Sectorul european al culturilor arabile a furnizat 64 de milioane de tone de proteine brute în perioada 2023-2024. Cea mai mare parte a acestui volum provine din furaje, urmate de cereale și semințe oleaginoase. Leguminoasele uscate reprezintă doar 1,1 milioane de tone. Cu toate acestea, acest volum nu acoperă toate nevoile UE din sectoarele alimentar, al hranei pentru animale și industrial. Pentru a-și acoperi deficitul de proteine vegetale, Uniunea Europeană importă produse pe bază de plante care se ridică la 19 milioane de tone de proteine brute. În declarația de la Versailles, Consiliul European a solicitat stimularea producției de proteine vegetale în UE. Comisia Europeană publică, sub forma a patru fișe informative, o prezentare generală a pieței proteinelor vegetale din UE, de la cerere și ofertă până la intervențiile PAC și inițiativele naționale. Informații privind cererea și oferta de proteine în UE
Prima fișă informativă evidențiază aspecte-cheie ale ofertei și cererii de proteine în UE. În ceea ce privește sursele de proteine vegetale cultivate în UE, furajele grosiere sunt principala sursă de proteine vegetale originare din UE, iar rapița este principala plantă bogată în proteine cultivată în UE. Cu toate acestea, UE se bazează în același timp în mare măsură pe importurile de boabe de soia și de făină de soia. Fișa informativă prezintă date detaliate privind utilizarea hranei pentru animale la diferite specii de animale și dependența acestora de proteinele vegetale importate. De asemenea, prezintă date privind transformarea proteinelor vegetale în producția animalieră. Intervențiile PAC pentru reducerea deficitului UE în ceea ce privește proteinele vegetale A doua fișă informativă prezintă sprijinul acordat de politica agricolă comună (PAC) pentru a reduce dependența UE de importurile de proteine vegetale. Acesta descrie situația culturilor de leguminoase în temeiul Regulamentului privind planurile strategice PAC și motivele prezentate de statele membre pentru a sprijini aceste culturi. 20 de planuri strategice PAC utilizează sprijinul cuplat pentru venit pentru culturile proteice, iar acesta este unul dintre principalele moduri în care statele membre sprijină sectorul. Aproape toate statele membre au planificat cel puțin o intervenție în cadrul programului ecologic sau al angajamentelor în materie de agromediu și climă pentru a promova includerea culturilor proteice în sistemele de culturi arabile, datorită beneficiilor climatice și de mediu oferite. Doar două state membre au utilizat noua posibilitate oferită de actuala PAC de a pune în aplicare intervenții sectoriale asupra culturilor proteice. Inițiativele statelor membre pentru o cerere și o ofertă durabile și reziliente de proteine A treia fișă informativă prezintă mai multe inițiative naționale și regionale legate de dezvoltarea unei cereri și a unei oferte de proteine durabile și reziliente. Tranziția către sisteme de cerere și ofertă de proteine mai durabile și mai reziliente necesită acțiuni coordonate la toate nivelurile de guvernanță, în toate domeniile de politică și de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Un sondaj lansat de Comisie în 2023 în rândul statelor membre a arătat că majoritatea au inițiative care vizează utilizarea proteinelor pentru alimente și furaje, precum și pentru proteine alternative. Mai multe state membre se concentrează asupra întregului lanț valoric și asupra diferitelor niveluri ale acestuia. Cercetare și inovare pentru reducerea dependenței UE de proteinele vegetale importate Această fișă informativă acoperă cercetarea și inovarea (R&I) pentru furnizarea de proteine. Pentru a elimina decalajul în materie de cercetare și inovare în ceea ce privește leguminoasele și proteinele, UE a investit, începând din 2015, 644 de milioane euro în 125 de proiecte de cercetare din cadrul programelor Orizont 2020 și Orizont Europa. Aceste proiecte vizează dezvoltarea unor sisteme agricole și a unor lanțuri alimentare competitive și durabile, care pot contribui la reducerea dependenței UE de proteinele vegetale importate. Acestea analizează, de asemenea, cultivarea leguminoaselor și a altor culturi bogate în proteine pentru a îmbunătăți eficiența utilizării proteinelor în sectorul creșterii animalelor din UE și pentru a elimina lacunele în materie de cunoștințe în ceea ce privește capacitatea de a produce și de a utiliza surse alternative de proteine. UE sprijină, de asemenea, grupurile operaționale din cadrul Parteneriatului european pentru inovare (PEI-AGRI) și grupurile de reflecție ale rețelei PAC a UE care lucrează în domeniul producției de culturi proteice, al nutriției animalelor sau al proteinelor alternative.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|