REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Tehnologii sustenabile pentru producții rentabile la Agrow 2024

16/12/2024

0 Comments

 
Picture
​La mijlocul lunii noiembrie, Expert Agribusiness a organizat cea de-a doua conferința Agrow, unde fermieri și specialiști au discutat despre ce înseamnă noile tehnici agricole, de la lucrările solului până la metode de a face ca natura să ”lucreze” în avantajul fermierului, despre necesitatea schimbărilor în modul de lucru pentru face solul mai productiv și pentru a obține recolte rentabile, despre amenințări actuale și viitoare ale patogenilor la cereale, impactul fenomenelor extreme climatice și evoluția acestora în următorii ani.
​Un dialog aparte a fost între fermierii din generații diferite și viziunea pe care o are fiecare asupra a ceea ce înseamnă munca în agricultură, la care au participat Nina Gheorghiță, Ion Cioroianu, Nicolae Apopi, Alexander Degianski, Dorina Bărbulescu, Alina Filip. ”Agricultura în familie” a fost un alt dialog care a provocat părinții și copiii să discute despre cum se lucrează în fermă și cum se iau decizii, împreună.
Paolo Barchetta, inginer agronom cu 40 de ani de experiență atât în agricultura convențională cât și cea ecologică, a adus în fața cultivatorilor rezultatele sale cu diverse metode de lucru și cum crede el că am putea să ne folosim de ce oferă natura pentru a reduce efectele negative ale climei actuale. În fața amenințării secetei, ”abordarea trebuie să fie diferită, chiar dacă tot ce facem, facem pentru interes economic”. Inginerul a explicat că ”retenția carbonului înseamnă viață”, pentru că este elementul cel mai prezent în tot ce înseamnă sol, cu toate vietățile și microorganismele. Plantarea de liziere ajută nu doar la reținerea precipitațiilor și crearea unui microecosistem benefic culturilor, ci și a unui mediu bun pentru entomofauna utilă.
Paolo Barchetta a mai atras atenția asupra faptului că rădăcina reprezintă ”centrul de comandă” al întregii plante prin funcțiile pe care le are: este primul sistem de apărare al plantei, are rol de absorbție, producere de hormoni, fixare. De asemenea, a menționat în expunerea sa, importanța rotațiilor corecte, atât ca durată, cât și ca succesiune a culturilor, alegerea eficientă a varietăților, tratarea semințelor cu biofungicide și biostimulanți, alegere densității corecte, ca metode eficiente în agricultura durabilă. Pentru a sublinia importanța geneticii autohtone și calității plantelor ameliorate, Georgeta Dicu a prezentat, alături de întreaga sa echipă, oferta de hibrizi pentru primăvara 2025 Expert Agribusiness: cel mai timpuriu hibrid de porumb Cera, noul hibrid Uranus FAO 300, Regal 340 FAO, Titanic, Trainic, General; la floarea soarelui- Gea și Demetra și soiuri de grâu în testare anul II. Tot în acest context, s-a menționat și utilizarea de culturi verzi.
Salmen Markus, Crescent Sunn a adus în atenție specia Crotalia Juncea considerată un fel de ”regină a covoarelor vegetale”. În România este puțin cunoscută, dar el cultivă pe 100 de hectare și exportă în Franța sau Spania (unde s-a ajuns la 600.000 de hectare în 10 ani). ”Este o leguminoasă anuală iubitoare de căldură din familia Fabaceae, care se remarcă printr-o creștere explozivă și o perioadă scurtă de vegetație de 6-8 săptămâni; poate atinge 16-18 metri înălțime și are densitate mare, reușind să lase o cantitate de 5-7 tone de materie uscată la hectar”, a arătat Salmen Markus.
Modul de lucrare a solului cu Tehnologia Strip Till de la Mzuri PRO TIL a fost explicată în detaliu de Vladimir Boboschko, care a subliniat cum această tehnologie ”contribuie la refacerea fertilității solului, promovând dezvoltarea microorganismelor benefice și prevenind formarea grumazului de plug, dar și a eroziunii cauzate de vânt și apă, precum și alte efecte negative”.
Făcând un bilanț climatic al acestui an, Elena Mateescu, director general ANM, a apreciat că ”2024 are toate șansele să devină cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, în condițiile în care estimările arată, o creștere a temperaturii medii anuale cu 1,54oC comparabil cu perioada preindustrială. Ea a făcut o analiză amănunțită asupra evoluției temperaturilor, și a punctat că ultimele cinci ierni au fost cele mai călduroase din istorie, cu creșterea frecvenței acestor ani secetoși.
Fără a face previziuni, s-a putut observa și din datele măsurate tendința evidentă de încălzire a ultimilor 10-15 ani, nu doar la noi sau Europa, ci și și în alte zone ale lumii. De aceea, cu atât mai importante devin toate măsurile agrotehnice și de lucrări ale solului și management corect al apei, pentru a reuși să obținem în continuare recolte bune, menținând un prag al profitabilității în ferme, a fost concluzia specialiștilor de la conferință.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE