REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

200 de euro la hectar, subvenţie pentru multiplicatorii de sămânţă de porumb certificată

15/9/2015

0 Comments

 
Picture
Fermierii români pot deveni multiplicatori de sămânţă de porumb Monsanto investind doar 30% din cât ar trebui s-o facă în mod normal cu înfiinţarea unui hectar de cultură. Câştigurile sunt pe măsură, în condiţiile în care compania americană vinde producătorilor agricoli români saci cu material semincer certificat la preţuri variind între 300 şi 500 lei.

Pentru a deveni însă multiplicator de material semincer certificat la porumb, un fermier trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. În primul rând, cei de la Monsanto cer ca producătorul agricol să fie certificat. El trebuie să obţină o atestare din partea organismelor de stat care îl certifică. Concret, un astfel de producător trebuie să cunoască Legea 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii, comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi testarea şi înregistrarea soiurilor de plante, respectiv să treacă un examen (societatea ca atare). Mai mult, societatea comercială trebuie să aibă autorizată o persoană care răspunde şi semnează toate documentele legate de sămânţă, ca persoană autorizată, exploataţia medie acceptată ca suprafaţă fiind de 50 de hectare.

„Din punctul nostru de vedere, fermierul trebuie să reuşească să ne dea un spaţiu de producţie protejat (cel puţin 250 de metri de jur-împrejurul tarlalei să nu mai fie o altă cultură de porumb) şi, bineînţeles, să aibă un sistem de irigat funcţional“, a spus Ioan Moraru, director producţie Monsanto România. Chiar dacă irigatul este imperios necesar, fiind condiţie obligatorie pentru a intra în rândurile multiplicatorilor Monsanto, compania subvenţionează udarea terenului cu nu mai puţin de 200 de euro la hectar. Mai mult, în baza garanţiilor bancare ale companiei, societăţile producătoare de sămânţă de porumb certificată au şansa să cumpere cu credit instalaţii de irigat moderne, pivoţi şi liniare. „Pot să vă spun că, până în prezent, am achiziţionat aproximativ 100 de astfel de instalaţii de irigat, fermierii urmând să le achite apoi către bancă, prin noi, într-un interval de cinci ani“, a adăugat Moraru.

În ceea ce priveşte avantajele de a fi multiplicator de sămânţă, acelaşi Ioan Moraru a adus clarificări. Potrivit spuselor sale, multiplicatorul de sămânţă de porumb certificată Monsanto câştigă mult mai mult decât cel care înfiinţează o cultură comercială. „Şi asta pentru că îi venim în ajutor cu inputuri importante, cu alte cuvinte, îi scutim de negocierile pentru îngrăşăminte, le oferim cel puţin jumătate din cantitate la momentul semnării contractului, le dăm şi nişte bani în avans, venim cu toate tehnologiile inovatoare (flaming, castrare), asigurăm partea mecanică, insecticidele, recoltatul şi transportul. De asemenea, înfiinţarea unei culturi de multiplicare de sămânţă de porumb Monsanto este mult mai ieftină, pentru că, în primul rând, noi oferim fermierilor material semincer necomercial“, a punctat oficialul companiei. General vorbind, costurile cu înfiinţarea unui hectar cu porumb hibrid convenţional pentru valorificare costă 1.800 de lei, tehnologie medie, fără optim în fertilizare, în timp ce costurile unui fermier care produce sămânţă nu se ridică nici la 30% din acest total. În Europa, în ceea ce priveşte compania Monsanto, România este cea mai mare ţară producătoare de sămânţă de porumb certificat (în 2014 am avut 80 de fermieri certificaţi şi o suprafaţă însămânţată de 12.000 ha irigate şi subvenţionate de Monsanto, iar în 2015 doar 50-60 de fermieri, cu 5.000 ha irigate). Pe lângă România, în UE mai există două unităţi de producţie în Franţa, una în Turcia şi, mai nou, una în Ucraina.

DKC4590, cel mai vândut şi mai profitabil hibrid de porumb din portofoliul Dekalb

Anul trecut, cel mai vândut hibrid de porumb Monsanto a fost DKC4590, cu un total de hectare cultivate de peste 100.000. Concret, compania a comercializat în 2014 peste 130.000 de doze (unităţi) de DKC4590 (o doză egal un sac) la preţuri variind între 300 şi 500 lei (o doză are circa 50.000 de boabe de porumb). Ca volum de vânzări, compania nord-americană este pe locul II în România după compania Pioneer, cota de piaţă fiind de 22%. „Vorbim de o piaţă de aproximativ 2,2 milioane de doze“, a precizat la rândul său Octavian Chihaia, director vânzări Monsanto România, Bulgaria şi Republica Moldova. La un calcul simplu, 130.000 de doze înmulţite cu 300 lei înseamnă 39 de milioane de lei vânzări numai pe acest hibrid. Chiar dacă avem în prezent un total de 2,6 milioane ha însămânţate cu porumb (de la parcele mici, ale fermierilor de subzistenţă, la cele mari şi foarte mari, sămânţă certificată şi necertificată), dacă vorbim de sămânţa hibridă, certificată, totalul scade până la 1,8 milioane ha.

„Suntem printre puţinele ţări europene unde ponderea sămânţei necertificate este foarte mare - până la 35%. Acest lucru afectează şi productivitatea. Când se raportează producţiile medii pe ţară, apar cifre de 4.000 kg/ha“, a spus Chihaia. „O plantă în plus face diferenţa“, acesta a fost mesajul celei de a VIII-a ediţii a evenimentului „Farm Progress“, organizat de Monsanto România pentru a sublinia încă o dată angajamentul companiei de a oferi fermierilor parteneri o gamă largă de soluţii integrate şi tehnologii inovatoare pentru a obţine producţii competitive pe piaţa europeană.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE