REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Solul are nevoie de culturi de acoperire cât mai variate

1/6/2025

0 Comments

 
Picture
​În condițiile actuale de climă, culturile de acoperire rămân în atenția cultivatorilor, iar producătorii de sămânță au în portofoliu o varietate din ce în ce mai mare de specii din care se pot realiza diferite amestecuri.
ITC Seeds testează an de an specii sau soiuri noi, fie din genetica autohtonă fie din Europa, pretabile pentru culturile verzi, precum și cele mai bune amestecuri pentru anumite zone. Pe lângă sămânța de muștar, considerată printre cele mai ieftine culturi cu acest scop, compania a introdus anul acesta și specia leguminoasă Crotalia Juncea, un fel de ”regină a covoarelor vegetale”, care la noi este mai puțin cunoscută.
Această plantă leguminoasă anuală se diferențiază prin viteza mare de creștere într-un timp scurt, înălțimea plantelor, densitate și cantitatea mare de azot pe care o lasă în sol. În plus structurează foarte bine pe verticală stratul arabil. Pe lângă acestea, compania are în ofertă semințe de șofrănel, Phacelia, măzăriche de toamnă și primăvară, lupin, trifoi alb și roșu, năut etc.
”Până de curând s-au cerut culturile ieftine de acoperire și datorită subvenției. Cea mai ieftină sămânță este cea de muștar (iar noi o avem acum în oferta de primăvara).
Consider că este mult mai bine, decât să folosești o cultură de rapiță din cultură proprie, pe care o vei distruge foarte greu în primăvară, mai degrabă să cultivi muștar”, a spus Beatrice Tavales, director comercial ITC Seeds.
”Dar se pot face amestecuri, și chiar este indicat să optăm pentru aceste mix-uri de specii. Putem combina graminee, și leguminoase, inclusiv muștar pentru efectul antinematodic. Dar întrebarea este <De ce o cultură de acoperire în condițiile în care nu mai există aceeași obligativitate?>.
În ferma noastră nu am făcut aceste culturi de acoperire pentru că am fost obligați, ci din convingere. Cei care au semănat aceste culturi, au văzut care sunt numeroasele avantaje: în primul rând păstrăm apa în sol, să nu avem deșertificare, fragmentare, iar când am semănat cultura principală, imediat după recoltare, avem nevoie de foarte puțină apă pentru că solul nostru este foarte sănătos.
Fiecare fermier trebuie să-și facă un calcul: cost vs beneficii (pe termen lung). Nouă ne-a adus ca plusuri faptul că putem să lucrăm solul mult mai ușor pentru cultura următoare, avem mai multă apă în sol decât dacă ar fi descoperit, se face o combatere naturală a dăunătorilor de sol, avem un aport de azot natural cu o asimilare mai bună față de azotul chimic. Toate acestea se văd în producțiile anului următor. Aici se face calculul - cât am cheltuit, cât am redus din cheltuieli și cât am obținut în producții”, mai explică reprezentanta ITC Seeds.
 
Soiuri timpurii și cereale de nișă
Se încearcă adaptarea cât mai bună și mai rapidă a noilor varietăți la tendințele de caniculă ale ultimilor ani. De exemplu, la păioase s-a trecut la soiuri timpurii și extratimpurii, aristate mai degrabă, pentru a folosi și umiditatea atmosferică, plus că au toleranțe foarte bune la boli. Soiul de grâu Gerry este rezistent la clortoluron, ceea ce în tehnologie ajută mai bine în combaterea buruienilor. La fel și la orzoaică, unde ITC Seeds lucrează și cu genetică din Germania la soiurile Florance, Liberta, Beladona, soiuri care se pot semăna atât toamna, cât și primăvara.
Clementine este o varietate de orzoaică cu o bună rezistență la vânt.  
”Principala grijă a fost să căutăm varietăți și cu rezistența la ger, mai ales la început de primăvară, când de multe ori suntem fără precipitații”, a mai spus Beatrice Tavales.
A început să crească, lent, și interesul pentru secară, dar piața este limitată. Acest lucru face ca și cererea fermierilor să fie încă mică. Același lucru se întâmplă și în cazul sorgului, unde trebuie lucrat pe toată filiera.
ITC Seeds a început și testări pentru cultura de hrișcă, fără gluten. Se căută varietăți adaptate pentru mai multe zone, deoarece parte de sud a țării noastre încă nu oferă condiții bune din cauza valului de călduri.
Tot printre noutăți se numără și ovăzul de toamnă, care acum este în faza de umplere a bobului. Se fac testări și pentru câteva soiuri de grâu durum, precum și soiuri de grâu din Grecia.
Beatrice Tavales a vorbit și despre un nou soi de triticale pe care l-a introdus, și anume Randevous, cu producții excelente, ținută robustă a tulpinii, dar și rezistent la vânt.
Așadar, tendința este nu doar spre varietăți de cereale mai timpurii, sau care pot fi semănate atât toamna cât și primăvara, dar și spre o diversificare a culturilor în care se caută alternative la situații de secetă prelungită și lipsa apei din irigații.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE