REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Necesitatea unui program de reconversie in pomicultura

15/11/2011

0 Comments

 
Picture
_În cadrul expoziţiei internaţionale de profil desfăşurată la mijlocul lunii octombrie la Bucureşti, firma Paolo Consult şi-a prezentat gama de produse destinate domeniului viticol şi pomicol. Serviciile pe care societatea le oferă sunt complete, în sensul că pot furniza o „Plantaţie la cheie”. Acest pachet presupune pregătirea terenului, furnizarea şi plantarea de material săditor de bună calitate, furnizarea de accesorii şi sisteme de susţinere, precum şi implantarea acestora.


_„Participarea noastră la expoziţia IndAgra a devenit deja o tradiţie, iar în acest an am venit atât cu mărci noi, cât şi cu partenerul nostru principal - Valente, producător de spalieri şi sisteme de protecţie antigrindină”, a afirmat dl Paolo Lucaccioni, directorul general al firmei. În privinţa programului de reconversie în pomicultură propus a fi demarat în 2014, directorul firmei ne-a declarat că acesta ar fi foarte necesar pentru ca plantaţiile pomicole din România să poată fi restructurate. „Se discută în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale despre posibilitatea unui astfel de program în pomicultură. Aşa cum a fost nevoie în viticultură de acest program, tot aşa avem nevoie de unul pentru domeniul pomicol. În viticultură, programul se va încheia în anul 2013, dar cred că se va prelungi, pentru că până acum doar 40% din plantaţiile viticole au fost restructurate”, a spus dl Lucaccioni.
Cei care nu au mai avut răbdare să aştepte programul de reconversie în pomicultură au demarat deja investiţii cu sprijinul fondurilor europene alocate prin PNDR. „Avem contracte importante în pomicultură, pentru că aceia care vor să investească nu mai aşteptă programul de reconversie. Am furnizat o plantaţie la cheie de cireş, realizată prin FEADR. Aceste plantaţii presupun investiţii mari. O plantaţie la cheie ajunge la 20-25 de mii de euro. Dacă achiziţionezi şi sistemul de protecţie antigrindină, investiţia poate să crească la 30 de mii de euro. În Râmnicu Sărat am instalat un sistem antigrindină la o plantaţie pomicolă. Investiţia în aceste sisteme se justifică, pentru că îţi oferă siguranţă asupra recoltei. Fără ele este ca şi cum ai avea o casă fără acoperiş”, a menţionat dl Lucaccioni.

Energie din surse nepoluante
La târg, firma Paolo Consult a prezentat, ca noutate, panouri solare fotovoltaice. Întrebat de legătura dintre acestea şi agricultură, dl Lucaccioni ne-a explicat că în Italia există destule plantaţii viticole, crame şi sere unde se foloseşte curent electric produs de panouri fotovoltaice. În agricultura românească, utilizarea electricităţii produsă din surse nepoluante se află însă la început de drum. Un proiect de anvergură realizat de curând în acest domeniu de Paolo Consult constă în încălzirea unor sere ce se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare, prin panouri fotovoltaice ce produc 6 MW. „Acestă investiţie se ridică la 6 milioane de euro, iar amortizarea se va realiza în 7 ani. Pentru astfel de investiţii există şi posibilitatea accesării de fonduri europene, în proporţie de 95%. Pe lângă autonomia energetică, beneficiarul primeşte şi Certificate Verzi”, a precizat dl Lucaccioni.

În domeniul agricol, speranţele sunt bune
Efectele crizei economice au fost resimţite de toate statele, însă în opinia dlui Lucaccioni unele ţări au fost lovite mult mai drastic decât România. „Pentru că cunosc ambele situaţii, în Italia pot să spun că este mai rău, criza financiară se simte mult mai acut decât în România. Acolo nu prea se întâmplă să planteze cineva într-un sezon 150 de hectare de vie. În Italia, costurile pentru înfiinţarea unei plantaţii sunt mult mai mari şi nici nu există parcele de 50-60 ha. În România însă consumul a crescut, este în creştere economică, iar în domeniul agricol speranţele sunt bune. Dacă ne uităm la numărul de firme străine participante la expoziţia IndAgra, vedem că acesta este unul mare, iar asta constituie un semnal bun. Principala problema este că multora le este teamă să investească”, a afirmat dl Lucaccioni. Cu privire la vinurile autohtone, Paolo Lucaccioni consideră că ar trebui să existe o campanie de promovare mai bună pentru a creşte consumul acestora. „Vinurile româneşti au început să fie promovate, dar trebuie mai mult. Nu-mi vine să cred când aud că lumea cumpără vinuri produse în Spania, chiar şi în Italia, pentru că vinurile de aici sunt foarte bune. România are condiţii excelente pentru culturile viticole, are solul şi clima potrivite pentru a face vinuri bune”, a spus directorul firmei, care, de altfel, ne-a mărturisit în încheiere că vinul său preferat este Cabernet Sauvignon.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE