REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Semințele certificate – punctul de început pentru o cultură de succes! Care sunt avantajele utilizării semințelor certificate?

1/5/2025

0 Comments

 
Picture
Alina Nicoleta Mihai, director executiv AISR
Semințele sunt purtătoarele potențialului genetic care determină calitatea, cantitatea și reziliența recoltei. Semințele de calitate sunt garanția unei culturi sănătoase, astfel încât fermierii să poată obține cele mai bune recolte posibile. 
Cererea de alimente este tot mai mare pe fondul creșterii populației mondiale. În același timp, schimbările climatice și provocările de mediu amenință rezervele alimentare. Prin urmare, este mai important ca niciodată să se investească în dezvoltarea de noi soiuri de plante de înaltă calitate, care să poată face față diverselor provocări de mediu și să răspundă nevoilor în continuă schimbare ale fermierilor și consumatorilor.
 
Semințele certificate sunt cele care contribuie în proporție de peste 45% la realizarea unei culturi cu o bună vigoare.
Achiziția la prețuri mici a semințelor, a căror origine nu o cunoașteți, sau folosirea semințelor din hambar (sămânță salvată) reprezintă doar un beneficiu aparent, de moment, întrucât producția obținută este scăzută și de proastă calitate.
De aceea, Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) încurajează toți fermierii să folosească doar semințe certificate, achiziționate doar de la distribuitori cunoscuți și autorizați.
 
Care sunt avantajele utilizării semințelor certificate?
1. Semănați inovație - Ameliorarea convențională, mutageneza aleatorie, selecția asistată de markeri și inovațiile mai noi, cum ar fi Noile Tehnici Genomice (NGT), sunt esențiale în creșterea variabilității genetice pentru a dezvolta soiuri de plante îmbunătățite cu trăsături noi, de dorit, cum ar fi rezistența la boli, toleranța la secetă, valoarea nutrițională sau aroma.
Conform Euroseeds - Asociația Europeană a Industriei Semințelor, semințele certificate sunt „responsabile” în proporție de 67% pentru creșterea producției, în medie, în toate culturile arabile majore cultivate în UE și de creșterea anuală a randamentului de 1,16% .
 
2. Semănați securitate alimentară - Europa are responsabilitatea de a asigura aprovizionarea cu alimente cetățenilor săi, dar trebuie să contribuie și la securitatea alimentară globală. Având în vedere că populația lumii va ajunge la 10 miliarde până în 2050, cererea de alimente va crește cu 50%, ceea ce va necesita o creștere substanțială a producției agricole.
Aproximativ 114 milioane de „coșuri cu mâncare” suplimentare au fost produse în UE în ultimii 20 de ani,  datorită inovației în ameliorarea plantelor.
 
3. Semănați securitatea plantelor -  Semințe certificate înseamnă  semințe sănătoase. Dacă semințele sunt infestate cu dăunători sau boli, aceste organisme dăunătoare se răspândesc în culturi, conducând la pierderi semnificative de randament și calitate.
Statisticile arată că 40% din pierderile de randament sunt cauzate de boli și dăunători.
 
4. Semănați diversitate - Datorită ameliorării, se creează diversitate prin recombinarea resurselor genetice cunoscute ca bază pentru soiuri noi, inovatoare, cu randamente ridicate, stabile și producție de calitate.
Fermierii au acces la soiuri noi, cu proprietăți inovatoare, cu randamente ridicate, stabile și producție de calitate. Datele Euroseeds arată că, în prezent, sunt 51.000 de soiuri de plante existente pe piață și peste 4.000 de produse noi sunt adăugate în fiecare an.
 
5. Semănați sustenabilitate - Semințele certificate înseamnă acces la inovație, ceea ce le permite fermierilor să producă mai multe alimente pe mai puțin teren, cu mai puțin, reducând presiunea asupra resurselor naturale, cum ar fi apa, și să respecte obiectivele UE de atenuare a schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2.
Aproximativ 4 miliarde de tone de emisii de CO₂ au fost evitate datorită îmbunătățirii geneticii, în UE, și 65.4 miliarde m3 de apă au fost economisite în ultimii 20 de ani, datorită plantelor care au un consum redus de apă.
 
6. Semănați competitivitate și dezvoltarea locurilor de muncă - Sectorul semințelor din Europa angajează aproximativ 52.000 de persoane calificate, în principal în zonele rurale. Acest lucru contribuie și la creșterea și competitivitatea agriculturii și a economiilor rurale, prin rețeaua sa extinsă de furnizori de inputuri, furnizori de servicii și clienți.
Potrivit datelor Eurostat, valoarea de piață a semințelor comerciale din UE reprezintă aproximativ 15 miliarde euro, iar valoarea producției culturilor în UE 220 miliarde euro.
 
7. Semănați știință - Cercetarea este crucială pentru ameliorarea plantelor și sectorul semințelor. În consecință, o mare parte din forța de muncă a industriei este dedicată activităților de cercetare și dezvoltare în peste 750 de centre de cercetare și stații de producere și procesare a semințelor din Europa, anticipând cererile și provocările viitoare și străduindu-se să răspundă nevoilor în evoluție ale fermierilor, lanțului agroalimentar și preferințele consumatorilor.
Companiile din sectorul european al semințelor au peste 52.000 de angajați, iar până la 20% din cifra de afaceri  a companiilor se reinvestește în cercetare.
 
Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) reunește companii de prestigiu din domeniul cercetării, ameliorării, producerii și comercializării semințelor cu genetică superioară. Misiunea principală a AISR este promovarea și susținerea utilizării semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România, dar și promovarea rezultatelor cercetării privind noile tehnici genomice.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE