REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Soluții adaptate nevoilor fermierilor

1/8/2024

0 Comments

 
Picture
​Prezent la evenimentul Media Club organizat în luna iunie de Corteva Agriscience la fabrica de procesare semințe din Afumați, Cosmin Iancu, administrator al SC Picmar Prod (cca. 1.100 ha) din comuna Grădiștea, județul Ilfov, a declarat că fermierii au nevoie de soluții pentru protecția fitosanitară a culturilor adaptate la noile provocări, în special la cele de ordin climatic. 
​„Mă îngrijorează „viitorul verde” al Uniunii Europene, în care fermierii rămân din ce în ce cu mai puține soluții la niște probleme din ce în ce mai grave.
Am observat cu toții că în condiții climatice vitrege, cu secetă și arșiță, atacul dăunătorilor este mult mai agresiv. De exemplu, anul acesta la cultura de mazăre ne-am confruntat cu un atac foarte puternic de afide și nu aveam produse cu care să tratăm.
Corteva Agriscience, ca lider al acestei industrii, mă aștept să joace un rol extrem de important în furnizarea de soluții sustenabile, în realizarea unor produse de protecția plantelor care să satisfacă aceste ambiții de mediu și care să fie și eficiente. Iar produsele Corteva sunt eficiente.
Mă consider un ambasador al acestor produse pentru că folosesc genetica companiei în procent de 100% la porumb, floarea-soarelui și rapiță, iar la pesticide 75 – 80% din portofoliu este furnizat de Corteva Agriscience.
Aceste produse sunt un fel de Mercedes al acestei industrii și chiar sunt produse care demonstrează.
La cultura de cereale păioase utilizez pe întreaga suprafață fungicidul Verben și erbicidul Bizon. Unde am avut probleme cu buruienile graminee am folosit produsul Floramix. La cultura de rapiță nu lipsește fungicidul Carpatis, insecticidul Inazuma sau Lumiposa la tratamentul semințelor – un produs excepțional și pe care l-am utilizat încă de când a apărut pentru că rezolvă problemele în primele faze de vegetație.
Desigur, l-am folosit și pentru faptul că nu mai exista derogare pentru folosirea substanțelor neonicotinoide la această cultură, însă produsul Lumiposa și-a demonstrat eficacitatea și ne-a dat liniște în primele faze de vegetație. Știm foarte bine că dacă rapița răsare devreme, temperaturile ridicate favorizează apariția unor atacuri foarte agresive din partea afidelor, muștei cruciferelor, viespei rapiței etc.
Eu sunt adeptul erbicidării din toamnă dar nu am mai aplicat produsul Galera Super pentru că în acel moment cultura de rapiță era sub semnul întrebării. Am erbicidat în primăvară cu Korvetto care ne-a scăpat de toate buruienile din cultură (mușețel, vicia etc.).
Există un trend pentru a semăna mai devreme, pentru a evita perioadele de arșiță.
În cazul unei primăveri mai reci sunt condiții pentru dezvoltarea manei la floarea-soarelui. Lumisena este un produs excepțional care lucrează foarte bine, combătând acest agent patogen foarte periculos și agresiv.
La cultura de porumb utilizez trei hibrizi: P9398, P9415 și P9889. Am ales grupele de maturitate mai mica pentru că am ales siguranța. Un produs pe care îl folosesc și pe care anul acesta l-am utilizat pe toată suprafața cultivată cu  porumb având rezultate excepționale este erbicidul Principal Forte. Acesta combină trei substanțe active, și anume: nicosulfuron, rimsulfuron și dicamba dar și un safener care ne permite să îl utilizăm într-un stadiu mai avansat de vegetație în momentele în care am avut nevoie.
Faptul că am avut condiții climatice bune până acum ne-a determinat să folosim produse premium pentru protecția culturilor. Desigur că nu am exagerat, suntem foarte atenți la cheltuieli. Anul trecut la grâu am efectuat 3 tratamente, însă anul acesta am făcut 2, dintre care unul a fost cu produsul Verben.
 
Noi avem o meserie grea și faptul că perioada următoare nu va fi ușoară ar trebui să-i facă pe fermieri să dea dovadă de multă prudență, să măsoare de două ori și să taie o singură dată.
Până acum ne plângeam că nu avem resurse materiale, cunoștințe, genetică de top, produse de protecția plantelor moderne dar aveam apă. Azi în schimb le avem pe toate și nu mai avem apă. Ploile sunt din ce în ce mai puține și reduse cantitativ.
În zona unde am ferma, respectiv județul Ilfov, terenurile sunt interesante pentru alte domenii dar nu pentru agricultură și este un impediment pentru a demara investiții în irigații”, a afirmat fermierul Cosmin Iancu.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE