![]() Ghidul Fitosanitar al viticultorului, editia a II-a, 2013, autor dr. ing. Liliana Tomoiagă, se adresează practicienilor din viticultură, dar şi tuturor celor interesaţi de cultura viţei-de-vie. Scopul ghidului fitosanitar este acela de a facilita diagnoza rapidă şi corectă a celor mai importanţi agenţi de dăunare ai viţei-de-vie şi de a oferi cele mai bune soluţii privind tehnologia care trebuie aplicată pentru controlul eficient al acestor inamici. Ediţia precedentă data din 2008, însă era necesară o reeditare a publicaţiei, având în vedere acumularea de noi informaţii în legătură cu structura şi evoluţia agenţilor de dăunare ai viţei-de-vie, noile recomandări sau schimbarea criteriilor în utilizarea produselor de protecţie a plantelor. Folosind rezultatele obţinute până în prezent în cercetarea şi practica viticolă românească şi mondială, autoarea dr. ing.
Liliana Tomoiagă, cercetător ştiinţific grad I la SCDVV Blaj, a pus în această lucrare toată experienţa şi cunoştinţele sale pe probleme de protecţie fitosanitară a viţei-de-vie. Prin datele oferite, simplu şi concis, „Ghidul fitosanitar al viticultorului” furnizează informaţii utile de natură practică, pe înţelesul tuturor, însoţite de o serie de imagini care să permită diagnoza celor mai importanţi agenţi patogeni şi dăunători ai viţei-de-vie, scheme orientative de combatere integrată şi un ,,Ghid de diagnoză a bolilor şi dăunătorilor viţei-de-vie”. De asemenea, în această ediţie revizuită şi completată a fost inclus un nou capitol privind viticultura ecologică şi ecosistemul viticol. Recomandările privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor (PPP) sunt bazate pe informaţii actualizate conform legislaţiei naţionale în vigoare şi în conformitate cu Acquis-ul comunitar. Pentru facilitarea parcurgerii sale, ,,Ghidul fitosanitar al viticultorului” este structurat după un model fenologic (pe fenofaze) bazat pe calendarul fitosanitar al viticultorului. Pe parcursul unui an calendaristic, acelaşi parazit poate fi abordat în 3 sau 4 fenofaze sau capitole diferite, în funcţie de ciclul biologic evolutiv al agentului de dăunare şi fenologia plantei. Fiecare capitol, distinct colorat, prezintă cei mai frecvenţi agenţi de dăunare ai viţei-de-vie cu informaţii despre: Diagnoză sau simptomatologie; Mod de dăunare; Elemente de biologie şi epidemiologie; Factori favorizanţi sau condiţii favorabile atacului; Pragul Economic de Dăunare (PED) sau pragul de intervenţie; Prevenire şi combatere; Momentul aplicării tratamentelor; Metode agrotehnice-culturale; Metode chimice; Controlul biologic cu aspecte tehnice ale viticulturii biologice. Cap. VI - Managementul integrat de combatere a bolilor, dăunătorilor şi buruienilor viţei-de-vie - prezintă metoda actuală de combatere integrată în viticultură, propunând măsuri orientate spre creşterea nivelului şi calităţii producţiilor, în acord cu conceptul de dezvoltare durabilă. Cap. VII Viticultura ecologică şi ecosistemul viticol - prezintă aspecte privind cultivarea viţei-de-vie în sistem ecologic, un mod de producţie alternativ bazat pe reinstalarea biodiversităţii vegetale, animale şi microbiene şi utilizarea durabilă a componentelor diversităţii biologice. Specialiştii din viticultură vor constata că lucrarea reprezintă un îndreptar practic complex şi foarte util pentru o diagnoză rapidă şi corectă a celor mai importante boli sau dăunatori ai viţei-de-vie, dar şi pentru tratamentele fitosanitare adecvate. Prin conţinutul ştiinţific bogat, concepte moderne în prezentare şi informaţii practice şi deosebit de utile, lucrarea de faţă contribuie la îmbogăţirea sferei de cunoaştere pentru specialiştii în domeniu, reuşeşte să stimuleze căutarea noului pentru cei din sfera cercetării ştiinţifice şi să-i iniţieze pe începători în devenirea lor ca profesionişti. Pentru informaţii suplimentare sau pentru achizitionarea cărţii „Ghidul Fitosanitar al viticultorului” vă puteţi adresa Secretariatului SCDVV Blaj, tel. 0258.711.623, [email protected].
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|