REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Risipa alimentară, o problemă de ani

1/2/2019

0 Comments

 
Picture
Risipa alimentară, o problemă de ani

În şedinţa de Guvern de la sfârşitul lunii ianuarie 2019 a fost adoptată o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Motiv de bucurie, am zice noi, dacă nu cumva operatorii economici donatori nu s-ar bloca în nişte reguli ale entităţilor care vor primi donaţia, fie ele fundaţii, asociaţii umanitare, spitale ori organizaţii nonguvernamentale. Cele din urmă vor trebui să aibă spaţii adecvate de depozitare a alimentelor, în timp ce transferul produselor din magazine va trebui să respecte unele condiţii de igienă, inclusiv cerinţele privind temperatura pe perioada depozitării şi transportului, o etichetare corespunzătoare etc. Principalul obiectiv al actului normativ adoptat este de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente.

Măsurile de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a lanţului agroalimentar. Operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit. Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile: sucuri de legume şi fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate, seminţe germinate. Pe de altă parte, este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente de origine animală perisabile microbiologic, respectiv carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi, alimentele menţionate mai sus pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unităţi de alimentaţie publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final. Pe tot parcursul procesului de donare vor fi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.

Normele metodologice de aplicare a legii au fost elaborate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Ministerul Sănătăţii în urma consultărilor cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, precum şi cu reprezentanţi HORECA şi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale. Diminuarea risipei alimentare, factor generator de risipă a tuturor resurselor utilizate în producerea hranei, va avea ca efect protejarea resurselor naturale: pământ, apă, energie, materie primă şi a mediului, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 şi a poluării.


România a întreprins o serie de demersuri privind diminuarea risipei alimentare, astfel că în aprilie 2016 a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Declaraţia nr. 1/2016 a Parlamentului României privind obiectivele dezvoltării durabile, prin care se reiterează ataşamentul faţă de obiectivele ONU şi se angajează în mobilizarea continuă a expertizei şi a resurselor proprii în vederea realizării Agendei 2030.

În anul 2016 a fost adoptată Legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare, aceasta fiind modificată şi completată prin Legea nr. 200/2018, publicată în Monitorul Oficial 647/25.07.2018.

În aprilie 2017, a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Legea nr. 57/2017 pentru ratificarea Acordului încheiat la 12 decembrie 2015 şi semnat de România în 22 aprilie 2016. Astfel, România a confirmat, alături de celelalte state membre UE, precum şi de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, angajamentul referitor la îndeplinirea ţintelor de dezvoltare durabilă.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE