REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Performanță prin diversificare

15/7/2024

0 Comments

 
Picture
​Fermierul Tobias Dreher a fost gazda evenimentului de anul acesta organizat de compania Claas în zilele de 24 și 25 iunie în apropierea orașului Bad – Saulgau, Germania, pentru jurnaliștii din presa agricolă internațională. 
​Ferma este o afacere de familie, aflată la cea de-a 4-a generație, iar activitățile sunt diverse, pornind de la cultivarea terenului, creșterea animalelor, producerea de energie electrică și termică până la agroturism. 
Suprafața totală pe care o lucrează este de 260 de hectare, din care 150 hectare este teren arabil cultivat cu cereale păioase (55 ha), porumb pentru siloz (85 ha) și plante furajere (10 ha), 100 hectare pajiști și 10 hectare de pădure. 
Producția agricolă pe care o obține nu o vinde, ci o folosește în totalitate pentru hrana animalelor și alimentarea instalației de biogaz.
Efectivul de animale este format din 115 vaci cu lapte din rasa Holstein Friesian, și 110 tineret bovin. Animalele sunt crescute în stabulație cu pardoseală din cauciuc si ventilație iar activitățile de furajare și mulgere sunt automatizate.
„Sunteți invitați de către Claas pentru a afla cum se obține un furaj de calitate. Dacă ai utilaje bune, cum este de pildă mașina de recoltat furaje Jaguar, obții un furaj de calitate, pe care dacă îl duci la nas miroase bine, animalele îl mănâncă cu plăcere și dau producții ridicate de lapte. Adăpostul de animale în care ne aflăm a fost construit de tatăl meu, în anul 1974, el fiind primul fermier din această regiune, iar la început vacile erau crescute liber.
În urmă cu 22 ani am achiziționat doi roboți de muls marca Lely și în urmă cu 12 ani am cumpărat un sistem automat pentru furajarea animalelor, capabil să facă 10 rețete în 24 de ore. Vacile noastre primesc zilnic hrană proaspătă, au un furaj de calitate, ceea ce ne ajută să avem o producție de lapte de peste 11.000 litri pe an per animal. Rețeta noastră de furajare conține: 50% porumb siloz, 40% plante furajere și 10% aditivi furajeri. 
Cantitatea medie de lapte per vacă este de 36 – 37 litri/zi.”
Gunoiul de grajd este folosit pentru producerea de biogaz, iar la final rezultă un îngrășământ organic de foarte bună calitate, folosit pentru fertilizarea culturilor agricole.
„Producem într-un sistem aproape ecologic pentru că nu cumpărăm îngrășăminte chimice”, afirmă fermierul.
Picture
​Furnizor de energie electrică și termică
„În Germania există o lege care susține producerea de electricitate din surse regenerabile (biomasă, soare, vânt) și statul oferă un preț fix producătorilor, la ora actuală fiind unul atractiv - 20 eurocenți/kWh.
În urmă cu 20 ani am construit o instalație de biogaz, alimentată în procent de 40% cu gunoi de grajd și 60% biomasă, ea producând 450 kW pe oră, 24 de ore zilnic, tot anul – ceea ce înseamnă energie electrică suficientă pentru peste 1.000 de case.
În urma producerii de energie electrică obținem și apă caldă pe care o furnizăm celor 80 de case din sat. Sunt norocoși pentru că au apă caldă ieftină - nu există rețea de gaze în sat.
Noi furnizăm lapte, carne, electricitate și apă caldă.”
Statul german vrea să schimbe legea care a funcționat mai bine de două decenii în domeniul producerii energiei din surse regenerabile și să ofere un preț mai mic, de 17 – 18 eurocenți per kilowatt.
Picture
​„La acest moment cea mai profitabilă cultură este biomasa și activitatea de producere a biogazului. Dacă prețul va scădea, probabil nu vom mai produce la fel de mult. Iarna, pentru că avem nevoie de căldură, vom funcționa la capacitate maximă iar pe timpul verii mult mai puțin.”
Fermierul are instalate pe clădirile din fermă, din care unele servesc pentru cazarea turiștilor, panouri fotovoltaice de 450 kW. De asemenea, are baterii de stocare de 200 kW.
Producând energie ieftină, în cadrul fermei se află și o stație de 150 kW pentru alimentarea autoturismelor electrice.
„Stația de alimentare este rapidă și, în plus, prețul este accesibil, de 28 eurocenți kilowatul. În alte părți costă 35 – 40 eurocenți iar pe autostradă 50 eurocenți.
În zilele de weekend vin foarte mulți oameni ca să-și încarce mașinile, timp în care vizitează ferma și pot face cumpărături.
Soția mea a venit cu ideea de a avea și un mic magazin cu aparate automate de unde clienții pot achiziționa diverse alimente: lapte, ouă, legume, fructe, înghețată etc ce provin din ferma noastră sau din împrejurimi.
Totodată, oferim cazare în cadrul fermei, avem case de vacanță (11 apartamente complet echipate), în special pentru familii cu copii. Câteodată avem 20 - 30 de copii în fermă. Pentru ei avem amenajate spații de joacă dar și o zonă unde pot vedea mai multe animale: măgari, capre, iepuri, găini, rațe etc
În 2020 am fost nominalizați ca fiind cea mai bună fermă din Germania unde turiștii își pot petrece vacanța.”
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE