REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

O zi a recoltării porumbului în Ferma Iliuță din Călărași, cu hibrizi Pioneer

1/10/2024

0 Comments

 
Picture
​La mijlocul lunii septembrie compania Corteva a organizat, în ferma Iliuță din județul Călărași, o zi dedicată recoltării porumbului și a producțiilor ce se pot obține la irigat, atunci când alegerea hibrizilor Pioneer și a densităților de semănat se face în funcție de posibilitățile reale de irigare. 
​Lotul demonstrativ a cuprins 11 hibrizi, din mai multe grupe FAO, care au fost recoltați și măsurați individual pentru a le testa performanțele în condițiile acestui an: P9398, P9415, P9889, P9944, P9975, P9911, P0260, P0450, P0710, P0900 și P0937.
”Rar mai găsim porumb în sud-estul țării, iar asta ar trebui să ne îngrijoreze foarte tare! România trebuie să rămână o țară cultivatoare de porumb, acesta nu are voie să dispară din tehnologie. Dar pentru asta, mai ales în condițiile unui an ca 2024, este nevoie de apă”, a spus Maria Cîrjă, marketing manager Corteva România și Republica Moldova.
Ea a subliniat în acest context folosirea hibrizilor AQUAmax, care pot face performanță când au condiții optime, dar dau rezultate bune și în situații mai puțin favorabile, adaptând tehnologia. ”Rolul nostru acum este să fim aproape de fermieri, să vă oferim cele mai performante tehnologii, cu cei mai buni hibrizi. Vă prezentăm azi și niște hibrizi care vor intra anul viitor în portofoliu, fiecare vine cu producție mai mare și toleranță mai mare la secetă. Aveți încredere în genetica Pioneer (din 2010 de când am lansat gama AquaMax, acești hibrizi au rămas cei mai toleranți la secetă), în colegii noștri, în toată echipa. Nu trebuie renunțat la porumb, dar trebuie să ne refacem calculele și să aducem măcar o mică suprafață, cât se poate irigat”, a fost mesajul Mariei Cîrjă către fermierii din sudul țării, cel mai grav afectați anul acesta.
 
Andrei Ciocoiu, Category marketing manager Semințe Republica Moldova și România Pioneer a transmis fermierilor să aibă grijă la ponderea culturilor pentru sezonul următor: ”Vedem dorința evidentă a fermierilor de a se proteja și de a reduce riscurile. Pe de altă parte, într-un an în care nu faci porumb, păioasele (grâu, orz) pot deveni o mare provocare, pentru că avem frecvent precipitații în perioadele de recoltare. Eu m-aș corecta însă la cultura porumbului, cu o densitate de 65 mii boabe la neirigat, nu aș mai fertiliza atât de intensiv, aș aborda ceva mai ponderat tehnologia, mai localizat la aplicarea substanțelor și aș ținti poate producții de 7-10 tone/ha, dar mai sigure”, a sugerat el. Chiar și în cazul în care există unele posibilități de irigare (cum a fost cazul în lotul de la Ferma Iliuță), cultivatorii trebuie să știe exact pe ce cantitate de apă mizează și când, știind nevoile critice ale porumbului în anumite faze. Concluziile sale au fost: ”reducem grupa FAO, reducem densitatea, reducem investiția în îngrășăminte și putem asigura astfel un profit de pe la 3,5 tone/ha în sus. Aș gândi cam așa: care trebuie să fie cheltuiala? Cam pentru 4 tone/ha. La 5 tone am deja profit. Se pot optimiza lucrurile în felul acesta, și cu norme mai mici de apă”.
 
Tehnologii noi de fertilizare și protecție, mai bine adaptate
Pentru că porumbul este o specie pretențioasă la regimul hidric, toleranța plantelor la temperaturi extreme și secetă este dată și de produsele cu care sunt ajutate să depășească perioadele de stres maxim. Un prim element îl reprezintă aprovizionarea optimă, echilibrată chiar din primele faze, cu nutrienții pe care planta să îi folosească cel mai eficient. Dintre Biologice, Corteva aduce special pentru cultura porumbului două produse noi care măresc rezistența plantei și care să fie folosite în caz de stres hidric: Sosdia Stress® și Resid MG®.
Adrian Ionescu, Category Marketing Manager Biologicals, a explicat faptul că Sosdia Stres este un produs care ajută foarte mult planta să utilizeze cât mai bine nutrienții și puțina apă de care dispune. Resid MG este un inoculant biologic care se aplică la semănat, dezvoltat special pentru culturile extensive, care acționează în simbioză cu planta pentru a-i mări potențialul productiv prin extinderea suprafeței radiculare, cu creșterea posibilității de explorare a solului și de absorbție. Un alt produs recomandat de Adrian Ionescu pentru cultura porumbului este Kinsido Nutri®- un fertilizat concentrat, foarte util mai ales în cazul solurilor cu pH bazic în care foarte multe elemente se blochează.
”Poate fi aplicat în perioada 4-6-8 frunze, împreună cu Utrisha N®, cel mai inovativ fertilizant biologic care fixează azotul atmosferic, completând necesarul plantei, astfel încât aceasta să nu mai simtă sincopele de nutriție din cauza regimului hidric deficitar”, a mai spus reprezentantul companiei Corteva.
Regimul termic de anul acesta a favorizat creșterea rezervei de insecte, de aceea protecția față de principalii dăunători (Ostrinia, Helicoverpa, Tanymecus a căror presiune de atac s-a accentuat), la care se adaugă și Diabrotica, este extrem de importantă.
Vasile Folea, manager tehnic, a atras atenția asupra protecției culturii în stadii incipiente și față de buruieni, mai ales dacă vorbim de concurența pentru apă: ”Buruienile trebuie eliminate de timpuriu, precum și  dăunătorii, pentru că este un an cu presiune foarte mare a acestora. De aceea Corteva are în curs de omologare o soluție- (Lumiposa este deja omologat pentru Agriotes), împotriva Tanymecus la porumb.
În vegetație – se poate aplica Inazuma®, un insecticid cu activitate complexă, sistemică și de contact, cu efect de lungă durată, în doză de 0,15-0,20 kg/ha pentru combaterea a doi dintre cei mai păgubitori dăunători (sfredelitorul porumbului Ostrinia nubilalis și viermele vestic al rădăcinilor Diabrotica virgifera). În cazul aplicării erbidelor (precum Principal® selectiv, pentru combaterea buruienilor graminee anuale şi perene şi a buruienilor cu frunză lată; Principal Plus® – selectiv, pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor graminee anuale şi perene şi a buruienilor cu frunza lată, sau Principal Forte®- în postemergență, buruieni graminee și cu frunză lată, anuale și perene), Valentin Folea sfătuiește fermierii să țină cont de adjuvantul din produs care facilitează o mai bună penetrare în frunze, foarte important mai ales în cazul buruienilor problemă cum este Chenopodium, costreiul sau mohorul.
În anii următori Corteva va aduce un nou erbicid Rinskor™ active (un frate al lui arylex, formulat OD, cu safener inclus, 1,5 l/ha doză maximă) care poate fi aplicat între 2-9 frunze.
Pentru cultura de rapiță deja răsărită va fi o mare problemă cu atacul unor dăunător precum purici, viespea rapiței, fluturele alb, Pieris, mai ales că sunt deja vizibile unele atacuri pe frunze. La acestea se adaugă buruienile monocotile și dicotile care trebuie controlate de foarte devreme. Galera Super este unul dintre erbicidele recomandate - 0,2 litri/ha, cu aplicare foliară, care combate buruienile dicotile anuale și perene. În mod excepțional se poate interveni cu Korvetto erbicid postemergent destinat utilizării primăvara pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotiledonate.
De asemenea, echipa Corteva a anunțat că se va omologa un alt erbicid pentru cultura rapiței, Belkar (halauxifen-methyl (Arylex active) și Picloram), cu spectru foarte larg.
Reprezentanții Corteva au mai atras atenția asupra rezervei de dăunători și în cazul păioaselor de toamnă, de aceea recomandă ca obligatoriu tratamentul la sămânță, precum și folosirea unui erbicid precum Bizon pentru a elimina concurența buruienilor.
Așadar, pentru cultura de porumb ”Gama AquaMAX este promisiunea Corteva pentru stabilitate”, a conchis Andrei Ciocoiu, Category marketing manager Semințe Republica Moldova și România Pioneer.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE