REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Măsurarea concentrațiilor de CO2 din silozurile de cereale, crame sau sere

15/10/2024

0 Comments

 
Picture
​„Acumularea de dioxid de carbon în diverse spații unde se păstrează cereale, vin sau se cultivă plante în spații protejate, fie în grajduri cu animale reprezintă un pericol care nu trebuie subestimat. 
​Pentru a-i proteja pe toți cei care lucrează și întră frecvent în aceste spații, sunt necesare mai multe măsuri de precauție dintre care: ventilarea corespunzătoare, astfel încât să se permită circulația aerului și dispersia CO2-ului; de asemenea este important ca lucrătorii să fie instruiți să recunoască semnele periculoase ale acumulării de CO2 și să știe cum să reacționeze în cazul unui incident; utilizarea echipamentului de protecție personală (detector de gaz) poate fi necesară în anumite circumstanțe pentru a preveni expunerea la niveluri periculoase de CO2.
În plus, detectarea și monitorizarea regulată a concentrațiilor de CO2 în aer este vitală pentru prevenirea acumulării excesive și producerea de accidente”, a explicat Andrei Milea, manager Samtec România.
Compania este prezentă la noi pe piață e mai mulți ani și oferă diverse servicii de măsurare și etalonare a aparatelor de măsură. Pentru sectorul agricol cei de la Samtec oferă o gamă de echipamente de detecție a gazelor, tehnologie japoneză de la RIKEN KEIKI. Aceste dispozitive sunt de mici dimensiuni, foarte ușor de utilizat și oferă multiple informații despre calitatea aerului din spațiile unde sunt montate.
 
Aparatele pot fi utilizate în silozurile sau halele de cereale unde creșterea temperaturii sau a concentrației unui anumit gaz poate afecta nu doar materia primă depozitată, cât și lucrătorii.
De asemenea, specialiștii recomandă folosirea lor în sectorul zootehnic, în halele cu număr mare de animale (cum este cazul crescătoriilor de păsări sau suine, dar nu numai), unde gazele de gunoi de grajd, cum ar fi sulfura de hidrogen (H2S), pot reprezenta un risc major.
În timpul procesului de încălzire a furajelor, există posibilitatea de eliberare a unor gaze periculoase. Ventilația corespunzătoare în adăpost asigură un control al temperaturii, al umidității şi calității aerului, deoarece acumularea de vapori de apă, căldură, gaze toxice şi particule de praf poate cauza disconfort şi stress puilor, ceea ce predispune la apariția de boli şi accentuarea unor probleme de sănătate.
Creșterea nivelului de amoniac apare mai frecvent în perioadele reci ale anului şi, în special, dimineaţa. Nivelul de amoniac nu trebuie să depăşească 20 ppm, nivel care poate fi detectat olfactiv, iar la 25 ppm cauzează iritaţii ale pleoapelor, lăcrimări, iritaţii nazale.
De asemenea nivelul de CO2 nu trebuie să depăşească 3000 ppm. Umiditatea relativă medie măsurată în interiorul adăpostului timp de 48 de ore nu trebuie să depăşească 70%, atunci când temperatura exterioară este sub 10°C.
Factori interni care influenţează nivelul noxelor din adăpost sunt: mărimea efectivului, greutatea păsărilor, rata de ventilaţie, temperatura în adăpost, nefuncţionarea corespunzătoare a echipamentului tehnic de ventilaţie, calitatea aşternutului.
”Prin respectarea reglementărilor și standardelor de siguranță și prin aplicarea măsurilor adecvate de prevenție, se poate minimiza riscul de accidente și se poate crea un mediu de lucru sigur pentru toți angajații”, a mai spus Andrei Milea.
Picture
Pentru sectorul horticol, monitorizarea nivelurilor de dioxid de carbon în serele industriale și solarii este importantă pentru cantitatea și calitatea producției. Dioxidul de carbon este esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Fotosinteza necesită concentrații de dioxid de carbon (CO2) în aerul ambient, între 300 și 500 ppm. Dacă se cultivă fructe sau legume într-o seră sau spațiu închis, nivelurile de CO2 se vor reduce foarte mult pe măsură ce plantele consumă gazul în timpul fotosintezei. Creșterea nivelului de CO2 în acest mediu este esențială pentru rezultate bune. În plus, există avantaje la creșterea nivelului de CO2 mai mare decât media globală, de până la 1500 ppm. Cu CO2 menținut la acest nivel, randamentele pot fi crescute cu până la 30%.
”Este important să se monitorizeze atât nivelurile de CO2 pentru a vă asigura că plantele primesc cantitatea optimă, cât și pentru a vă asigura că nivelurile nu depășesc limitele de expunere la locul de muncă pentru siguranța lucrătorilor”, a mai precizat managerul Samtec.
​

Importanța detectoarelor de gaz (oxigen / dioxid de carbon) în crame
Locurile unde produce vinul sunt expuse riscului de accidente din cauza deficitului de oxigen. Prin urmare, un detector de oxigen este esențial pentru siguranța angajaților care își desfășoară activitatea în spatii închise, cu prezență de dioxid de carbon (sau alte gaze) și/ sau lipsa oxigenului.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE