După ce s-au confruntat cu o volatilitate ridicată în anii precedenți, piețele agricole din UE prezintă semne pozitive de stabilizare, deoarece costurile factorilor de producție au scăzut constant în ultimele luni, iar inflația alimentelor a revenit la o rată moderată. Mediul macroeconomic general și cel al prețurilor alimentelor indică posibile îmbunătățiri ale cererii de produse agroalimentare în majoritatea sectoarelor. Cu toate acestea, perspectivele rămân supuse unui grad ridicat de incertitudine, legat de evenimente meteorologice, conflicte geopolitice și boli ale animalelor și plantelor. Raportului Comisiei Europene privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole. Potrivit raportului, piețele agricole dau semne de stabilizare. Inflația alimentelor a scăzut, iar prețurile alimentelor au rămas relativ stabile în ultimele luni pentru majoritatea produselor, deși sunt, în medie, cu 32 % mai mari decât în 2020. Creșterea cererii de produse agroalimentare ar putea fi sprijinită de creșterea preconizată a PIB-ului UE și de inflația moderată constantă. De la ediția de primăvară a perspectivelor pe termen scurt, condițiile meteorologice nefavorabile s-au dovedit a fi mai frecvente și mai dăunătoare, afectând producția și nivelurile de calitate ale principalelor culturi arabile.
Piața îngrășămintelor din UE se stabilizează, de asemenea, treptat, fluxurile comerciale revenind la producția normală și internă prezentând semne de redresare. Cu toate acestea, accesibilitatea prețurilor rămâne o preocupare pentru fermieri, în primul rând din cauza scăderii prețurilor culturilor arabile. Randamentul mai scăzut al culturilor în diferite regiuni ale Europei în 2024 ar putea cauza probleme de flux de numerar pentru fermierii care cultivă culturi arabile, ceea ce ar putea afecta achizițiile de îngrășăminte în primăvara anului 2025. De la începutul anului, Comisia Europeană, în strânsă cooperare cu statele membre, a luat o gamă largă de măsuri pentru a contribui la simplificarea politicii agricole comune pentru fermieri. Această politică de lungă durată a UE reprezintă o plasă de siguranță economică importantă pentru fermierii din UE și orientează tranziția către o agricultură durabilă și rezilientă. Stabilitatea într-un mediu instabil rămâne esențială pentru ca fermierii să își desfășoare cu succes activitatea. Culturi arabile Producția de cereale a UE în perioada 2024/25 este estimată la 260,9 milioane de tone, cu aproximativ 7 % sub media pe 5 ani, ceea ce reprezintă cea mai scăzută producție din ultimul deceniu. Acest lucru este cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile care afectează randamentele și, în parte, de o reducere a suprafeței cultivate din cauza, printre altele, a ploilor excesive care perturbă plantarea. Cele mai afectate culturi sunt grâul moale și porumbul, în timp ce producția de ovăz, orz și grâu dur crește. Producția de semințe oleaginoase a UE în 2024/25 este estimată la 29,7 milioane de tone (-8 % de la an la an), din cauza reducerii suprafeței cu semințe de rapiță și a condițiilor meteorologice nefavorabile care afectează floarea-soarelui. Aceasta este o revizuire semnificativă din raportul prospectiv pe termen scurt din primăvară. În schimb, se preconizează că producția de boabe de soia va crește cu 8 % de la an la an (13 % peste media pe 5 ani), reflectând o creștere a suprafeței cultivate cu boabe de soia (+ 11 % de la an la an). Consumul de uleiuri vegetale din UE continuă să urmeze o tendință descendentă (14 % sub media pe 5 ani), deoarece utilizarea uleiului de palmier își continuă tendința descendentă, ceea ce duce la reducerea importurilor, în timp ce exporturile rămân stabile. Producția de zahăr a UE în perioada 2024-2025 va crește cu până la 1 milion de tone față de anul trecut. Această creștere este determinată de o creștere a suprafeței, determinată, la rândul său, de prețurile record ale zahărului, care ar putea determina fermierii să treacă de la alte culturi arabile. Se preconizează că consumul de zahăr va rămâne stabil, conducând astfel la reducerea importurilor. Culturi specializate În 2024/25, se preconizează că producția de ulei de măsline va reveni la niveluri medii de 2 milioane de tone, după doi ani cu o producție scăzută și prețuri record. Pe măsură ce disponibilitatea crește, prețurile ar trebui să scadă treptat, iar consumul să crească, favorizând astfel exporturile. Cu toate acestea, sectorul se confruntă în continuare cu incertitudinea cu privire la cât de repede se vor adapta prețurile la creșterea disponibilității și la modul în care consumatorii vor reacționa după ce și-au schimbat obiceiurile de consum din cauza prețurilor ridicate. Se preconizează că producția de vin a UE va scădea ușor de la an la an și va rămâne cu 7 % sub nivelurile medii pe 5 ani, în timp ce consumul își continuă tendința descrescătoare. Exporturile de vin sunt, de asemenea, în scădere. Recunoscând aceste dificultăți, Comisia Europeană a lansat, în iulie 2024, un grup la nivel înalt privind politica vitivinicolă pentru a aborda provocările cu care se confruntă sectorul și pentru a explora posibile soluții. Raportul analizează, de asemenea, mai atent merele, portocalele, piersicile și nectarinele și roșiile care au fost, de asemenea, afectate de diverse evenimente meteorologice. Pe măsură ce inflația alimentelor se stabilizează, consumul de fructe și legume proaspete s-ar putea redresa în viitorul apropiat. Lapte și produse lactate Se preconizează că aprovizionarea cu lapte a UE va crește ușor în 2025. Presupunând condiții meteorologice normale, se preconizează că scăderea continuă a șeptelului de vaci de lapte (-0,7%) va fi contrabalansată de creșterea producției de lapte (+1%). Producția de brânzeturi din UE ar putea crește și mai mult în 2025, iar exporturile de brânzeturi din UE ar putea beneficia de prețuri competitive. Cu toate acestea, redresarea cererii consumatorilor de produse lactate rămâne, în general, prudentă și mixtă în rândul diferitelor produse lactate. Într-adevăr, prețul untului a crescut semnificativ în 2024, ca urmare a unei oferte strânse și a unei cereri stabile. Produse din carne Continuarea ajustării structurale determină o scădere a producției de carne de vită din UE cu un procent preconizat de 1 % în 2025. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor din UE a scăzut cu 1,7 % în 2024, ajungând la 9,6 kg. În ansamblu, se preconizează că producția de carne de porc din UE va scădea ușor, cu 0,5 % în 2024 și cu 0,2 % în 2025. Focarele de pestă porcină africană rămân un risc pentru producție. Pentru 2025, se preconizează că consumul pe cap de locuitor din UE se va stabiliza la 30,9 kg, în timp ce prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac din exporturile către piața mondială o adevărată provocare. În schimb, sectorul cărnii de pasăre din UE se confruntă cu perspective de piață destul de bune în 2024, cu o creștere de 4 % a producției și o creștere de 3 % a exporturilor. Se preconizează că această tendință ascendentă va continua în 2025, iar consumul de păsări de curte pe cap de locuitor din UE va ajunge la 25,2 kg. Bilanțurile actualizate pentru anul de comercializare 2023/24 sunt incluse în cel mai recent raport prospectiv pe termen scurt și sunt, de asemenea, disponibile pe portalul de date agroalimentare.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|