în cadrul platformei avem însămânțate și culturi de primăvară: porumb și floarea-soarelui - căreia i-am acordat o atenție deosebită, având mai mulți hibrizi ce se remarcă prin rezistența crescută la mană.”
 
O sămânță de calitate, de genetică superioară, trebuie protejată și, mai departe, plantele de cultură trebuie apărate în fața agenților dăunători folosind produse fitosanitare eficiente.
Nufarm are în portofoliul său produse care pot fi folosite într-un program complet de protecție.
Gabriel Nicolau - director tehnic Nufarm România a trecut în revistă tehnologia de protecție la culturile de grâu, orz și rapiță.
La culturile de cereale păioase s-a făcut recomandarea aplicării regulatorilor de creștere și poziționarea corectă a acestora. De asemenea, evitarea tratamentului dacă urmează 2 – 3 zile cu temperaturi negative. Optimus și Ephon Top sunt două produse Nufarm care acționează asupra taliei plantelor ca inhibitori de creștere.
Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale din culturile de cereale păioase s-a utilizat Saracen Delta (0,1 l/ha), un erbicid extrem de eficient, care are în componență două substanțe active: florasulam și diflufenican. S-a făcut recomandarea aplicării erbicidului cu adjuvantul Grounded pentru un efect rezidual prelungit. De asemenea, adjuvantul ajută ca substanța erbicidă să adere mai bine pe frunzele cerate ale buruienilor și astfel să acționeze mai bine. Erbicidul Saracen Delta poate fi utilizat în postemergență atât în toamnă cât și în primăvară.
„Această soluție oferită de Nufarm are un raport optim între cost - eficiență”, a precizat reprezentantul companiei.
Pentru protecția cerealelor păioase împotriva bolilor la T1 s-au aplicat fungicidele Joust (0,7 l/ha) și Cyflodium (0,2 l/ha), iar la T2 produsele Joust și Tazer (0,5 l/ha).
Pentru protecția spicului împotriva atacului de boli, precum fuzarioza, se folosește fungicidul sistemic Orius 25 EW, ce conține substanța activă tebuconazol.
Insecticidele Carnadine Max (acetamiprid) și Faster Magnum (cipermetrin) asigură combaterea dăunătorilor din culturile de grâu și orz, în special a afidelor și gândacului bălos. La cultura de rapiță cele două insecticide acționează asupra gărgărițelor cruciferelor, gândacului lucios, puricelui și țânțărașului silicvelor. Totodată, fungicidele Orius Pro, Tazer și Joust asigură o cultură de rapiță liberă de agenți patogeni.
„Rapița este în anul agricol prima cultură care asigură venituri în fermă și, de aceea, trebuie să ne asigurăm că este sănătoasă până la momentul recoltării. Pentru a nu concura cu buruienile, recomandăm aplicarea erbicidului Fusilade Forte, un graminicid, ce conține fluazifop-P-butil, și beneficiază de tehnologia ISOlink, ce include surfactanți și penetranți în formulare, pentru un control rapid asupra buruienilor.”
 
Specialiștii celor două companii au furnizat fermierilor care au dorit să viziteze loturile demonstrative informații prețioase despre alegerea soiurilor și hibrizilor, precum și despre soluțiile Nufarm de combatere a bolilor, dăunătorilor și buruienilor din culturile agricole.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE