REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Vara, după recoltare, este momentul optim pentru efectuarea analizor de sol

15/6/2024

0 Comments

 
Picture
​Doar prelevarea probelor de sol nu înseamnă cartare agrochimică, punctează Liviu Gruia, reprezentant Yara pentru România și Moldova, dar prin analiza lor imediat după recoltare se obțin informații precise despre starea solului, ceea ce ajută la o planificare mai bună pentru culturile următoare.
​Cel mai bun moment de efectuarea cartărilor este vara după recoltat, până la începerea semănatului. Astfel conținutul de nutrienți este evaluat corect, cu o identificare clară a plusurilor și minusurilor de elemente chimice, sau humusului, ce trebuie echilibrate.
Efectuarea analizelor de sol vara, imediat după recoltarea culturilor de toamnă este importantă pentru a folosi eficient îngrășămintele, respectând în același timp normele de bune practici agricole. Astfel, vom ști că aplicarea fertilizanților (aplicare cu rată variabilă) se va face corect, în condiții de profitabilitate.
 
Sunt necesare câteva condiții: solul să fie relativ uscat sau reavăn (nu îmbibat cu apă), să nu fi fost fertilizat 45-60 de zile înainte, de preferat să fie liber pentru a avea un acces mai facil al utilajelor de prelevare.
Cartările se fac la intervale de 4-5 ani, iar prelevările de probe de sol sunt intermediare și se pot face anual.
De exemplu companiile, precum Alcedo, fac astfel de operații –prelevare, analize de laborator și interpretare agrochimică.
Analizele spectrale, așa cum face și Yara (pentru determinarea cantității de azot care ar trebui aplicată) obținute în cursul vegetației sau la recoltare, este ideal să fie completate de cele de laborator pentru o mai mare acuratețe a datelor.
De reținut – după realizarea cartării și a analizelor de laborator este necesară interpretarea datelor (interpretare agronomică de fertilizare) cu recomandările specifice, de către un specialist în agrochimie.
”Eu cred ca noi avem în general o lipsă de specialiști agrochimiști care să înțeleagă, să folosească datele colectate prin aceste noi tehnologii digitale și care să facă interpretarea din punct de vedere agronomic, ținând cont și de alți factori punctuali din fermă”, este de părere Liviu Gruia.
”Pe de altă parte unii fermieri nu înțeleg că parametrii (rezultatele primite la interpretare) trebuie sa fie ajustați în funcție condițiile specifice ale fermei, de ceea ce doresc să obțină de la cultura lor, de tipul de îngrășământ folosit și calitățile acestuia.
Se întâmplă să purtăm discuții cu agricultori care primesc astfel de cartări, interpretări și recomandări de produse (cum ar fi YaraMila la cereale de exemplu) și care spun apoi că sunt prea mari costurile/ha.
Dar dacă se dorește la porumb de pildă, o producție de 10 tone/ha, cultura are nevoie de o anumită cantitate de nutrienți.
În plus se ține cont de calitatea solului, humus, apă disponibilă la nivel de fermă și apa necesară în care să se dizolve o granulă de îngrășământ etc, date care se corelează apoi cu tipul și cantitatea de fertilizant aplicată”, mai explică Liviu Gruia.
 
Ce obținem cu analizele de sol
Efectuarea periodică a analizelor de sol poate aduce beneficii nu doar la cultura imediat următoare, ci mai ales pe termen lung, oferind repere importante în evoluția culturilor. Optimizarea fertilizării, respectiv aplicarea (variabilă) și localizat a îngrășămintelor pe baza unor date precise ajută la evitarea folosirii lor în exces sau insuficientă, adică eficient. Acest lucru se traduce în reducerea costurilor de producție și în final în profitabilitate
Un sol corect fertilizat asigură o dezvoltare mai sănătoasă a plantelor și obținerea unor producții superioare calitativ și cantitativ.
 
Un aspect care nu trebuie neglijat este legat și de protecția mediului, a reducerii riscului de poluare printr-o gestionarea corectă a îngrășămintelor și nu numai.
Amprenta de carbon pe care o au fertilizanții este de asemenea de luat în considerare. Această amprentă de carbon începe încă de la producția din fabrică și până la metoda ei de aplicare în câmp, astfel un fertilizant cu amprentă mică de carbon trebuie să fie aplicat și în condiții cât mai bune.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE