REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Targul National de produse ecologice, traditionale si naturale

15/9/2010

0 Comments

 
Picture
_În luna august, vizitatorii Târgului Național de produse ecologice, tradiționale și naturale, produse în ferme și gospodării țărănești, organizat pe aleile parcului Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești”, au fost întâmpinați de o abundență de produse aduse de fermieri din diferite colțuri ale țării.

_În prima săptămână a lunii, tema lansată a fost „Culoarea sănătății tale”. La această ediție, pe lângă ceaiuri atestate ecologic, tincturi și siropuri, firma Farmacia Naturii a propus un remediu naturist brevetat deja, care constă în pernuțe terapeutice din plante.

Organizatoarea târgului, dna Daniela Popa, a vorbit despre „lada cu zestre a bunicii”, unde se găsește „comoara tradițiilor, cu minunatele, unicele culori ale covoarelor oltenești. Ca o caracteristică a țesăturilor din sudul Olteniei, apare frecvent în combinație culoarea roșie cu cea albastră și albă, dar și culoarea verde în combinație cu galben. Și unde se poate face o terapie prin culoare mai bine decât printre mesele târgoveților care vin, de peste două luni, cu mâncăruri preparate după rețete transmise de la mamă la fiică, la nepoată sau la strănepoată.

La această ediție au venit producători din Olt, care au adus lubenițe (pepeni verzi) de Scărișoara și legume proaspăt culese
- tomate, castraveți, vinete, dovlecei, ardei gras din soiuri românești, dar și din cele adaptate solului și climei din sudul țării. Tot la standul producătorilor din Scărișoara s-au găsit caise, prune, piersici. Din Medgidia, dna Lucia Irescu a prezentat produse tradiționale tătărești
- suberek, pide și baclava.

Moldovenii din Suceava au adus gustosul Cozonac Bujor, fabricat, din 2006, de societatea comercială Cozonac Bujor SRL, la o calitate superioară datorită ingredientelor 100% naturale. Totodată, „Cozonac Bujor” a devenit marcă înregistrată pe teritoriul României. Sortimentele de vinuri prezentate la târg au fost din regiunea prahoveană Dealu Mare. Domeniile Dealul Mare și Institutul de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, cu o experiență de peste 50 de ani în producerea vinurilor albe și roșii, au prezentat o bogată ofertă de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească neagră, Merlot, Sauvignon, Pinot Gris, Fetească albă, Fetească regală, Riesling. La aceastea se adaugă și un vin ecologic care a fost lansat, în premieră, la Târgul național de produse ecologice, tradiționale și naturale”.

Din județul Călărași, mai exact din localitatea Ștefănești, au fost prezenți producători care au oferit produse din lapte de capră, respectiv brânză și iaurt. Dl Mihai Ciocan, distribuitor de produse bio în București, prin magazinele UNGRA, a afirmat că acestea sunt unele dintre cele mai sănătoase produse, știindu-se faptul că laptele de capră deține mult mai multe propietăți nutritive în comparație, de exemplu, cu cel de vacă. O gamă largă de sortimente de brânză a fost adusă de Ion Poponeci, din Șirnia, Gheorghe Bangălă, din Fundata, Dorin Trișcă din județul Brașov și alți producători. Cu ocazia sărbătorii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului, la Târgul național de produse ecologice, tradiționale și naturale au fost prezentate obiceiurile stămoșești. De această dată, producătorii au adus mai multe produse de post. Dulceața de afine, pregătită în casă de gospodinele din Maramureș, a făcut deliciul tuturor. Din Palanca, Mihai și Ionela Păliștean au adus păstrăv prăjit și afumat, marinată de păstrăv, pâine făcută pe vatră și dulcuri de casă. Din Maramureș, Rodica Țiplea a adus sarmale cu păsat, prăjituri de post, sarmale de post, dar a preparat, pentru cliențiii fideli, tradiționala placintă cu urdă. Tot din județul Maramureș au venit Ioan Hotia și Liliana Buda, care au oferit vizitatorilor produse din miere și lapte de oaie.

PFA Ioan Hotia, Maramureș
„Participăm la acest târg încă de la prima ediție. Dețin circa 200 de stupi de albine, iar produsele cu care vin săptămânal sunt din gama apicolă. Am început, din pasiune, în anul 1986, cu câțiva stupi. În momentul de față, ferma apicolă se află în conversie, deoarece vreau să produc în sistem ecologic. Lucrez cu o firmă de inspecție și certificare, Ecoinspect din Cluj-Napoca, de un an și urmează să obțin certificarea anul viitor. Până acum, taxa de inspecție am plătit-o din surse proprii, însă sper să obțin sprijinul care se va acorda exploatațiilor aflate în conversie.
În această perioadă de schimbare a sistemului de producție, trebuie să respecți anumite cerințe. De exemplu, pentru combaterea varroozei, cea mai răspândită boală a albinelor, avem o lista de produse biologice și doar cu acelea avem voie să efectuăm tratamentul. Produsele pe care le obțin le valorific în piețe, târguri și angros. Din păcate, prețul de vânzare nu este unul satisfăcător, pentru că pe piață nu se face încă o diferențiere clară între produse. Majoritatea produselor ecologice se vând la același preț cu cele convenționale. În privința producțiilor obținute, spre deosebire de 2009, în acest an cantitatea este mai mică, în principal, din cauza ploilor. Anul trecut am recoltat circa 45 kg/familie, iar acum am obținut aproximativ de 10 kg/familie.”

Liliana Buda, administrator SC Ovizoo SRL, Maramureș
„Administrez o fermă de circa 500 de capete de ovine, iar gama de produse cu care am venit la acest târg cuprinde telemea, caș, urdă și brânză de burduf. În zona de sud a țării avem cerere, în special pentru telemea. Toate produsele sunt făcute, cum se zice, «în casă». La fermă muncește întreaga familie, dar avem și angajați. Avem ciobani, însă este foarte greu să-i păstrezi. În cadrul fermei, lucrăm și o suprafață agricolă de 50 ha, cultivată, în mare parte, cu plante furajere, pentru a asigura hrana ă animalelor. Producția de lapte obținută este, în medie, de 150 l/zi. Produsele le comercializez la târguri și în piețe. Pentru că am produse de calitate, am clienți vechi, mă cunosc și cumpără de fiecare dată.”

Ana MUSTĂȚEA
revista, agricultura, evenimente, targ national, produse ecologice, produse traditionale, produse naturale
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE