REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O viziune comună privind viitorul agriculturii europene

1/3/2025

0 Comments

 
Picture
​Elli Tsiforou, secretar general al Copa-Cogeca, a participat la evenimentul aniversar al asociației de fermieri AAC organizat în luna februarie la București, în cadrul căruia a vorbit despre viziunea fermierilor europeni referitoare la dezvoltarea domeniului agricol în UE și căile de acțiune necesare pentru a avea o agricultură durabilă și rezilientă la nivel comunitar. 
​Această viziune, intitulată „From field to future”, respectiv „Din câmp spre viitor”, a fost adoptată la sfârșitul anului trecut, iar în cadrul procesului democratic au avut loc foarte multe întâlniri în cadrul grupurilor de lucru și au fost aduse contribuții ale organizațiilor naționale de fermieri și ale cooperativelor agricole. Documentul reprezintă un acord de competitivitate echitabil pentru agricultori și cooperativele agricole, care să asigure o durabilitate economică, de mediu și socială.
De la instituțiile europene se așteaptă la menținerea și crearea de perspective în viitor, oferind stabilitate, predictibilitate, încredere, certitudine juridică și consecvență.
Totodată, Copa-Cogeca se așteptă ca importanța strategică a sectorului să se traducă în acțiuni concrete. Organizația a creionat 11 căi de acțiune, care să conducă la un viitor agricol european prosper.
Prima cale constă în reducerea birocrației și instituirea unei noi guvernanțe, în care implicarea agricultorilor și cooperativelor să fie mai mare în procesul decizional al UE. În acest sens, Copa-Cogeca solicită transparență și procese democratice, asigurarea unei participări extinse a fermierilor la consultații și procesele decizionale, evaluarea oricărei propuneri de politică agricolă din punct de vedere economic, social, juridic și științific pentru a estima impactul lor asupra securității alimentare și a zonelor rurale.
Copa-Cogeca solicită majorarea finanțării liniilor bugetare PAC și finanțare suplimentară din afara PAC pentru cerințe suplimentare. Se dorește un cadru financiar multianual – distinct și independent - care să reflecte inflația și cerințele tot mai mari ce se abat asupra agriculturilor.
Cu toate că agricultura este responsabilă pentru 1,3% din PIB-ul european, PAC are alocat doar un procent de 0,4% din PIB-ul Uniunii Europene.
În opinia organizației, luarea în considerare a ideii de realocare a cheltuielilor UE într-un singur fond pentru fiecare stat membru ar submina sprijinul menit pentru agricultură, ar spori complexitatea și incertitudinea pentru exploatațiile agricole, ar fragmenta piața unică și ar intensifica diferențele dintre statele membre.
Un alt punct important al poziției comune este consolidarea PAC pentru a asigura competitivitatea agriculturii europene și îmbunătățirea poziției agricultorilor în lanțul alimentar.
Potrivit Copa-Cogeca, politica agricolă comună trebuie consolidată și este nevoie de: menținerea sprijinului direct pentru toți agricultorii, indiferent de dimensiune și tipul de producție, instrumente de gestionare a riscurilor pentru a ajuta fermierii să facă față fenomenelor meteorologice extreme și perturbările de piață, măsuri de protecție mai stricte împotriva practicilor comerciale neloiale, promovarea cooperării fermierilor prin cooperative și crearea de flexibilitate juridică pentru producătorii agricoli pentru a ajuta la îmbunătățirea poziției pe piață a fermierilor.
Totodată, se propune garantarea unei forme echilibrate de durabilitate, permițând agriculturii să contribuie la obiectivele UE în domeniul economic, de mediu și social.
 
Pentru a tinde către o agricultură competitivă și durabilă, este nevoie de autorizări mai rapide pentru produse de protecția plantelor, de un cadru de reglementare echilibrat, bazat pe știință, care ar trebui să sprijine inovarea în domeniul ameliorării plantelor, inclusiv noile tehnici genomice (NGT), utilizarea datelor în agricultură pentru a îmbunătăți gestionarea și durabilitatea economică, consolidarea colaborării dintre organizațiile de fermieri, instituții de cercetare și companiile private, consolidarea serviciilor de consultanță agricolă și a schimburilor de cunoștințe în vederea adoptării practicilor agricole durabile.
În vederea îmbunătățirii poziției agricultorilor în lanțul alimentar, cooperativele agricole joacă un rol esențial și de aceea se solicită un sprijin adecvat pentru acestea, cu accent pe regulamente de facilitare și programe de sprijin. De asemenea, se dorește un sprijin mai consistent în vederea inovării și implicării în proiecte de durabilitate bazate pe știință.
O strategie de reînnoire a generațiilor în agricultură, bazată pe creșterea competitivității fermelor europene, reprezintă un document esențial pentru Copa-Cogeca. Pentru tinerii fermieri ar trebui puse în aplicare măsuri precum pachete de împrumuturi, condiții fiscale îmbunătățite și inițiative educaționale. De asemenea, ar trebui explorate măsuri specifice pentru a facilita succesiunea fermelor și pentru a sprijini noii fermieri care intră în sector.
Un alt pilon-cheie pentru un sector ambițios și competitiv îl reprezintă implementarea unei politici comerciale echitabile. De pildă, Copa-Cogeca nu acceptă acordul Marcosur și niciun alt acord care nu ține cont de îngrijorările cheie ale fermierilor și de divergența între standardele de producție și impactul cumulativ asupra sectoarelor sensibile.
Organizația consideră că o intensificare a colaborării cu partenerii de la Organizația Mondială a Comerțului și cu alte forumuri multilaterale este crucială.
Și să nu uităm că scopul politicii agricole comune este să sprijine agricultura pentru a furniza alimente sigure, nutritive, de înaltă calitate și la prețuri accesibile pentru consumatorii europeni.
De asemenea, în materie de energie regenerabilă, agricultura poate contribui la obiectivele UE.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE