REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Zile dedicate tehnologiilor Corteva Agriscience

15/5/2025

0 Comments

 
Picture
​Corteva Agronomy Day cuprinde o serie de evenimente organizate de compania americană în diferite platforme din țară cu scopul de a prezenta în câmp genetica, produsele fitosanitare și cele de nutriție, astfel încât fermierii să remarce performanța și eficiența acestora în loturile demonstrative.
​Primul eveniment Corteva Agronomy Day s-a desfășurat pe data de 14 mai a.c, pe terenurile societății Ildu SRL – Fermele Iliuță din localitatea Dragoș Vodă, județul Călărași, unde au fost prezentate tehnologiile marca Corteva la culturile de grâu, rapiță, floarea-soarelui și porumb.
În deschiderea manifestării, Maria Cîrjă, director de marketing, a susținut că produsele din portofoliul companiei au rolul de a sprijini fermierii în eforturile lor de a obține recolte mai bune, de calitate și accesibile consumatorilor. În anul agricol 2024 – 2025, culturile de cereale păioase și rapița ocupă suprafețe care au ajuns la un maxim istoric în România, în detrimentul culturilor de primăvară.
„Nu trebuie să înlocuim porumbul 100% cu alte culturi, el trebuie să se întoarcă „acasă” pentru că aici, în sud-estul țării, este locul lui și sperăm că vom avea condiții care să favorizeze această cultură.”
 
Jean Ionescu, director general, a declarat: „Brandul Pioneer este lider pe piață datorită constanței portofoliului. Avem cei mai performanți hibrizi de porumb iar cei din gama Optimum AQUAmax ocupă un procent de 75 – 80% din suprafețele irigate cultivate cu porumb în România.
În acest an rapița va fi cultura „regină”, chiar dacă nu va asigura productivitatea urmărită de fermieri.
Corteva este compania lider în furnizarea de semințe, produse de protecția plantelor și produse biologice unde caută să fie deschizătoare de drum. În ultimii doi ani ocupă o poziție de top la nivel global pe partea de biostimulanți iar Utrisha N, Sosdia Stress Max, StarterMn Platinum, BioForge etc sunt produse care vor face carieră, ele ajutând plantele de cultură să fie mai puternice și mai tolerante la condițiile aride și semiaride din România.”
Evenimentul a fost structurat pe patru ateliere, pe fiecare cultură agricolă. În cadrul celui dedicat culturii de rapiță s-a pus accent pe doi hibrizi noi din portofoliu, semitimpurii, respectiv PT 314 și PT 315, care vin cu un plus de productivitate și adaptabilitate, fiind special creați pentru zona din bazinul Mării Negre. Hibrizii au demonstrat, în testele efectuate în ultimii cinci ani și în condiții climatice diferite, că asigură producții stabile. Alte caracteristici comune se referă la rezistența la scuturare, toleranța ridicată la boli și eficiență superioară în valorificarea azotului.
„Hibrizii își ponderează în toamnă creșterea pentru a gestiona mai bine consumul de azot. Sunt situații în care fertilizarea din aprilie nu este pusă în valoare din cauza lipsei precipitațiilor și atunci este nevoie de astfel de hibrizi care, în momentul în care cantitatea de azot este mai mică, pot valorifica la maximum nutrienții din sol. Gestionarea superioară a azotului de către cei doi hibrizi face diferența în câmp.
La cultura de rapiță Corteva este lider de piață și putem spune că 1 din 4 hectare este semănat cu hibrizi Corteva, iar noul hibrid PT 315 va ocupa rapid locul 1 în România”, a susținut Andrei Ciocoiu, manager semințe Corteva Agriscience.
În condiții de rotație scurtă, în sistem irigat, s-a făcut recomandarea utilizării hibridului PT 303 deoarece are cel mai ridicat nivel de toleranță la putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum).
Pe partea de protecție fitosanitară s-a pus accent pe importanța tratamentului semințelor cu produsul Lumiposa (substanța activă cyantraniliprol), care oferă un control excelent asupra insectelor și o protecție de lungă durată a tinerelor plante de rapiță.
De asemenea, cultura trebuie să fie curată de buruieni astfel încât să se poată dezvolta armonios și să nu intre în competiție cu acestea pentru apă și nutrienți.
Pentru combaterea buruienilor, compania a lansat un nou erbicid, cu denumirea comercială Belkar Super, ce conține trei substanțe active, respectiv halauxifen-metil, picloram și aminopiralid, care acționează asupra buruienilor cu frunză lată din culturile de rapiță de toamnă.
„Îl testăm de 3 - 4 ani, în condiții diverse, de îmburuienare puternică sau medie, în secetă etc, și a făcut față cu brio tuturor provocărilor din câmp. Se aplică din toamnă, în stadiul de 2 până la 9 frunze ale culturii de rapiță, având o eficacitate ridicată asupra buruienilor dicotiledonate, inclusiv asupra cruciferelor, dacă sunt în stadiul de rozetă și de creștere activă. În primăvară, pentru cazurile în care nu s-a efectuat erbicidarea în toamnă sau apare un nou val de buruieni, se poate aplica produsul Korvetto, pe bază de halauxifen-metil și clopiralid – o soluție eficientă pentru combaterea buruienilor dicotiledonate”, a precizat Vasile Folea, Customer Technology Specialist.
Pentru distrugerea buruienilor monocotiledonate anuale și perene s-a făcut recomandarea aplicării erbicidului Brixton. Combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță se poate realiza utilizând insecticide precum Rapid, Spyran și Inazuma, cu diferite moduri de acțiune (contact, ingestie, sistemic).
Protecția culturii de rapiță împotriva agenților patogeni este asigurată cu ajutorul fungicidului Capartis, ce conține două substanțe active - piraclostrobin și boscalid, și acționează împotriva celor mai importante boli, precum Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria spp., Plenodomus lingam.
 
La atelierul dedicat culturii de grâu, Andrei Doru, Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Corteva Agriscience, a trecut în revistă tehnologia de protecție fitosanitară, punând accent, pentru început, pe combaterea buruienilor. În toamnă se poate aplica erbicidul Bizon iar în primăvară produsele din pachetul Pixxaro Super.
În materie de erbicide selective, compania lansează două produse noi, Rexade și Tarzec, cu aplicare postemergentă, pentru combaterea buruienilor graminee și a unui spectru larg de buruieni cu frunză lată din culturile de cereale de toamnă. Primul combina două moduri de acțiune asigurate de cele trei substanțe active conținute: florasulam, piroxsulam și halauxifen-metil (Arylex active). Tarzec conține substanțele active halauxifen-metil și piroxsulam, și are o eficacitate ridicată.
Pentru combaterea bolilor, s-a făcut recomandarea ca la tratamentul 1 să se aplice fungicidul Verben, care conține două dintre cele mai bune substanțe active existente în acest moment (proquinazid și protioconazol); la tratamentul 2 se utilizează fungicidul Queen, ce conține 2 substanțe active: fenpicoxamid și protioconazol; prima, având denumirea comercială Inatreq active, este o substanță activă inspirata de natură, rezultată în urma unui proces de fermentație a unei bacterii, fapt ce îi conferă un profil ecotoxic favorabil precum și performanțe remarcabile. Fungicidul Queen reprezintă o soluție inovatoare care schimbă abordarea în protecția culturilor de cereale păioase și stabilește un nou standard în controlul septoriozei.
Pentru combaterea dăunătorilor se pot utiliza insecticidele Rapid 060 CS și Spyran. 
Picture
La cultura de floarea soarelui s-a făcut o prezentare generală a hibrizilor, însă accentul s-a pus pe genetica rezistentă la mană, urmând ca în perioada următoare să fie lansați mai mulți hibrizi cu această caracteristică și care sunt pretabili pentru mai multe tehnologii: convenționale, ExpressSun, Clearfield.
În lotul demonstrativ s-a cultivat hibridul P64LE280, un hibrid din genetica noua, semitimpuriu, cu rezistență genetică la toate rasele de mană cunoscute în România și cu o rezistență ridicată la Orobanche, până la rasa G inclusiv. Este foarte bine adaptat condițiilor locale și asigură rezultate excepționale în anii favorabili culturii.
Semințele au fost tratate cu produsul Lumisena – un fungicid de ultimă generație care oferă protecție tinerelor plăntuțe împotriva manei. În vegetație, combaterea bolilor este asigurată de fungicidul Capartis, ce conține două substanțe active: piraclostrobin și boscalid.
Distrugerea buruienilor cu frunza lată se poate face cu erbicidul Express, aplicat în postemergență la culturile tolerante la substanța activă tribenuron-metil.
Un erbicid nou pentru cultura de floarea soarelui este Viballa, pe bază de Arylex active, fiind destinat combaterii unui spectru larg de buruieni cu frunza lată. Produsul se aplică de la stadiul de 4 frunze ale culturii de floarea soarelui si până la stadiul de inflorescență (BBCH 14 – 51). Erbicidul are o eficacitate excepțională în combaterea buruienilor problemă precum ambrozia, turița, loboda sau cornuți.
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și perene se poate aplica erbicidul Brixton, cu substanța activă cletodim.
 
La cultura de porumb, au fost prezentate soluțiile de protecție fitosanitară, făcându-se cunoscut faptul că insecticidul cu aplicare la sămânță Lumiposa, ce conține substanța activă cyantraniliprol, a fost omologat și pentru această cultură. Tratamentul se aplică la hibrizii Pioneer de ultimă generație și reprezintă o soluție eficientă în combaterea viermilor sârmă și a rățișoarei porumbului.
Pentru o obține o cultură curată s-a făcut recomandarea aplicării în postemergență a erbicidului Principal Forte, cu ajutorul căruia se combat buruienile graminee și cele cu frunză lată, anuale și perene.  
Un alt produs menționat a fost Instinct, un stabilizator de azot care asigură folosirea eficientă a acestui macroelement și determină o productivitate mai mare, cu pierderi mai mici de azot.
Combaterea dăunătorilor din cultura de porumb se poate realiza cu insecticidele Spyran, Inazuma și Suvisio.
 
În cadrul fiecărui atelier de lucru au fost prezentate produsele Corteva din portofoliul Biologicals, ce pot fi integrate în tehnologiile de cultivare datorită efectelor benefice pe care le asigură plantelor de cultură. Aceste produse, fie că lucrează pe fiziologia plantelor, asigură nutrienții necesari sau corectează pH-ul soluției de stropit, aduc plus valoare în culturile agricole.
Adrian Ionescu, manager portofoliu de produse biologice pentru România & Republica Moldova, a prezentat câteva produse din această categorie.
UtrishaN conține o bacterie care fixează azotul din atmosferă și astfel furnizează plantelor o sursă suplimentară de azot pentru a facilita dezvoltarea acestora. Se recomandă utilizarea stimulatorului împreună cu fertilizantul Kinsidro Nutri, ce are un rol deosebit de important în accelerarea proceselor metabolice din plantele de cultură.
BioForge este un fertilizant natural în formă lichidă, o soluție inovatoare concepută pentru a consolida rezistența culturilor în fața factorilor de stres.
Sosdia Stress Max este un atenuator abiotic al stresului la plante. Produsul stimulează creșterea toleranței, fără a diminua capacitatea de fotosinteză a plantei de cultură. De asemenea, sporește absorbția azotului în plantă pentru a face cât mai ușoară creșterea și recuperarea.
StarterMn Platinum, ce conține azot (5%), sulf (11,5%) și un complex de micronutrienți format din mangan, bor, cupru, molibden și zinc, susține echilibrul nutrițional al plantelor pentru a spori rezistența în fața condițiilor de stres și pentru a asigura o producție mai mare.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE