REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Papa Francisc susţine importanţa cultivării pământului şi munca fermierilor

15/6/2019

0 Comments

 
Picture
Papa Francisc susţine importanţa cultivării pământului şi munca fermierilor

Papa Francisc a sosit vineri, 31 mai, pentru o vizită de trei zile în România. Trei zile sub cerul ţării au domnit, în sfârşit, pacea, armonia, fraternitatea şi respectul reciproc, acestea fiind argumentele discursului papal. Au fost trei zile în care a încolţit din nou speranţa în sufletul nostru, al tuturor, că minunea va putea ţine şi la noi mai mult... Sfântul Părinte s-a aflat pentru câteva zile pe tărâmul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, unde a fost întâmpinat cu cea mai mare căldură şi a putut cunoaşte ţara pe care, după vizita din 9 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea a denumit-o atât de frumos „grădina Maicii Domnului“.

Papa Francisc a subliniat, în mesajele adresate românilor la Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, nevoia de unitate a românilor şi de fiecare dată a atins, fie în mod direct, fie indirect, tema responsabilizării politicienilor, care, mai ales în ultimele luni de campanie electorală, au transmis mesaje care au promovat dezbinarea şi polarizarea societăţii. Îndemnul „Să mergem împreună“, ales ca motto al călătoriei în România, ne trimite cu gândul şi la ideea că trebuie promovată o „ştiinţă cu conştiinţă“, astfel încât tehnologia de care dispune astăzi omenirea să fie pusă cu adevărat în serviciul oamenilor, să vedem într-o zi înfrângerea totală a dezbinării, a foamei şi o bogată recoltă de dreptate şi bunăstare. Condiţiile vitrege, la nivel natural şi cultural, prin care trec nu mai puţin de 820 de milioane de oameni afectaţi de foamete şi malnutriţie la nivel planetar continuă să existe în societatea noastră, în timp ce, pe de altă parte, aceasta a obţinut mari rezultate în domeniul cunoaşterii. Aceasta înseamnă că suntem în faţa unei societăţi care are capacitatea de a face progrese în ceea ce priveşte propunerile sale de bine şi că va învinge chiar şi bătălia împotriva foamei şi a mizeriei dacă o va încadra cu seriozitate în perspectiva justă, nu ca pe un slogan, ci în adevăr - „Foamea nu are prezent, nici viitor. Numai trecut“.

Populaţia lumii este în creştere şi este nevoie de practicarea unei agriculturi sănătoase. Pământul poate produce suficiente alimente pentru a asigura hrana locuitorilor săi, dar oamenii trebuie să organizeze gestionarea resurselor. În acest sens, pledoaria Sfântului Părinte îşi regăseşte un bun exemplu şi în ceea ce promovează la ferma Ville Pontificie, prin practicarea unei agriculturi sănătoase. În ferma Ville Pontificie, situată la 25 de kilometri de Roma, lucrează şapte angajaţi care asigură hrana zilnică a Papei Francisc la Vatican. Ferma pontificală are o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare, dintre care 30 de hectare sunt păstrate pentru grădini, iar 25 de hectare sunt pentru activităţi agricole. Reşedinţă de vară a papilor din anii 1600, proprietatea este situată într-o zonă superbă, într-o parte cu vedere spre Lacul Albano, iar în cealaltă spre coasta Tireniană. Ferma Papei se află pe proprietăţile Castelului Gandolfo. La fermă cresc vaci, aproximativ 50 de viţei, 500 de găini, 30 de iepuri, 15 familii de albine. Se cultivă legume, există o livadă de pomi fructiferi şi una de măslini, viţă-de-vie, o plantaţie de rapiţă. Sunt 1.300 de măslini, din care se produc anual 1.700 litri de ulei. Din viţa-de-vie provin vinul roşu (Cesanese del Piglio) şi cel alb (Trebbiano şi Malvasia). Strugurii cu boaba lungă sunt specifici zonei. Mierea pe care o consumă Papa Francisc este de rapiţă sau din flori de castan şi provine de la această fermă. Fructele cultivate sunt prunele, perele, merele, piersicile şi kiwi, iar legumele - dovlecei, vinete, ardei iute. Chiar dacă producţia fermei papale nu poate fi definită ca fiind biologică în sensul strict, fidelitatea tehnicilor antice de cultivare garantează calitatea înaltă a produselor cu marca „Fattoria delle Ville Pontificie“. Cele 15 familii de albine produc în medie 130 de kilograme de miere pe an.

Grădinile frumoase, întinse pe 30 de hectare, împodobesc reşedinţa de vară a Papei. Contrar predecesorilor săi, Papa Francisc nu a vrut niciodată să facă o vacanţă la Castelul Gandolfo, preferând să-şi petreacă vacanţa în apartamentul său mic din Vatican. În perioada de vară, Ville Pontificie, ferma şi Castelul Gandolfo pot fi vizitate de turişti, care pot cumpăra produsele obţinute în fermă.

În multe dintre discursurile sale, Papa Francisc susţine cât de importante sunt cultivarea pământului şi munca fermierilor. Papa Francisc subliniază sobrietatea, modestia, aplecarea spre tradiţie chiar şi la masă, alegând o bucătărie simplă, cu arome ale trecutului şi cu produse care provin dintr-o agricultura autentică.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE