Fermierii au așteptări mari de la tractoarele lor. O durată de viață lungă și ușurința în exploatare sunt acum un fapt de la sine înțeles. Și dacă, în același timp, consumul de combustibil poate fi redus, cu atât mai bine. Alegeți un tractor CLAAS cu transmisie continuu variabilă CMATIC și exact asta veți obține.
0 Comments
Noul T5 Utility Powershuttle este un tractor utilitar puternic și rezistent, ideal atât pentru operațiunile intensive cu încărcătorul, cât și pentru fermele mici sau medii, ce realizează și unele lucrări grele în câmp.
Pe piața autohtonă de utilaje agricole, brandul SIPTEC este cunoscut fermierilor și câteva firme importante din sector, care distribuie tehnică agricolă, au în portofoliul lor această marcă și o promovează în activitățile pe care le întreprind, respectiv prezentări tehnice și demonstrații în câmp. „Compania are o istorie de peste 50 de ani și este specializată în producerea de utilaje pentru prelucrarea solului, și anume discuri, grape cu discuri, scarificatoare, prășitoare, dezmiriștitoare, cultivatoare, combinatoare, etc. Nu produce pluguri, însă toate celelalte echipamente le are în portofoliu, care este unul variat”, a afirmat Daniel Motorga, reprezentant SIPTEC în România.
Una dintre plantațiile de viță de vie vizitate de echipa BASF a fost Velvet Winery din Dealu Mare. În acestă zonă, așa cum a spus și Robert Ionuț Băicoianu, director culturi horticole, ”făinarea viței de vie rămâne cea mai mare problemă, condițiile climatice și rezerva biologicaă fiind în permanență factori ce contribuie la diseminarea acestei boli criptogamice”.
În perioada 31 august – 3 septembrie a.c, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – FAPPR organizează cea de-a doua ediție a evenimentului FarmConect România – un târg agricol altfel și complet, potrivit asociației profesionale federative, care reunește în structura sa producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol autohton.
Sub forma în care se consumă astăzi, andiva este una din cele mai recente legume, întâmplarea făcând ca un grădinar al grădinii botanice din Bruxelles să descopere sub un mușuroi de frunze ce acopereau câteva rădăcini de cicoare de Magdebourg, prezența unor muguri hipertrofiați, etiolați, cu un gust care a meritat reluarea ”experimentului” într-o formă controlată.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț BARBU, a propus în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit (AgriFish), desfășurat la Bruxelles, în data de 25 iulie 2023, prelungirea derogării pentru toți fermierii europeni de la implementarea cerințelor GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024, privind rotația culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafața agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8).
Această cerință reprezintă una dintre normele de condiționalitate pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a încasa subvenția. În perioada financiară anterioară, obligativitatea agricultorilor consta în acoperirea terenului arabil cu culturi de toamnă și/sau să rămână nelucrat pe cel puțin 20% din suprafața fermei.
Pe 27 iulie a.c. UPL România a organizat un frumos eveniment pentru partenerii săi din agricultură: fermieri, distribuitori și producători locali de produse de protecția plantelor pentru a le comunica angajamentul pe care îl are privitor la consolidarea poziției pe piața de profil și a-i informa despre acțiunile pe care le întreprinde pentru a răspunde nevoilor fermierilor și provocărilor cu care aceștia se confruntă, fie că sunt de natură economică, legislativă sau climatică.
Imediat după Primul Război Mondial, mai mult de 16 milioane de hectare de pământ necultivat din SUA au trecut sub plug, inclusiv 12 milioane de hectare în statele producătoare de grâu și porumb. Peste un sfert din forța de muncă din SUA activa în agricultură. Mai exact, 27% dintre americanii care munceau erau fermieri. Acesta reprezintă un procent uriaș dacă raportăm la zilele noastre, când forța de muncă din agricultură a ajuns la doar 1,6% din întreaga populație activă a Statelor Unite.
„Când îl observi este prea târziu. Nu există tratament și nicio soluție care să stopeze răspândirea lui. Și, în ciuda tuturor eforturilor, nu s-au obținut încă varietăți de tomate tolerante la virusul fructelor rugoase brune al tomatelor (ToBRFV - Tomato Brown Rugose Fruit Virus)”, se arată într-unul din multele articole publicate în presa de specialitate din marile țări producătoare ale UE, unde de mai mulți ani producțiile de seră sunt serios afectate. La noi, cel puțin la nivel oficial, se pare că încă nu au fost identificate focare, dar cum se importă cantități foarte mari de tomate, este bine să fim atenți și la această viroză.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.
Centrala de 165 de hectare și 229 MW va fi situată în localitatea Silistra din nord-estul Bulgariei, la mai puțin de 10 km de granița cu România de pe teritoriul județului Călărași. Denumită "Sfântul Gheorghe", centrala va avea o capacitate instalată echivalentă cu 13% din producția actuală de energie solară a Bulgariei și va deservi și piața românească. Rezolv Energy deține deja peste 2 GW de energie curată în curs de pregătire în România, inclusiv ceea ce va fi cel mai mare proiect solar din Europa.
Titan Machinery România, parte a grupului american Titan Machinery Inc, unul dintre cei mai mari importatori și distribuitori de utilaje agricole și de construcții din lume, anunță lansarea în premieră a unui nou produs marcă proprie T-LINE, respectiv AdBlue® care va deservi la cele mai înalte standarde de calitate și eficiență toate categoriile de mașini agricole, pentru construcții, autocamioane și autoturisme, indiferent de marcă sau aplicație.
Cu o recoltă a cartofului ușor întârziată și scăderea treptată a suprafețelor de cartofi pentru consum proaspăt, sezonul actual are multe semne de întrebare. Cleonic Sucaciu, președintele Federației Producătorilor de Cartofi este destul de rezervat cu privire la producțiile acestui an.
Începând cu luna iulie 2023, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR preia preşedinţia rotativă a Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Sezonul 2022-2023 a fost unul dintre cele mai dificile pentru producătorii de legume în spații protejate, spune Cătălin Petrache, director de dezvoltare Marcoser. Acest lucru s-a observat și în planul de fertilizare din acest an, începând chiar din primele faze de creștere a răsadului.
În țara noastră cultura de cereale păioase ocupă o suprafață agricolă însemnată. Fermierii acordă importanță respectării tehnologiei de cultivare, însă costurile ridicate la inputurile agricole, cu precădere la îngrășămintele chimice, îi determină să caute soluții pentru eficientizarea lucrării de fertilizare, astfel încât plantele de cultură să aibă la dispoziție elementele nutritive necesare pentru a se dezvolta și asigura producții rentabile.
În perioada 18-19 iulie 2023 la invitația Alexandrei Strugari, marketing coordinator CLAAS Regional Center South East Europe, am participat alături de alți colegi din presa agricolă națională la un eveniment de excepție marca CLAAS, în Germania. Programul a cuprins în prima zi un tur al fabricii CLAAS din Harsewinkel, urmat de prezentare noutăților, dar și de un spectacol la Hof Loermann. În cea de-a doua zi, ne-am deplasat la ferma Gut Alfredshöhe (Willebadessen) unde am vazut la lucru, dar am primit și alte informații tehnice despre tractoarele XERION Seria 12 și ELIOS, despre noul model de combine de recoltat EVION, dar și despre cositorile de mari dimensiuni DISCO 9700.
Ulterior, după terminarea evenimentului din câmp, grupul nostru a participat la un tur al muzeului CLAAS din Herzebrock-Clarholz, unde am văzut 30 de utilaje agricole CLAAS, din cele mai vechi timpuri, în principal combine de la MGB la HERCULES și MATADOR GIGANT, până la COMMANDOR 228 pe șenile (din SUA), precum și două prototipuri XERION. Compania Syngenta doreşte să informeze toţi utilizatorii de produse de protecţia plantelor cu privire la modificările apărute în domeniul de utilizare a produsului Vertimec ®1,8 % EC.
Syngenta România lansează astăzi platforma de comerţ online destinată achiziţiei de produse şi servicii Syngenta. Noul magazin online vine în întâmpinarea producătorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea să acceseze prin mediul online produse şi servicii oferite de către Syngenta România. În prima etapă, producătorii agricoli vor putea achiziţiona produse pentru protecţia plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces către achiziţia seminţelor şi a serviciilor digitale.
|
|