REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii si inovatii Lemken

15/10/2011

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul lunii septembrie, firma germană Lemken a organizat în judeţul Covasna o demonstaţie în câmp cu utilajele pe care aceasta le produce şi comercializează. Evenimentul, organizat în colaborare cu AgroWest, unul dintre distribuitorii utilajelor Lemken în România, a reunit mai mulţi fermieri interesaţi de ultimele noutăţi din domeniu.

În cadrul demonstraţiei, Lemken a expus o serie de utilaje, pornind de la pluguri, combinatoare, discuri, semănători şi până la maşini de stropit destinate protecţiei plantelor. S-a lucrat cu utilaje de prelucrat solul, pentru a se arăta avantajele unei lucrări bine realizate. Aşa cum a precizat dl Franz Jakoby, director de vânzări al Lemken România, ca să ai producţii, înainte de toate, trebuie să pregăteşti bine terenul. În opinia sa, alegerea utilajelor potrivite are o importanţă majoră: „În România există probleme cu seceta şi de aceea este necesar să conservăm apa în sol, iar aici alegerea gamei de utilaje potrivite poate juca un rol important”, a spus dl Jakoby

Plugul, utilajul de bază în România
În exploataţiile agricole româneşti, plugul este un utilaj indispensabil. Chiar şi cei care nu doresc să practice o prelucrare tradiţională a solului sunt nevoiţi să folosească plugul la un interval de cel puţin doi-trei ani. În ultimul timp, importanţa acestui utilaj a crescut şi în ţările dezvoltate din Vest care practicau o tehnologie de lucrări minime. „Din anul 2004, în Germania, plugul a redevenit utilajul tradiţional în agricultură. Desigur că nu mai este folosit la fel de mult ca în trecut, însă la 2-3 ani se lucrează cu plugul. Acum, nici vesticii nu mai acceptă agricultură fără arătură”, a afirmat directorul Lemken România. La demonstraţia desfăşurată în localitatea Cernat, din judeţul Covasna, au fost prezentate două pluguri EuroDiamant, semipurtate, cu 7 brazde, care necesită tractoare de puteri mari. Noutatea de la Lemken în materie de pluguri a fost utilajul Juwel 8, care face parte din ultima generaţie. „Este un plug inovator, cu comandă electrohidraulică, ceea ce înseamnă că înclinaţia utilajului nu se mai face din şuruburile de reglaj, ci din cabină. Plugul nu mai are şuruburi de prindere, nu se mai fac găuri în cormane, iar acest lucru se traduce printr-o reducere a gradului de uzură a utilajului şi o creştere a durităţii oţelului. Noi facem un tratament mult mai profund al oţelului şi acest lucru îl putem demonstra cu aceste cormane noi. „Inima” Lemken este tratamentul termic al oţelului, fiind lucrul care ne caracterizează. Politica Lemken este de a nu scoate din fabrica din Germania know-how-ul pe care l-a acumulat în cele şapte generaţii”, a precizat dl Jakoby. Pentru fermierii care nu doresc să realizeze o prelucrare tradiţională a solului, Lemken oferă o gamă largă de utilaje, cum sunt gruberele, cultivatoarele, dezmiriştitoarele care lucrează până la 30 cm şi care pot pregăti foarte bine şi patul germinativ. Un alt utilaj prezentat în cadrul demonstraţiilor din câmp a fost cultivatorul Kristall cu formă compactă, pe două rânduri, pentru dezmiriştiri uşoare. „Acest utilaj este echipat cu cuţite TriMix şi DuoMix, care reuşesc să facă mai multe operaţii, nemaifiind nevoie de organe active suplimentare”, a spus reprezentantul Lemken pe România. Cu ajutorul noilor cuţite TriMix, cultivatorul reuşeşte să facă mai multe funcţii simultan, precum încorporarea şi amestecarea resturilor vegetale şi prelucrarea completă a solului. Utilajul este disponibil în lăţimi de lucru de la 2,5 până la 6 metri, iar din 2012
Lemken va lansa pe piaţă versiuni pentru sistemul de transport Gigant, cu lăţimi de lucru de până la 12 metri. „În România, nivelul de putere al tractoarelor este în creştere, iar firma Lemken are avantajul că poate să ofere utilaje fiabile de peste 6 metri. Faţă de concurenţă, acesta este unul dintre avantajele produselor noastre”, a afirmat dl Franz Jakoby. Potrivit directorului de vânzări de la
Lemken, sistemele Gigant vor începe să prindă pe piaţa internă, deoarece puterea tractoarelor este în creştere în fermele mari. Aceste sisteme Gigant presupun existenţa mai multor câmpuri de lucru, ce pot fi schimbate cu uşurinţă. „Sistemul poartă anumite câmpuri de lucru ce pot fi folosite în funcţie de necesitate. De exemplu, dacă ai nevoie, poţi pune discul sau cultivatorul, iar dacă nu, scoţi aceste câmpuri de lucru şi poţi pune compactorul”, a explicat dl Jakoby.

În cadrul demonstraţiei, a fost prezentată şi maşina de semănat şi fertilizat Compact Solitair, în varianta de 4 metri. „Interesant la această maşină este faptul că toţi tăvălugii şi şina de semănat se reglează hidraulic din cabină. Prin prelucrarea prealabilă a solului, prin compactarea foarte bună a solului şi respectarea adâncimii de semănat, cultura are o răsărire foarte bună”, a spus dl Jakoby. Pe piaţa internă, vânzările Lemken sunt concentrate pe gama de pluguri şi discuri în proporţie de 50%, urmate de combinatoare, de circa 15%, grubere 5%, iar restul pe semănători şi MET-uri. „Este primul an în care vedem că şi Lemken are un loc pe piaţa românească cu semănători, grubere şi maşini de stropit”, a afirmat directorul de vânzări de la Lemken. Datorită inovaţiilor sale, aduse în domeniul utilajelor de prelucrare a solului, firma Lemken va fi premiată la târgul internaţional Agritehnica de la Hanovra cu trei medalii de argint.

Stocul dealerilor Lemken
Lemken intenţionează să deschidă în centrul ţării, cel mai probabil în judeţul Covasna, un stoc de piese de schimb pentru dealerii firmei. „Problema pieselor de schimb este foarte importantă şi de aceea dorim să venim în întâmpinarea dealerilor noştri, şi implicit al fermierilor. Vom face un stoc, în principal cu piese de schimb care sunt mai sofisticate din punct de vedere tehnic şi pe care dealerii noştri nu le pun, de regulă pe stoc, cum sunt senzorii de la METuri, diferite cadre, şasiu etc. Vrem ca fermierul să aibă încredere în noi, să-i putem asigura în 24 de ore orice piesă de care are nevoie”, a precizat dl Jakoby.

Tractoare performante
Firma Mewi, reprezentată de dl Vasile Nica, specialist de produs, a prezentat în cadrul demostraţiei trei modele de tractoare Valtra, de diferite puteri. Tractoarele Valtra N 121, de 137 CP, şi Valtra N 191, de 190 CP, sunt echipate cu motoare Agco Sisu, iar transmisia este PowerShift. Din gama tractoarelor Premium, a fost adus modelul Valtra S 292, de 315 CP. Tractorul are motor Agco Sisu de 8,4 litri şi transmisie Vario. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 40 km/h. „Tot ce oferă industria auto în materie de confort există pe acest tractor. În cabină există un monitor color, care este de fapt un centru de comandă, de unde se pot seta cu uşurinţă toate funcţiile tractorului. Tractorul are prize hidraulice atât în partea din spate, cât şi în cea din faţă. Este fabricat în Finlanda, unde iernile sunt geroase, iar pentru o pornire uşoară, la temperaturi scăzute, aveţi posibilitatea să-l conectaţi la o priză. În plus, toate tractoarele Valtra au motoare care nu sunt poluante, ele îndeplinind normele Tier III”, a spus dl Nica. La demonstraţie a fost adusă şi o maşină de service pentru ca fermierii să vadă cum este, de regulă, echipată o astfel de maşină. În încheiere, dl Nica a subliniat importanţa întreţinerii zilnice a tractoarelor. „Indiferent ce marcă de tractoare aveţi în fermă, nu neglijaţi partea de întreţinere, curăţare a maşinilor agricole. La tractoarele Valtra, întreţinerea se face foarte uşor”, a spus specialistul de produs.

Picture

Gyorgy MIKLOS, administrator Agrogym SRL, judeţul Covasna

„Împreună cu tatăl meu exploatăm o  suprafaţă de circa 430 ha, cultivată cu cereale păioase, rapiţă şi cartof. În acest an am achiziţionat, din fonduri proprii, maşina de semănat Compact Solitair 9, în urma vizitei efectuate la fabrica Lemken din Germania. Totodată, deţinem în parcul tehnic pluguri şi discuri de la această firmă şi cunoşteam calitatea produselor. Cu maşina Compact Solitair semănăm şi fertilizăm în acelaşi timp. Acest lucru reprezintă un avantaj, mai ales prin faptul că nu avem pierderi de îngrăşăminte, ele nu se mai evaporă, pentru că sunt puse o dată cu sămânţa. În opinia mea, sub aspectul complexităţii, această maşină nu are rival pe piaţă. Până acum am semănat cu această maşină circa 80 ha de rapiţă şi 35 ha de grâu. Mai mult, am făcut şi un test pe 10 ha, din care 5 ha le-am semănat cu Compact Solitair, iar celelalte cu o altă semănătoare. Rezultatele le vom vedea anul viitor. Cu această maşină, noi sperăm să obţinem un plus de producţie de 500-1.000 kg, datorită preciziei de semănat, a răsăririi mult mai rapide şi uniforme, pentru că se respectă adâncimea de semănat şi se face o tasare bună. Seminţele sunt într-un contact mai bun cu solul şi germinează mai repede.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE