REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

10 dintre creatiile biologice de referinta ale INCDA Fundulea

15/7/2012

0 Comments

 
10 dintre creatiile biologice de referinta ale INCDA Fundulea - Agrimedia.ro
Alexandru Bude, director ştiinţific INCDA Fundulea

Creaţiile biologice de referinţă înregistrate în perioada 2005-2012 sunt următoarele: 4 soiuri de grâu (Glosa, Izvor, Litera şi Miranda); un soi de triticale (Haiduc); o orzoaică de toamnă pentru bere (DH 267- 4-07); 2 hibrizi de floarea-soarelui (Fundulea 708 şi Fundulea 911) şi 2 hibrizi de porumb (Crişana şi Iezer).


Soiul de grau de toamnă GLOSA, înregistrat în anul 2005, a fost obţinut prin selecţie individuală, în urma homozigotării rapide prin sistemul biotehnologic Zea, aplicat asupra unei combinaţii hibride complexe. Este cel de-al doilea soi de natură dublu-haploidă obţinut la institut. Caracteristici morfologice: tufă semierectă în faza de infrăţire, inălţimea medie a plantei 85-95 cm (asemănătoare sau uşor superioară soiurilor Flamura 85 şi Fundulea 4). Boabe de mărime mijlocie: MMB = 42-43 g, MHL = 76-79 kg. Caracteristici fiziologice: soi precoce, cu rezistenţă bună la cădere, rezistent la iernare, secetă şi arşiţă, cu rezistenţă bună la incolţirea în spic, rezistenţă mijlocie la rugina brună, rezistent la făinare şi la rasele actuale de rugină galbenă. Capacitatea de producţie: superioară cu 13% soiului Flamura 85 în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS. Sporul de producţie s-a datorat, în principal, capacităţii de a forma lanuri mai dese. Calitatea: soiul se caracterizează prin gluten tare, avand indice de sedimentare asemănător soiurilor Dropia şi Flamura 85, conţinutul în proteine şi volumul painii sunt similare soiului Flamura 85. Zona de cultură: soiul s-a extins rapid în cultură, fiind recomandat cu precădere pentru zonele de sud, de vest şi de est ale ţării.

Soiul de grau de toamnă IZVOR, inregistrat în anul 2008, a fost obţinut prin selecţie individuală repetată aplicată asupra unei combinaţii hibride complexe. Caracteristici morfologice: tufa plantei semiculcată-culcată în faza de infrăţire, frunze de culoare verde deschis, mai inguste, cu strat ceros evident, înălţimea medie a plantei 90-105 cm. Boabe de mărime medie: MMB = 40-45 g şi MHL = 77-79 kg. Caracteristici fiziologice: soi precoce, rezistenţă bună la cădere şi iernare, foarte rezistent la secetă, asemănător soiului Dropia ca reacţie la rugina galbenă şi făinare, dar mai rezistent decat acesta la rugina brună şi septorioză, nivel bun de rezistenţă la incolţirea în spic. Capacitatea de producţie: superioară cu 6-9% soiurilor Dropia şi Flamura 85 în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS (sporuri de producţie de 19-29% în condiţii de secetă). Calitatea: caracteristici bune de morărit şi panificaţie, superior în medie în privinţa volumului painii şi a indicelui de cădere. Zona de cultură: este recomandat să se extindă în producţie, mai ales în zonele cu o frecvenţă mai mare a secetei (din sudul şi sud-estul ţării).

Soiul de grau de toamnă LITERA, inregistrat în anul 2010, a fost obţinut prin selecţie individuală în urma homozigotării rapide prin sistemul biotehnologic Zea, aplicat asupra unei combinaţii hibride complexe (incluzand prîntre genitori şi soiul Glosa). Caracteristici morfologice: tufa plantei semiculcată-culcată în faza de infrăţire, frunze de dimensiuni medii, acoperite cu un strat ceros nu prea intens în a doua perioadă de umplere a boabelor, inălţimea medie a plantei 90-105 cm, boabe de mărime medie: MMB = 42-45 g şi MHL = 77-79 Kg. Caracteristici fiziologice: soi precoce, cu rezistenţă bună la cădere, iernare, secetă şi arşiţă, rezistent la rugina brună, mijlociu de rezistent la rasele actuale de rugină galbenă şi de făinare, mijlociu de rezistent la fuzarioză şi la incolţirea boabelor în spic. Capacitatea de producţie: superioară cu 6-11% soiurilor Dropia şi Flamura 85 în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS (sporuri de producţie mai mari în condiţii favorabile atacului de boli foliare). Calitatea: caracteristici bune de morărit şi panificaţie, asemănătoare soiului Dropia. Zona de cultură: este recomandat pentru a se extinde în zonele de vest şi sud ale ţării, în Dobrogea şi în Moldova.

Soiul de grau de toamnă MIRANDA, inregistrat în anul 2011, a fost obţinut prin selecţie individuală în urma homozigotării rapide prin sistemul biotehnologic Zea, aplicat asupra unei combinaţii hibride complexe (incluzand prîntre genitori şi soiul Glosa). Caracteristici morfologice: tufa plantei semierectă în faza de infrăţire, frunze de dimensiuni medii, acoperite cu un strat ceros nu prea intens în a doua perioadă de umplere a boabelor, inălţimea medie a plantei 100-110 cm, boabe de mărime medie: MMB = 42-44 g şi MHL = 78-80 Kg. Caracteristici fiziologice: soi semiprecoce, rezistenţă bună la cădere şi iernare, rezistent la făinare şi rugina galbenă, mijlociu de sensibil la rugina brună şi septorioză (fapt pentru care se recomandă, în tehnologia de cultură, aplicarea unui tratament foliar după faza de inspicat), mijlociu de rezistent la fuzarioaza spicului, rezistenţă bună la incolţirea boabelor în spic. Capacitatea de producţie: superioară cu 10-20% soiurilor Dropia şi Flamura 85 în testările multianuale în staţiunile din reţeaua ASAS. Stabilitate foarte bună a recoltelor. Calitatea: corespunzătoare standardelor industriei de morărit şi panificaţie. Zona de cultură: este recomandat pentru a se extinde în zonele de vest şi sud ale ţării, în Dobrogea şi în Moldova.

Soiul de triticale de toamnă HAIDUC, inregistrat în anul 2006, a fost obţinut prin selecţie individuală repetată anual asupra unei combinaţii hibride complexe. Caracteristici morfologice: pai gros cu noduri proeminente, talie medie a plantei (90-100 cm), mai redusă cu 6-15 cm comparativ cu soiurile Titan şi Plai, uniformitate foarte bună a fraţilor, boabe de mărime medie: MMB = 47-53 g şi MHL = 73-75 kg. Caracteristici fiziologice: soi semiprecoce, cu rezistenţă superioară la cădere (posedă gena Hl pentru talie scurtă transferată de la secară), rezistent la rugina galbenă şi rugina brună, nivel bun de rezistenţă la fuzarioza spicului şi septorioză, toleranţă bună la toxicitatea ionilor de aluminiu. Capacitatea de producţie: în experimentarea ecologică multianuală (34 de experienţe în 12 localităţi) a realizat 6.798 kg/ha (spor de 1.206 kg/ha, respectiv de 21,6%, faţă de soiul Plai, şi de 661 kg/ha, respectiv de 10,8%, faţă de soiul intensiv Titan). Utilizarea producţiei: soiul are caracteristici bune de calitate pentru a fi folosită în nutriţia animalelor ca furaj concentrat, siloz sau masă verde. Ca furaj, masă verde sau siloz, este recomandată în nutriţia bovinelor şi a ovinelor, iar ca boabe, în furajarea animalelor monogastrice (păsări şi porci), datorită conţinutului mai ridicat în lizină (de circa 3,3-3,55 g la 100 g de proteină). Deşi principala utilizare a producţiei de boabe este cea furajeră, acest soi poate fi utilizat şi în nutriţia umană, sub formă de paine (dar numai în amestec de 1:1 cu făină de grau), fulgi, diferite produse de patiserie, dar şi în extragerea alcoolului de calitate utilizat pentru prepararea băuturilor spirtoase sau a extracţiei bioetanolului. Zona de cultură: este recomandat a se cultiva în toate zonele de cultură destinate speciei triticale, pe solurile podzolice cu fertilitate scăzută din zona colinară subcarpatică din Transilvania, nord-vestul ţării, nordul Munteniei şi Olteniei şi nordul Moldovei şi, de asemenea, datorită taliei scurte a plantei şi unei rezistenţe bune la cădere, se poate cultiva cu succes şi pe solurile fertile din campia din sudul şi vestul ţării.

Linia de orzoaică de toamnă DH 267-4-2007 se află în faza finală a testării oficiale în vederea inregistrării. Principalele caracteristici: semiprecoce, cu rezistenţă bună la cădere, ger şi pătarea reticulară brună a frunzelor (Pyrenoplhora teres), potenţial de producţie 6,2-8,5 t/ha, calitate foarte bună pentru malţ şi bere: MMB = 51-55,8 g, conţinut mediu în proteine 10,9%, conţinut mediu în amidon 60,1-63,6%.

10 dintre creatiile biologice de referinta ale INCDA Fundulea - Agrimedia.ro
Hibridul de floareasoarelui FUNDULEA 708, inregistrat în anul 2011. Caracteristici morfologice: hibrid simplu de talie mijlocie (inălţimea medie de 152 cm), frunze de mărime mijlociemare, de culoare verde inchisă, cu limb de formă triunghiulară, calatidiu de mărine mijlocie, cu poziţie semiinclinată, sămanţă de mărime mijlocie: MMB = 69-71 g şi MHL = 38-40 kg. Caracteristici fiziologice: hibrid semitardiv, foarte rezistent la secetă şi arşiţă, rezistent la mană (Plasmopara halstedi), grad ridicat de rezistenţă la pătarea brună (Phomopsis helianthi), grad de autofertilitate: 65-70%. Capacitatea de producţie: 3.800-4.000 kg/ha. În condiţii de secetă puternică, a realizat 2.100-2.300 kg/ha. Calitatea: conţinutul de ulei în seminţe 50-51%, ulei de foarte bună calitate. Zona de cultură: recomandat pentru toate zonele de cultură, cu excepţia celor infestate cu lupoaie (Orobanche cumana).

Hibridul de floareasoarelui FUNDULEA 911, inregistrat în anul 2012. Caracteristici morfologice: hibrid simplu, de talie mijlocie (inălţimea medie de 158 cm), frunze de mărime mijlocie, de culoare verde inchis, formează un foliaj bogat, calatidiul este de mărime mijlocie, de formă convexă şi are o poziţie semiinclinată, sămanţă de mărime mijlocie-mare: MMB = 70-75 g, MHL = 40-42 Kg. Caracteristici fiziologice: hibrid precoce, rezistenţă bună la secetă şi arşiţă, la frangere şi cădere, rezistent la mană (Plasmopara halstedi), rezistenţă ridicată la pătarea brună (Phomopsis helianthi) şi la putregaiul alb (Sclerotinia scleritiorum), grad ridicat de autofertilitate. Capacitatea de producţie: 3.700-3.900 kg/ha. Calitatea: conţinutul de ulei în seminţe 51-53%, ulei de foarte bună calitate. Zona de cultură: recomandat pentru toate zonele de cultură, cu excepţia celor infestate cu lupoaie (Orobanche cumana).


10 dintre creatiile biologice de referinta ale INCDA Fundulea - Agrimedia.ro
Hibridul de porumb CRIŞANA, hibrid simplu inregistrat în anul 2010. Caracteristici morfologice: talie mijlocie a plantei (220-230 cm), frunze erecte, tulpină elastică, cu un puternic caracter de „stay green”, ştiulete de lungime medie (20-22 cm), cilindro-conic, boabe de mărime mijlocie: MMB = 300-320 g, MHL = 74-76 kg, randamentul în boabe peste 82%. Caracteristici fiziologice: hibrid mijlociu (grupa FAO 401-500), cu o perioadă de vegetaţie de 130-135 de zile, rezistenţă foarte bună la secetă şi arşiţă, la frangere şi cădere, rezistent la atacul dăunătorului Ostrinia nubilalis, precum şi la fuzarioza ştiuletelui şi la helmintosporioză. Suportă densităţi mari. Capacitatea de producţie: 8-14 t/ha (spor de 8-11% faţă de Fundulea 322). Calitatea: boabele conţin, în medie, 10% proteine, 67% amidon şi 4% grăsimi. Zona de cultură: hibrid recomandat pentru zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului.

Hibridul de porumb IEZER, hibrid simplu inregistrat în anul 2012. Caracteristici morfologice: plantă viguroasă, de talie inaltă (270-280 cm), inălţimea de inserţie a ştiuletelui de 120-125 cm, are în medie 17-18 frunze semierecte, tuplină de grosime mijlocie, elastică, cu o foarte bună rezistenţă la frangere şi cădere, ştiulete de lungime medie (18-20 cm), cilindro-conic, boabe de mărime mijlocie: MMB = 300 g, MHL = 72- 74 kg, randamentul în boabe, peste 82%. Caracteristici fiziologice: hibrid mijlociu (grupa FAO 401-500), cu o perioadă de vegetaţie de 130-135 de zile, tolerant la secetă şi arşiţă, rezistent la frangere şi cădere, rezistent la helmintosporioză, mediu rezistent la tiune şi la atacul dăunătorului Ostrinia nubilalis. Capacitatea de producţie: 8,5-14 t/ha (spor de peste 10% faţă de Fundulea 322). Calitatea: boabele conţin, în medie, 10,1% proteine, 69,5% amidon şi 4,1% grăsimi. Zona de cultură: hibrid recomandat pentru zonele I şi II de favorabilitate pentru cultura porumbului.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE