REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

45.000 panouri solare într-o fermă legumicolă de ceapă

13/12/2022

0 Comments

 
Picture
​Wiskerke Onions este o afacerea unei familii olandeze care se ocupă de cultivarea și exportul cepei. Aflați la a patra generație, cultivatorii au decis anul acesta să acopere o suprafață de 20 hectare cu peste 45.000 de panouri solare. Prin aceasta ei caută nu doar eficiența în consumul de energie și de apă, ci doresc să arate investitorilor din industrie, precum și publicului consumator sustenabilitatea producției din ferma lor, amprenta de carbon fiind un subiect mult disputat la ei. 
​Ferma Wiskerke are deja o colaborare cu un procesator de cartofi din vecinătate, de unde folosește căldura reziduală a acestuia pentru uscarea cepei și încălzirea birourilor, ceea ce, spun ei, ajută la scăderea cu peste 1.000 tone CO2 anual. Pe lângă asta, furnizorii lor fac parte dintr-un program în care se acordă o atenție specială managementului apei și al solului, precum și altor resurse.
 
Fermă solară de 20 de hectare
În privința consumului de energie compania de procesare a cepei a găsit această soluție: o ”fermă solară, 100% neutră din punct de vedere energetic”, spune Chayenne Wisekerke, directorul fermei, în articolul publicat de freshplaza.com. Terenul se află la 1 km distanță de sediul fermei și a fost cumpărat special pentru acest scop. Montarea celor peste 45.000 de panouri solare este prevăzută să se finalizeze în februarie 2023 și vor genera 24 MWh din care doar 15 % va fi folosită de către fermă, restul de un lanț de supermarketuri pentru jucării.
„Capacitatea generată și economisită ne permite să devenim complet neutri din punct de vedere al CO2. Avem schimb de căldură reziduală, panouri pe acoperiș, o fermă solară și în curând panouri solare și pe camioanele noastre. Acest lucru va asigura chiar și o amprentă negativă de CO2”, explică ambițioasa proprietară.
 
Condiția proiectului: să aduci valoare la nivel local
”Pregătirea acestui proiect a durat câțiva ani. Este foarte complex. Gândiți-vă la toate autorizațiile necesare, supravegherea proiectului, cerințele de mediu, asigurări și transport.
Ne-am confruntat cu prețuri volatile ale materialelor și finanțare. Acest proiect nu ar fi fost niciodată posibil fără ajutorul partenerilor noștri. Am primit permisiunea cu condiția să adăugăm valoare regiunii. Facem acest lucru cu benzi verzi în jurul fermei - în colaborare cu o companie de semințe - și prin utilizarea rațională a apei în timpul secetei”, povestește Chayenne Wisekerke câteva din provocările pe care a trebuit să le depășească.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE