REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Semănatul cerealelor păioase de toamnă

15/10/2021

0 Comments

 
Picture
​Sămânța și semănatul secarei de toamnă
Pentru a fi utilizată la semănat, sămânța de secară trebuie să provină din culturi certificate, să aibă o valoare biologică și culturală cât mai ridicată, cu germinația minimă de 85% și puritatea fizica de 97%. Având în vedere că secara își pierde cu ușurință germinația după 2 ani, se recomandă ca la semănat să fie folosită sămânță proaspătă, obținută în anul în curs, care și-a încheiat în bune condiții repausul seminal. În vederea protejării culturii de atacul unor patogeni care provoacă piticirea plantelor (Psamotetix albiens), mozaicul striat (Aceria tulpiae), rugina neagră (Puccinia graminis, forma Specialis secale), sămânța se va trata cu produse insecto-fungicide recomandate de specialiștii Laboratoarelor Fitosanitare Județene. Densitatea de semănat este cuprinsă între 400 și 500 de boabe germinabile la metrul pătrat, diferențiată astfel: pe sol cu umiditatea normală, 400–450 boabe germinabile la metrul pătrat, iar pe soluri cu deficit de umiditate la semănat 450–500 boabe germinabile la metrul pătrat. În situații în care seceta în toamnă este accentuată, se poate urca desimea până la 600 boabe germinabile la metrul pătrat. Norma de semănat – în funcție de desime și valoarea MMB poate să fie cuprinsă între 140 – 160 kilograme/hectar. Dacă valoarea MMB este mai redusă, se va adăuga la norma calculată un procent de 10%. Adâncimea de semănat – variază în funcție de tipul de sol și gradul de aprovizionare cu apa între 3 si 6 cm, diferențiat la: 2-3 cm pe solurile grele, umede, 3–4 cm pe solurile mijlocii și 4–6 cm pe solurile ușoare, permeabile. Distanța între rânduri – este aceeași, ca și în cazul grâului de toamnă, de 12,5 cm, utilizând același sistem de mașini.
 
Sămânța și semănatul grâului de toamnă
Pentru a putea fi utilizată la semănat, sămânța de grâu trebuie să îndeplinească anumite condiții: să provină din culturi certificate; să aparțină unor categorii biologice superioare (PB, B, C 1 sau C 2); să fie integră, nefisurată, din recolta anului anterior; să aibă valoarea culturală ridicată, cu puritatea fizică de minim 98% și germinația minimă 85%; să aibă un MMB cât mai ridicat; să fie tratată corespunzător contra bolilor și dăunătorilor cu fungicide și insecticide. Tratamentele se recomandă a fi executate cât mai aproape de semănat, urmărindu-se cu mare atenție distribuția cât mai uniformă a substanțelor de combatere pe suprafața semințelor. Epoca de semănat – se stabilește astfel încât până la venirea iernii plantele de grâu să aibă la dispoziție un interval de 40–50 de zile de vegetație în care să vegeteze normal și să acumuleze 45–50 grade Celsius temperaturi pozitive. Vegetând în aceste condiții, până la intrarea în iarnă, plantele de grâu au posibilitatea să parcurgă stadiile de dezvoltare caracteristice perioadei, înrădăcinându-se, formând frați și călindu-se pentru iernare.
Densitatea de semănat: se stabilește astfel încât la recoltare să fie 500–700 spice/metrul pătrat. Pentru a putea atinge aceste valori se iau în calcul desimi ce variază între 450 și 600 boabe germinabile/metrul pătrat, ținând seama de particularitățile biologice ale soiului utilizat și condițiile de cultură. Norma de semănat – sau cantitatea necesară înființării unui hectar de cultură, se determină în funcție de indicii de calitate a seminței utilizate și a desimii de semănat. Valorile obișnuite sunt cuprinse între 200 și 250 kilograme/hectar la care se recomandă adăugarea unei rezerve de 10% pentru pierderile înregistrate în timpul iernii (Ghe. Matei).
Distanța între rânduri – pentru condițiile pedoclimatice din România și ținând seama de setul de mașini agricole din dotare, distanța de semănat este de 12,5 cm. Se poate practica și semănatul la 6,3 cm între rânduri, dar numai utilizând brăzdare speciale și în condițiile unor soluri foarte fertile la care nu sunt probleme cu asigurarea igienei culturale.
Adâncimea de semănat – se stabilește în funcție de tipul de sol, umiditatea acestuia, epoca de semănat și caracteristicile soiului. În medie, adâncimea de semănat variază între 4 și 6 cm, diferențiată astfel: 4-5 cm pe solurile cu umiditate suficientă și textură mijlocie; 5–6 cm pe solurile mai ușoare, cu deficit de umiditate în stratul superficial al solului.
 
Sămânța și semănatul culturii de triticale
Calitatea seminței de triticale trebuie să fie cât mai ridicată, cu valori ale purității fizice de minim 98 % și a facultății germinative de minim 90%, asigurând astfel o valoare utilă superioară.
Pentru a preveni apariția unor boli pe parcursul vegetației și asigurării imunității plantelor în primele 20–30 de zile de vegetație, se recomandă efectuarea tratamentelor la sămânță înainte de semănat cu produse specifice, fungicide sau insectofungicide. Densitatea de semănat asigurată culturii de triticale este cuprinsă între 400 și 500 boabe germinabile la metrul pătrat, cu corecții în cazul depășirii epocii optime de până la 550 boabe germinabile/metrul pătrat pentru asigurarea desimii de spice la recoltare. Norma de semănat – variază în funcție de MMB și desime, între 230 și 280 kilograme/hectar. Adâncimea de semănat – este cuprinsă între 4 și 7 cm, sămânța de triticale având coleoptilul mai lung și o putere mai mare de străbatere a solului.
Distanța între rânduri – este aceeași, ca la toate cerealele păioase, de 12,5 cm. Se poate semăna și la 15 cm între rânduri, în culturile de producere de sămânță, pentru a asigura plantelor un spațiu de nutriție mai mare.
 
Sămânța și semănatul orzului și orzoaicei de toamnă
Calitatea materialului semincer utilizat la semănat trebuie să se încadreze în parametrii minimali, respectiv să aibă o valoare culturală ridicată, cu puritate fizică 97% și germinație de minim 90%. Foarte important la sămânța de orz și orzoaică sunt MMB-ul, uniformitatea semințelor și puterea de străbatere, indici care prin valorile lor ridicate pot contribui la sporirea producției cu până la 13% (Roman,Gh. V. și colab.).
În vederea semănatului, sămânța se tratează cu produse contra bolilor și dăunătorilor, care de obicei sunt aceleași ca pentru cultura grâului de toamnă. Epoca de semănat la orz și orzoaică de toamnă este diferențiată în funcție de zona de cultivare și forma cultivată. Semănatul se declanșează cu 5–7 zile înaintea grâului astfel încât plantele răsărite să aibă la dispoziție 40-50 de zile pentru a se forma 2-4 frați și să acumuleze importante cantități, la nivelul nodului de înfrățire, de zaharuri. Desimea de semănat stabilită funcție de capacitatea de înfrățire, de epoca de semănat și condițiile de cultură Astfel: la orzul de toamnă desimea recomandată 450–500 boabe germinabile/metrul pătrat; la orzoaica de toamnă desimea de semănat de 450–550 boabe germinabile/metrul pătrat pentru soiurile de orz si orzoaică de toamnă care se dovedesc a fi mai sensibile la temperaturile scăzute din timpul iernii se recomandă suplimentarea cu 10–15% a desimii de semănat în vederea asigurării la recoltare de 650–800 spice/metrul pătrat. Norma de semănat variază în funcție de MMB-ul semințelor și de densitatea stabilită între 180 și 200 kilograme/hectar.
Distanța între rânduri este ca la toate cerealele păioase, de 12,5 cm. Numai în condițiile în care cultura se amplasează pe sole foarte fertile, curate de buruieni, se poate reduce distanța între rânduri la 8–10 cm. Ca și la grâu, se poate semăna “cu cărări” sau “cu efect de margine”.
Adâncimea de semănat – orzul are o capacitate de străbatere mai mică decât alte cereale păioase și din acest considerent, adâncimea de semănat este ceva mai mică decât cea de la grâu. Se seamănă la 2–5 cm la formele de orz și orzoaică de toamnă și 2–4 cm la formele de primăvară.
 
Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE