REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologie argentiniană pentru semănatul direct în miriște

1/5/2025

0 Comments

 
Picture
Pe 29 aprilie a.c, firma RG Agro, dealer al mărcii Agrometal în România, a organizat un eveniment pe tema semănatului direct în miriște (no-tillage), acesta având atât o parte tehnică, cât și una practică. 
​Manifestarea s-a desfășurat în localitatea Merei, județul Buzău, în cadrul ei luând cuvântul reprezentanți ai RG Agro (Gabriel Brencu), ai companiei Agrometal: Rosana Negrini - președinte Consiliului de Administrație, Juan Pablo Velez - specialist agronom și Nestor del Giudice - specialist produs Agrometal, ambasadorul Republicii Argentina la București -  Alejandro Poffo și Cosmin Florea, director executiv al Direcției Agricole Buzău. 
Picture
„Să semănăm mai mult și mai bine”
Potrivit datelor prezentate, în anii ‘80 fermierii argentinieni aveau marje foarte mici de profit din cauza costurilor ridicate de producție, a eroziunii și lipsei de umiditate din sol.
10 ani mai târziu a început o revoluție în agricultura argentiniană, în sensul că tehnologia no-tillage a început să fie adoptată de fermieri, care s-au convins de avantajele acesteia.
La începutul anilor ‘90 doar 2% din terenurile agricole din Argentina erau cultivate în sistem no-till (semănat direct). Astăzi, procentul a crescut la 92%, adică 33 milioane de hectare.
În sistemul convențional de prelucrare a solului se observă pierderea apei și se modifică structura solului, ceea ce făcea dificilă lucrarea acestuia iar epoca optimă pentru semănat se reduce. În alte cazuri se manifestă fenomenul de băltire pentru că apa nu poate să se infiltreze în sol. Apare astfel eroziunea hidrică, temperatura solului crește foarte mult și sunt afectate microorganismele și conținutul de elemente nutritive din sol. 
Picture
​Tehnologia clasică de prelucrare a terenului agricol duce la pierderea stratului superficial de sol sub acțiunea vântului. Studiile arată că sunt necesari 100 până la 400 ani pentru a se crea 1 centimetru de sol.
Un prim beneficiu important asigurat de tehnologia no-till este menținerea apei în sol. Cu ajutorul rădăcinilor și a resturilor vegetale solul are o capacitate mai mare de reținere a apei. Captarea unei cantități de apă mai mare înseamnă randament mai bun.
Un alt avantaj este împiedicarea evaporării. Resturile vegetale care acoperă solul împiedică evaporarea apei. Conform graficului prezentat, la 15 zile după o ploaie, cantitatea de apă evaporată în sistem no-till este de 15 mm, iar în cel tradițional se pierde o cantitate dublă de apă.
Prin acoperirea solului cu resturi vegetale se elimină efectul dăunător al vântului. 
Picture
​În Argentina în sistem no-till se economisesc 150 mm/mp de apă pe an. Fiecare milimetru de apă disponibilă economisită înseamnă producții mai mari cu 20 kg/ha la porumb, 11 kg/ha la grâu, 7 kg/ha la soia și 6 kg/ha la floarea soarelui.
Sistemul de semănat direct în miriște a permis extinderea agriculturii și în zone mai secetoase, care erau considerate nerentabile.
Potrivit specialiștilor, folosirea sistemului no-till duce la creșterea randamentului cu până la 20%, iar resursele sunt folosite mai eficient cu 30%.
În tehnologia no-till toate lucrările de prelucrare a solului s-au redus la o singură operație – ceea ce a dus la reducerea numărului de utilaje, a necesarului de forță de muncă și a timpului necesar pentru a lucra o anumită suprafață – ceea ce se realiza în 6 ore de muncă, se poate face acum în doar 2 ore. Prin semănat direct în miriște costurile se reduc cu până la 40%.
Potrivit reprezentanților Agrometal, în sistemul no-till sunt necesari 3 - 4 ani pentru a obține nivelul maxim de randament.
Picture
Cea de-a doua parte a evenimentului a cuprins demonstrația practică cu semănătoarea pneumatică Agrometal ADX, ce poate semăna direct în miriște atât cereale păioase, cât și plante prășitoare.
Gazda demonstrației practice a fost Mihai Afiliu, administrator al societății Afiliu Trans SRL.
Agrometal are 75 de ani de experiență și elementele distinctive ale utilajelor fabricate de această companie sunt: precizia asigurată la semănat, întreținerea minimă și durabilitatea.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE