Îți este frică de glifosat și de alte pesticide sintetice? Specialiștii ALCEDO au găsit răspunsul.22/1/2020
In ciuda utilitatii evidente a pesticidelor, oamenii se tem ca nu cumva sa consume aceste substante chimice nevazute. Este de inteles, deoarece diverse organizatii le-au etichetat ca fiind „toxice” sau „cancerigene” si chiar au publicat liste cu fructe si legume care contin cele mai multe pesticide sintetice, pentru a putea evita consumul acestora.
Stati linistiti, reziduurile de pesticide sintetice din alimente sunt sigure in cantitatile minuscule despre care vorbim. Ba mai mult, multe sunt si mai putin „toxice” decat substantele pe care le intalnim in fiecare zi. De exemplu, glifosatul, cel mai frecvent erbicid din SUA, este de aproximativ trei ori mai putin mortal decat paracetamolul si de treizeci de ori mai putin mortal decat cofeina. Pentru a arata in continuare cat de gresita este frica noastra de pesticide sintetice, putem efectua o alta comparatie, adesea ignorata: cantitatile reziduale de pesticide sintetice din fructe si legume fata de pesticidele „naturale” pe care le produc ele in cantitati mult mai mari. Da, fructele si legumele in atatia ani de evolutie produc “propriile pesticide”, mai mult sau mai putin similare ce cele sintetizate de oameni. Intr-adevar, spre deosebire de cele create de oameni in laboratoare, multe dintre aceste pesticide „naturale” nu sunt atat de chimice. Merele, bananele, ciresele, strugurii, salata, ciupercile si mazarea sunt doar o parte din alimentele care au aceste pesticide. Insa mancam de 10.000 de ori mai mult din aceste pesticide naturale decat din pesticidele sintetice de care ne-a fost conditionat sa ne temem! Bruce Ames, Margie Profet si Lois Swirsky Gold au descoperit aceasta fascinanta informatie in urma cu 29 de ani, la Universitatea din California – Berkeley. In total, acestia au descoperit ca americanii consuma in medie 1,5 grame de pesticide naturale in fiecare zi, in timp ce cantitatea de pesticide sintetice consumata se masoara in sutimi de miligrame. Mai mult, este posibil ca aceste pesticide naturale sa nu fie inofensive. In momentul studiului lor, Ames, Profet si Gold au remarcat ca 52 dintre ele au fost analizate in testele de cancer la animale. Rozatoarele au fost hranite cu doze exorbitant de mari de substante chimice, pentru a vedea daca dezvolta tumori. Putin mai mult de jumatate din aceste pesticide „naturale” au fost cancerigene. Deci, ar trebui sa ne panicam? Ames si coautorii sai nu cred acest lucru. Mai degraba, spun ei, rezultatele lor pun sub semnul intrebarii validitatea studiilor de carcinogenitate la rozatoare. Doza face otrava, deci alimentarea rozatoarelor cu doze foarte mari de pesticide, mult peste ceea ce orice om ar consuma de fapt, ne spune daca aceste substante chimice sunt sau nu sigure pentru consum. Iata care este concluzia: pesticidele sintetice, la nivelul lor actual in alimente, sunt sigure pentru consum. De unde stim? Plantele incearca sa ne „otraveasca” cu mult mai multe dintre propriile lor pesticide „cancerigene” de mii de ani si inca nu reusesc. Sursa: https://geneticliteracyproject.org/
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|