REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Recomandari de toamna Limagrain si Makhteshim Agan

15/9/2011

0 Comments

 
Picture
La data de 18 august, companiile Limagrain România şi Makhteshim Agan Marom au organizat, pe o suprafaţă de 4 hectare, loturi demonstrative pentru a le arăta fermierilor prezenţi ultimele noutăţi genetice şi de protecţie a culturilor în câmpurile special amenajate lângă localitatea Lehliu, din judeţul Călăraşi.


Pe suprafaţa pe care au fost amplasate loturile de porumb în cultura precedentă au fost loturi demonstrative cu rapiţă, iar producţiile acestei plante premergătoare au fost, în medie, de 3.500 kg/ha. Pe actuala suprafaţă de floarea-soarelui, în cultura precedentă au fost loturi demonstrative cu porumb, unde producţiile au fost între 8 şi 13 tone boabe la hectar, cu umiditate de 15,5. Decizia ambelor companii a fost să utilizeze un minimum de îngrăşăminte, pentru a reprezenta exact o situaţie reală dintr-o fermă. Astfel că în luna noiembrie s-au aplicat 200 kg sulfat de amoniu, resturile vegetale au fost tocate şi încorporate cu acest îngrăşământ, printr-o arătură făcută la 25-27 cm. În primăvară, s-a efectuat o lucrare de pregătire a terenului cu grapa de disc, urmată de un combinator. Loturile demonstrative au fost înfiinţate în perioada 1-2 mai. O dată cu semănatul, s-au aplicat 110 kg azotat de amoniu la hectar, după aplicarea erbicidelor şi concomitent cu acestea s-au aplicat şi îngrăşăminte foliare când gradul de acoperire cu plante era de 60%. Când talia porumbului era la peste 50 cm, s-au aplicat din nou 120 kg substanţă comercială, azotat de amoniu. Densitatea realizată în loturi la porumb, dar şi la floarea-soarelui, indiferent de precocitatea hibrizilor, a fost de 55.000 plante/ha.

Tehnologia aplicată la floarea-soarelui cu produse Makhteshim Agan
Erbicidul rezidual pe bază de linuron - Agil se aplică postemergent, în doze stabilite în funcţie de speciile de buruieni. Este un erbicid total selectiv faţă de toate culturile dicotiledonate. Un graminicid foarte puternic, cu doze între 0,8 şi 1,5 l/ha. Tratamentul seminţelor se poate realiza cu Seedoprid, un insecticid pe bază de imidaclopraid, pentru dăunătorii care se hrănesc cu sevă sau organe verzi. Tot preemergent se poate aplica în primele 5 zile de la semănat erbicidul pelicular selectiv Acetogan, împreună cu erbicidul rezidual Racer, ce se absoarbe în buruienile în curs de germinare, prin rădăcini, şi se translocă rapid. Utilizarea fungicidelor este esenţială pentru evitarea bolilor la floarea-soarelui. Compania Makhteshim Agan recomandă tratarea seminţelor cu fungicidul sistemic local Mirage, datorită proprietăţilor sale de acţiune preventivă şi curativă asupra unui număr mare de specii de ciuperci. Aplicarea erbicidului Agil se poate face secvenţial, cu 1 litru sau 0,8.

Cultura de floarea-soarelui
Limagrain recomandă alegerea cu mare atenţie şi în cunoştinţă de cauză a hibrizilor de floarea-soarelui, întrucât anul trecut au fost probleme destul de mari la unii hibrizii care nu sunt rezistenţi la mană. Pentru ciuperca aceasta, care se dezvoltă pe plantele de floarea-soarelui, nu există tratament, dacă nu este rezistentă din punct de vedere genetic, nu se poate face nimic. Toţi hibrizii din portofoliul Limagrain sunt rezistenţi la mană, sunt înregistraţi în cataloagele oficiale europene, ceea ce oferă garanţia producătorului că într-adevăr aceşti hibrizi sunt rezistenţi la mană.

Un hibrid nou de floarea-soarelui testat timp de doi ani în loturile demonstrative este LG 5607. Un hibrid cu genetică nouă, încă în studiu, pentru a observa cum se comportă în diferite locaţii. Anul acesta, în funcţie de producţii, Limagrain va şti pentru ce zonă îl va recomanda. La floarea-soarelui, Limagrain comercializează hibrizi care se pretează atât tehnologiei clasice - LG 5635 şi LG 5665, cât şi celei de tip Clearfield - LG 5633, LG 5663 şi LG 5658. Hibridul de floarea-soarelui LG 5658 face parte din noua genetică a firmei Limagrain, vizibilă prin vigoarea plantei şi adaptabilitatea ridicată la condiţii climatice mai neprielnice.

Hibridul LG 5665 este de top atât în vânzare, cât şi în producţie, stabilitate şi rezistenţă la boli. LG 5663 are o polenizare foarte bună şi este recomandat pentru toată zona de sud a ţării, fără nici o problemă, deoarece rezistă bine la secetă. Hibridul LG 5665, convenţional, are rezistenţă la Orobanche până la rasa E, cu polenizare de până la 100%. Hibridul convenţional LG 5635 a fost unul dintre hibrizii care a lansat compania Limagrain pe piaţa din România. Rezistent la secetă sau în condiţii de ploaie, are şi o rezistenţă foarte bună la boli.

LG 5550 este un hibrid nou semitimpuriu, rezistent la rasa F de Orobanche, are 100% polenizare şi rezistenţă foarte bună la boli. LG 5580 este un hibrid care se comportă bine în judeţele Constanţa, Tulcea, rezistent la rasa F, foarte bine adaptat pe zona de sud şi pe partea de vest a ţării. LG 5580 este recomandat în zonele puternic infestate cu Orobanche, tolerant la secetă şi rezistent la rasele avansate de lupoaie.

Cultura de porumb
Conform unor studii, anul trecut România a intrat în topul primelor 10 ţări exportatoare de porumb din lume. Acest lucru este impresionant, pentru că nu ne putem lăuda cu alte domenii în care România să fie pusă într-o lumină atât de pozitivă. Limagrain comercializează o gamă variată de hibrizi de porumb, printre care LG 3330, LG 3350 şi LG 3475, care s-au comportat foarte bine. LG 3350 este un hibrid nou, cu o rezistenţă bună la secetă. Pentru producerea de biogaz, Limagrain recomandă doi hibrizii de porumb - LG 3562 şi LG 4540, excelenţi şi pentru producţia lor de boabe. Cu LG 3562 se obţin producţii foarte bune în zona Călăraşi- Lehliu-Fundulea. Hibridul LG 3488 are un potenţial foarte bun de producţie, FAO 470-480 rezistă foarte bine la secetă, se comportă foarte bine în zona Brăilei, în toată partea de sud a ţării, în zone unde seceta este foarte puternică. Hibrizii cei mai reprezentativi pentru această zonă sunt LG 3475 din grupa FAO 450-500, LG 3395 din grupa FAO 390-400 şi LG 3350 din grupa FAO 350. LG 3475 este unul dintre hibrizii de top pentru recoltatul mecanizat, este o genetică mai nouă, plantele rămân de talie mică, iar toată energia se canalizează pentru a forma ştiuletele. Alţi hibrizi cu producţii foarte bune anul trecut au fost LG 3395, împreună cu hibridul LG 3350, recomandaţi pentru transformarea uşoară a boabelor în industria alimentară. Recomandat pentru partea de sud-est şi în nordul Moldovei, are o rezistenţă bună la secetă, dar şi la condiţii de stres. LG 2306 - de 7-8 ani, cel mai comercializat hibrid de către Limagrain în România - este preferat de fermieri nu neapărat pentru producţiile ridicate, cât pentru toleranţa foarte bună la secetă. LG 30290 este un hibrid mai nou, recomandat pentru siloz, dar şi pentru boabe. Hibridul LG 3232 este recomandat pentru cultură principală, are boabele sticlate, din grupa FAO 230. Este recomandat pentru cei care au contracte cu o fabrică care produce mălai grişat şi poate fi cultivat în toate zonele ţării, atât la cultura principală, cât şi la cultura a doua.
Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE