REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Vaderstad - utilaje, solutii si metode pentru cutivarea solului

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
Cum fiecare gospodar ştie că vara îţi faci sanie şi iarna căruţă, aşa şi producătorii de utilaje agricole ştiu că pentru a obţine cele mai bune rezultate de la o manifestare expoziţională de mare anvergură, cum este SIMA, trebuie să te pregăteşti din timp. Drept urmare, la începutul lunii decembrie 2012 producătorul suedez de maşini de cultivat şi semănători Vaderstad a organizat în Franţa, ţara gazdă a târgului SIMA din 24-28 februarie 2013, o trecere în revistă a noutăţilor cu care vor fi prezenţi la târgul de la Paris.

Vaderstad este o companie de familie, înfiinţată în Suedia de Rune Stark, în urmă cu 50 de ani, cu puncte de prezenţă în peste 30 de ţări din Europa, America, Asia-Pacific, Africa şi Orientul Mijlociu. Vaderstad produce utilaje pentru prelucrarea solului şi pentru semănat, de-a lungul anilor aceste utilaje s-au remarcat prin robusteţe, calitate şi eficienţă. O mai veche cunoştinţă a noastră, Magnus Samuelsson, directorul de vânzări pentru export, ne-a povestit din experinţa unui fermier care a lucrat 20.000 de hectare cu un cultivator cu discuri din gama Carrier fără a fi nevoie de nici o intervenţie de service în această perioadă. Tocmai datorită calităţilor deosebite a utilajelor produse şi a încrederii pe care suedezii o au în utilajele lor vin cu o ofertă care conferă linişte fermierului care achiziţionează un utilaj de la Vaderstad: 2 ani garanţie, practic garanţia legală este dublată de producător. „Această garanţie de 2 ani reflectă grija noastră deosebită pentru calitate, care este extrem de importantă în fiecare aspect al procesului de producţie, începând de la dezvoltarea de noi produse, la alegerea materialelor şi a metodelor de testare a produselor”, ne explică dl Fredrik Lunden, director de marketing la Vaderstad. Când sunt alese materialele şi componentele, Vaderstad optează deseori pentru soluţii puţin mai scumpe dacă acestea sunt în măsură să asigure o durată de exploatare mai mare a utilajelor produse. Un utilaj care funcţioneză fără probleme pentru o lungă perioadă de timp şi care are o valoare de revânzare mai mare ca second-hand este un utilaj care este mai ieftin de deţinut de către fermier.

Ca noutate ce poate fi admirată la SIMA în februarie anul viitor, am avut plăcerea să vedem în avanpremieră cultivatorul cu discuri Carrier 925XL. Vor fi prezentate în premieră la târgul de la Paris şi alte produse care au primit îmbunătăţiri sau opţiuni, cum sunt: cultivatorul cu discuri Carrier 500, cultivatorul TopDown + BioDrill, semănătoarea Rapid, semănătoarea cu fertilizare Spirit 400C Next şi semănătoarea de plante prăşitoare Tempo. A fost dezvăluită jurnaliştilor grapa cu discuri Carrier 925 XL. Carrier 925 XL, noul membru al familiei Carrier, a fost creată pentru a satisface nevoile fermierilor care folosesc acest utilaj după culturile de toamnă, în special pe terenurile grele unde a fost cultivat porumb. Acest cultivator este prevăzut cu discuri mai mari, care reuşesc să penetreze mai bine straturile groase de reziduuri vegetale rezultate în urma recoltării porumbului. Poate fi utilizată şi pentru alte terenuri dure cu reziduuri vegetale dintre cele mai diverse.

Înainte de lansarea în producţie, cultivatorul cu discuri Carrier XL a fost supus unor teste extreme pe solurile din sudul Rusiei, iar în primăvara acestui an pe tarlalele din Ucraina. O noutate absolută o reprezintă faptul că la toate discurile poate fi ajustat unghiul în mod individual, în conformitate cu lucrarea la care este folosită grapa, ca urmare fie că se lucrează la suprafaţă, fie ca se lucrează la o adâncime de 15 cm precizia să fie aceeaşi. Poate fi folosită direct în mirişte, dar şi după arătură. Pe fiecare braţ există un singur disc şi, cum spuneam, unghiul fiecărui disc poate fi ajustat în trei poziţii prestabilite (9 grade, 12 grade şi 18 grade) cu ajutorul unei tije, în timp record. Poziţiile unghiurilor sunt simbolizate cu puncte pe axul discului - unul, două, respectiv trei puncte, unde un punct este unghiul cel mai mic - 9 grade. Axul discului este uns din fabrică şi va rămâne aşa pe toată durata de viaţă a utilajului.

Discurile şi decupajele discurilor sunt ascuţite, oferind o forţă de tăiere deosebită. Discurile sunt poziţionate în X, pe primul rând de discuri acestea sunt orientate către exterior, discurile de pe cel de-al doilea rând sunt orientate către interior, neutralizând astfel forţele laterale, asigurând o deplasare dreaptă a utilajului, eliminând suprapunerea la trecerea la rândurile următoare. Ca şi la celelalte cultivatoare cu discuri din gama Carrier, discurile sunt de formă conică, ceea ce înseamnă că unghiul de lucru poate fi păstrat indiferent de uzură sau adâncimea de lucru, discurile de această formă prezintă avantajul de a fărâmiţa foarte bine pământul. Carrier XL vine în două lăţimi de lucru: 9,25 m şi 12,25 m, forţa de tractare necesară pentru lucrul cu aceste cultivatoare cu discuri trebuie să fie mai mare de 350 de cai putere. Opţional, pentru Carrier 925XL se poate ataşa bara de nivelare Crossboard. Bara de nivelare Crossboard este opţională şi pentru Carrier 500.

Vaderstad spune că nu oferă fermierilor numai utilaje şi soluţii, ci şi metode de lucru cu utilajele pe care le produc. Din această categorie am putut fi parte la experienţa unui fermier francez, Frederic Thomas, care de aproape 10 ani lucrează solul şi intercalează culturile de aşa natură încât printr-o corectă şi precisă rotaţie şi cultivare să păstreze mineralele necesare culturilor în sol în mod bio şi cu o prelucrare minimă a solului.

Celebra semănătoare pneumatică Rapid a primit îmbunătăţiri pe partea de prelucrare a solului, o unealtă frontală mai „agresivă” (System Disc Aggressive) pentru lucru în teren arat sau în condiţii de teren greu cu prelucrare minimă şi multe reziduuri vegetale. Noua unealtă frontală este disponibilă pentru modelele Rapid A600-800S. Braţele discurilor, butucii şi discurile provin de la Carrier şi sunt proiectate să disloce şi să amestece cantităţi mari de pământ şi de resturi vegetale. Ca şi la Carrier XL, cele două rânduri de discuri sunt montate în formă de X şi împreună cu bara de nivelare Crossboard converg la o bună preparare a patului germinativ. Crister Stark - unul din proprietarii Vaderstad - ne-a oferit câteva cifre-cheie legate de activitatea companiei: cifra de afaceri pe anul 2012 s-a ridicat la valoarea de 240 de milioane de euro, an de an s-a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 15%, centrul de piese de schimb a crescut de 3 ori, de la intrarea în producţie au fost vândute 20.000 de semănători Rapid.

Semănătoarea purtată Tempo T a fost dezvoltată pentru fermierii care caută o semănătoare de mare precizie la viteze de lucru mari. Tempo este o semănătoare telescopică, cu 6-7 rânduri. Tempo T foloseşte acelaşi sistem ca şi Tempo F - Gilstring. Unul dintre parametrii-cheie pentru precizia însămâţării este sistemul de transport presurizat al seminţelor, care fac semănatul cu Tempo să nu fie afectat de declivităţile solului şi de vibraţii. Modelele Tempo, începând cu 2013, prezintă un sistem de prindere de tractor fără mentenanţă, în plus nu mai există puncte ce trebuie unse pe unităţile de rând. Tempo foloseste un sistem electric pentru măsurarea tuturor materialelor, inclusiv sămânţa, fertilizatorul şi microgranulele, acest sistem face controlul rândurilor facil, când un rând este oprit, măsurarea seminţelor, fertilizatorului şi microgranulelor este oprită pentru acest rând; această funcţie se numeşte Row control. Din 2013, modelele Tempo vor fi echipate cu o nouă unitate electronică WS 9, care poate controla până la 24 de motoare.

Pe parcursul anului 2013, primele semănători Spirit C Strip Drill vor fi livrate către fermieri. „Punem mare accent pentru a demostra că sistemul de însămânţare Combi oferă randamente ridicate şi sigure în viitor. Un sistem radicular bine dezvoltat oferă plantei posibilităţi mai bune de creştere în condiţii secetoase, în timp ce în condiţii de umiditate ridicată există o şansă mai bună ca excesul de apă să se drezenze din suprafaţă printr-o infiltrare mai rapidă”, spune Crister Stark. Un sistem radicular bine dezvoltat poate prelua apă şi nutrienţi de la un volum mai mare de sol, ceea ce reprezintă baza obţinerii de producţii mai bune. Fanta din sol nu conferă beneficii numai în anii secetoşi, ci şi în cei cu multe precipitaţii. În perioadele cu multe precipitaţii, aceste fante din sol acţionează ca un sistem de drenare care ajută la scurgerea surplusului de apă. Posibilitatea de a plasa fertilizatorul acolo unde este nevoie conduce la o creştere perfectă a rădăcinii şi la o dezvoltare rapidă în prima perioadă de viaţă a plantei. Sistemul Strip Drill creează fante înguste până la o adâncime de 30 cm şi la o distanţă de 33 cm. Fertilizatorul este plasat pe două niveluri în aceste fante, după care sămânţa este plasată deasupra, la 2-3 cm, sau între aceste fante, în funcţie de cultură. Menţinerea separată a seminţelor şi a îngrăşămintelor oferă cel mai mare grad de siguranţă pe termen lung. Mulţumită formei discurilor de însămânţare şi a faptului că ele sunt înguste (25 mm), pământul nu este adus mai deloc la suprafaţă, oferind posibilitatea unei viteze de lucru mari. Măsurătorile preliminare au arătat că înfiinţarea unei culturi utilizând o grapă cu discuri Carrier, apoi o semănătoare cu sistemul Strip Drill poate fi făcută utilizând mai puţin de 20 de litri de motorină pe hectar. Buncărul semănătorii Spirit C Strip Drill este împărţit aproximativ 50-50% între sămânţă şi fertilizator.

TopDown este o soluţie flexibilă pentru cultivare adâncă sau superficială. TopDown lucrează solul atât la suprafaţă, cât şi în adâncime, cu ajutorul discurilor din sistemul System Disc Aggressive sunt tocate resturile vegetale, apoi sunt încorporate în sol şi în final solul este consolidat - totul printr-o singură trecere. Adâncimea de lucru a ghearelor poate fi ajustată până la 25 cm. Posibilitatea reglării independente a discurilor şi a ghearelor face din TopDown un utilaj versatil, adaptabil oricăror condiţii de lucru. Acest cultivator este disponibil cu lăţimi de lucru de la 3 la 9 metri, cu lăţimi de transport de 3 metri, mai puţin la cea de 9 metri, care are lăţimea de transport de 5 metri. Pe cultivatorul TopDown a fost montată o semănătoare pneumatică pentru seminţe mici - BioDrill. BioDrill permite însămânţarea în acelaşi timp cu procesul de cultivare. Rata de însămânţare poate fi reglată electric, de la 1 la 30 kg pe hectar, viteza de lucru este măsurată cu ajutorul unui radar. BioDrill BDA360 este disponibilă pentru Spirit, Cultus 420-500 şi TopDown 400-700. O variantă mecanică BioDrill BD360 este disponibilă pentru Carrier 500-820, Rollex şi Rexius.

Din noiembrie 2012, toate semănătorile pneumatice Rapid şi Spirit sunt dotate cu un nou software, care include control prin intermediul unui GPS, folosind controlul prin GPS cu conexiune la un sistem GPS Trimble, semănătoarea va opri şi porni automat semănatul la cap de rând şi va controla automat secţiunile pe suprafeţele neregulate. Cu acest sistem fermierii vor economisi sămânţă şi fertilizator. Rata de însămânţare şi fertilizare poate fi controlată automat, conform datelor de pe harta GPS-ului, semănătoarea înregistrează dozele reale pentru monitorizare ulterioară, astfel putând fi optimizat randamentul şi se pot evita riscurile de scurgeri şi supradozaj. Consola GPS ţine minte terenul unde deja s-a făcut însămânţarea, suprafaţa însămânţată este afişată pe display-ul Trimble în timp real. Dacă o parte a semănătorii trece peste o suprafaţă pe care s-a semănat deja, acele rânduri care sunt dublate sunt oprite, astfel se face o economie de 5-10%. Când se face întoarcerea la capăt de rând, semănatul este oprit în mod automat, apoi după ce manevra a fost efectuată, semănatul porneşte din nou de acolo de unde a rămas la tura precedentă.

Am avut surpriza să aflăm ca mulţi manageri din cadrul Vaderstad cunosc foarte bine situaţia din România, unii au avut activitate în ţara noastră, fie în cadrul companiei Vaderstad, fie în cadrul altor companii din domeniu agricol, vreme de 4-5 ani. Vaderstad a fost prezent în ţara noastră prin intermediul unui dealer încă din 1995, apoi din 2010 printr-o filială, tocmai datorită potenţialului de creştere pe care îl are piaţa românească. Am dorit să vă prezentăm în câteva cuvinte noutăţile cu care Vaderstad va aborda târgul SIMA de la Paris, din 24-28 februarie 2013, totuşi sfatul nostru este ca, în măsura posibilităţilor, să vizitaţi târgul pentru a obţine informaţii la prima mână, cu siguranţă veţi reuşi să găsiţi o soluţie, o metodă, un utilaj care să vă ajute în lucrul de zi cu zi, care să vă aducă cu un leu în plus în buzunar la final de an, când veţi trage linie; dacă vi se pare un demers dificil, Vaderstad vă stă la dispoziţie prin intermediul filialei din România.

Ionuţ VÎNĂTORU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE