REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

2012 nu a fost un an bun pentru investitii

16/3/2013

0 Comments

 
Picture
În cadrul evenimentului organizat de Medien Conference împreună cu NHR Agropartners, la începutul lunii martie, unul dintre subiectele dezbătute a fost acela al susţinerii financiare a agriculturii româneşti. Un instrument destinat sprijinirii fermierilor în a obţine finanţarea de la instituţiile finanţatoare este Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care, potrivit directorului general al instituţiei, dna Veronica Toncea, a înregistrat în 2012 o creştere a numărului de beneficiari de 5 ori faţă de anul 2011.

Garanţii acordate mai mult pentru producţie decât pentru investiţii
Cu toate că numărul garanţiilor acordate persoanelor fizice a crescut, volumul garanţiilor a scăzut faţă de 2011, situându-se un nivel de 72%. „Mai concludent este faptul că, din totalul garanţiilor acordate, 52% au fost pentru producţie şi doar 48% pentru investiţii. Reducerea la investiţii, de 21%, duce la concluzia că 2012 nu a fost un an investiţional bun. Fermierii au solicitat credite cu garanţia noastră în principal pentru a-şi asigura finanţarea capitalului de lucru necesar realizării producţiei agricole. Într-adevăr, a crescut numărul beneficiarilor foarte mult, în schimb valoarea unei garanţii a scăzut. Cel mai mic credit garantat este de 390 de lei”, a susţinut dna Toncea. Potrivit acesteia, ponderea creditelor acordate de băncile comerciale pentru agricultură, din totalul creditelor acordate în economie, sunt nesemnificative.

„Pentru sistemul bancar există disponibilitate pentru a acorda credite pentru agricultură, însă ponderea volumului de credite acordate acestui sector în volumul total de credite alocate în economie creşte nesemnificativ, de la 2,94%, în 2010, la 3,5%, în 2011, şi 3,8%, în 2012. Această creştere anuală, de 0,3-0,4%, este una foarte mică”, a spus dna Toncea. FGCR are ca obiect de activitate exclusiv garantarea tuturor tipurilor de credite bancare, precum credite pentru capital de lucru, pentru investiţii şi creditele-punte, ce se acordă în baza subvenţiilor de la APIA.

De asemenea, garantează certificatele de depozit emise de depozitarii licenţiaţi şi emite scrisori de garanţie beneficiarilor pentru încasarea avansului prevăzut în contractele de finanţare nerambursabilă încheiate cu APDRP. FGCR are convenţii de lucru pentru acordarea garanţiilor cu 29 de bănci comerciale şi 90 de depozitari pentru seminţele de consum. Suplimentar, fondul gestionează două scheme de garantare, în valoare totală de 220 de milioane de euro, pentru beneficiarii măsurilor 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere”, 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”, 313 „Încurajarea activităţilor turistice” şi 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia rurală”. Garanţia este plătibilă în 15 zile de la prima cerere scrisă a băncii, se acordă numai în completarea garanţiilor clientului, iar procentul maxim de garantare este de 80% din valoarea fiecărei finanţări. Valoarea maximă a garanţiei este de 2,5 mil. euro.

„Beneficiarii PNDR ai măsurilor 121 şi 123, exclusiv schemele de ajutor de stat, vor plăti un comision de 1,25%, iar în cazul celorlalţi beneficiari privaţi variază între 1,6 şi 3,8%, în funcţie de ratingul beneficiarului, calculat de bancă. În cazul celor publici, comisionul este stabilit de Ministerul Agriculturii la valoarea de 0,05% pe lună din valoarea scrisorii de garanţie pe care o emitem”, a spus directorul instituţiei. Pentru beneficiari, cele mai importante avantaje privind utilizarea garanţiilor fondului sunt eliminarea principalei cauze de respingere a cererii de finanţare, diminuarea incertitudinii acordării finanţării, diminuarea costurilor adiţionale finanţării, prin reducerea sau eliminarea costurilor aferente garanţiilor imobiliare. Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii privaţi ai garanţiei sunt următoarele: se încadrează în categoria IMM-uri, nu se află în dificultate financiară, nu figurează cu credite restante, nu înregistrează datorii restante către bugetul statului, prezintă instituţiilor finanţatoare garanţii colaterale, se încadrează într-o categorie de rating care permite acordarea garanţiei şi prezintă un contract de finanţare nerambursabilă încheiat cu APDRP în cazul creditelor pentru investiţii.

„Am acordat garanţii de 268 de milioane de euro, dar avem posibilitatea unei expuneri de 5 ori. Foarte mulţi beneficiari nu şi-ar fi putut implementa proiectele dacă nu exista posibillitatea să garantăm creditele şi să emitem acele scrisori de garanţie”, a afirmat dna Veronica Toncea, director general al FGCR. În cadrul conferinţei, s-a vorbit şi despre un proiect al Ministerului Agriculturii care vizează constituirea unui fond mutual, care să fie parte integrantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 şi din cadrul căruia să se poată acorda despăgubiri pentru 3 tipuri de riscuri: apariţia unui focar de boală la animale şi la plante şi existenţa unui incident de mediu, în cazul în care este vorba de un episod specific legat de un eveniment punctual şi cu o dimensiune geografică limitată. La acest fond, fermierii vor participa cu cel puţin 35% din întreg, iar UE şi statul român cu 65%.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE